Петролът се насочва към шеста седмица на ръст заради Украйна и стабилното търсене

West Texas Intermediate се повиши над 87 долара за барел, отбелязвайки ръст тази седмица от повече от 2%

09:08 | 28 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочва към шеста поредна седмична печалба, като цените се търгуват близо до най-високото ниво от седем години при признаци на стабилно глобално търсене.

West Texas Intermediate се повиши над 87 долара за барел, отбелязвайки ръст тази седмица от повече от 2%. Американският бенчмарк се повиши до най-високото ниво от октомври 2014 г. в четвъртък, след като Brent надхвърли 91 долара. Повишените геополитически рискове, водени от предупреждения, че Русия може да нахлуе в Украйна, също допринесоха за поскъпването на суровия петрол.

Петролът навлезе в 2022 г. с постоянно увеличенеи на цените заради множество фактори. Потреблението в световен мащаб продължава да се възстановява от удара, причинен от пандемията, основните запаси се изчерпват, а физическите пазари са силни. Скокът на цените дойде въпреки скока на долара, след като Федералният резерв сигнализира, че е готов да се справи с инфлацията с повишение на лихвите.

Следващата седмица вниманието ще се насочи към срещата на 2 февруари на ОПЕК+, където трябва да се вземе решение за политиката за доставки. Въпреки че групата непрекъснато облекчава ограниченията на производството, има опасения, че членовете не са успели да осигурят напълно обещаните обеми.

„Много е трудно да се говори за каквато и да е посока на този етап“, каза Сувро Саркар, базиран в Сингапур енергиен анализатор в DBS Bank Ltd., добавяйки, че цените включват премия от $5 до $7 поради геополитически рискове. „Срещата на ОПЕК+ не е събитие. В краткосрочен план всичко е свързано с новинарския поток около Украйна."

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на украинския си колега Владимир Зеленски, че съществува „отчетлива възможност“ Русия да нахлуе през февруари. Междувременно Москва оценява американските предложения, насочени към успокояване на кризата.

петрол 28.01

„Ако агресивността намалее малко, може да видим известна корекция“, каза Саркар от DBS. „Ако имаме достатъчно нещастие да видим ескалация на враждебните действия, тогава, разбира се, петролът може дори да достигне $100 или повече."

С поскъпването на суровия суров цените на ключовите продукти се повишиха. Бензинът на едро на пазара в Ню Йорк се покачи до най-високото сезонно ниво от три десетилетия. Средните цени в САЩ се насочват към месечна печалба, след като скочиха с 46% миналата година.

Все повече и повече банки прогнозират, че ралито на петрола трябва да продължи, като няколко прогнозират, че суровият петрол може да скочи отново до трицифрени стойности. Сред тях Saxo Bank A/S каза тази седмица, че Brent може да се повиши над 100 долара за барел през втората половина, тъй като не се очаква глобалното търсене да достигне своя връх скоро.