Германия иска да привлича 400 000 квалифицирани работници от чужбина всяка година

Германският икономически институт изчислява, че работната сила ще се свие с повече от 300 000 души тази година

10:04 | 21 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новото коалиционно правителство на Германия иска да привлича 400 000 квалифицирани работници от чужбина всяка година, за да се справи както с демографския дисбаланс, така и с недостига на работна ръка в ключови сектори, които рискуват да подкопаят възстановяването от пандемията от коронавирус.

„Недостигът на квалифицирани работници вече е станал толкова сериозен, че драстично забавя икономиката ни“, каза Кристиан Дуер, парламентарен лидер на съуправляващите "Свободни демократи" (FDP), пред бизнес списанието WirtschaftsWoche.

„Можем да поставим под контрол проблема със застаряващата работна сила само с модерна имиграционна политика... Трябва да достигнем границата от 400 000 квалифицирани работници от чужбина възможно най-бързо“, добави Дуер.

Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, либертарианското FDP на Дуер и Зелените се споразумяха в коалиционното си споразумение за мерки като точкова система за специалисти от страни извън Европейския съюз и вдигане на националната минимална заплата до 12 евро на час, за да направят работата в Германия по-привлекателна.

Германският икономически институт изчислява, че работната сила ще се свие с повече от 300 000 души тази година, тъй като има повече по-възрастни работници, които се пенсионират, отколкото по-младите, които влизат на пазара на труда.

Очаква се тази разлика да се увеличи до повече от 650 000 през 2029 г., оставяйки натрупан недостиг на хора в трудоспособна възраст през 2030 г. от приблизително 5 милиона. Броят на заетите германци нарасна до близо 45 милиона миналата година въпреки пандемията на коронавирус.

След десетилетия на ниска раждаемост и неравномерна миграция, намаляващата работна сила също представлява демографска бомба със закъснител за държавната пенсионна система на Германия, в която по-малко служители са обременени със задачата да финансират пенсиите на нарастваща маса пенсионери, които се радват на по-дълъг живот.