ESMA: ЕС трябва да забрани енергоемкия PoW добив на криптовалути

Китай забрани процеса през май, но активността се разпръсна по целия свят

11:40 | 19 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Висшият финансов регулатор на ЕС поднови призивите за "забрана" на основната форма на добив на биткойн в целия блок и алармира за нарастващия дял на възобновяемата енергия, отделяна за добив на криптовалути.

Ерик Тедеен, заместник-председател на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA), заяви пред Financial Times, че добивът на биткойни се е превърнал в "национален проблем" за родната му Швеция и предупреди, че криптовалутите представляват риск за постигането на целите за борба с изменението на климата, заложени в Парижкото споразумение.

Тедеен заяви, че европейските регулатори трябва да обмислят забрана на метода за добив, известен като "доказателство за работа" (“proof of work” - PoW), и вместо това да насочат индустрията към по-малко енергоемкия модел "доказателство за залог" (“proof of stake" - PoS), за да намалят огромното потребление на енергия в сектора.

Биткойнът и етерът, двете най-големи криптовалути по обем, разчитат на модела "proof of work", който изисква всички участници в цифровата книга на блокчейна да потвърждават трансакциите. Миньорите, които използват разрастващи се пулове за данни, оборудвани с бързи компютри, за да решават сложни пъзели, получават възнаграждение за регистрирането на трансакции с новоизкопани койни.

Това изисква значително повече енергия от модела на "доказване на залог", при който броят на страните, които подписват сделките, е много по-малък.

"Решението е да се забрани методът PoW", каза Тедеен, който е и генерален директор на шведския орган за финансови услуги и председател на отдела за устойчиво финансиране на международната организация Iosco. "PoS има значително по-нисък енергиен профил."

Добивът се е превърнал в изключително доходоносен и конкурентен бизнес, като количеството изчислителна мощност, посветено на процеса, достига рекордни нива, според Blockchain.com. Китай забрани процеса през май, но активността се разпръсна по целия свят и сега има няколко публично търгувани компании, фокусирани върху тази практика, като канадската Hut 8.

"Трябва да проведем дискусия за пренасочване на индустрията към по-ефективна технология", каза Тедеен, като добави, че не се застъпва за цялостна забрана на криптовалутите.

"Финансовата индустрия и много големи институции сега са активни на пазарите на криптовалути и имат [екологични, социални и управленски] отговорности", добави той.

Коментарите му бяха направени, след като шведските власти за пръв път лансираха идеята за забрана на практиката през ноември миналата година, като отбелязаха нарастващото количество възобновяема енергия, която се отделя за криптовалути, и същевременно заявиха, че "социалната полза от криптоактивите е под въпрос".

"[Призоваваме] ЕС да обмисли забрана на ниво Европейски съюз на енергоемкия метод за добив на криптовалути "proof of work", заяви шведският финансов регулатор през ноември.

Добивът на криптовалути привлича все повече критики заради въздействието си върху околната среда. Практиката представлява 0,6 % от общото потребление на енергия в света и изгаря годишно повече електроенергия от Норвегия, според данни от индекса на Кеймбридж за потреблението на електроенергия от биткойн.

Изправени пред нарастващите критики и забраната в Китай, миньорите увеличиха дела на възобновяемата енергия, която използват за захранване на компютрите си, и се насочиха към страни с много вятърна и слънчева енергия, като Швеция и Норвегия.

"Биткойнът вече е национален въпрос за Швеция заради количеството възобновяема енергия, посветена на добива", каза Тедеен.

Той предупреди, че без намеса значително количество възобновяема енергия ще отиде за създаване на биткойни, вместо за отдалечаване на традиционните услуги от енергийните източници, работещи с въглища.

Шведските регулатори, позовавайки се на изчисления на университета в Кеймбридж, отбелязаха също, че за добиването на една единица биткойн се изразходва същото количество енергия, колкото за изминаването на 1,8 млн. км от средно голям електромобил.

"Би било истинска ирония, ако вятърната енергия, генерирана по дългата крайбрежна ивица на Швеция, бъде посветена на добива на биткойни", заяви Тедеен.

Етериум, вторият по големина цифров актив, ще премине към модела на доказване на залог през юни.