Италия забранява лова на трюфели

Заради огнище от чума по дивите свинете има и шестмесечна забрана за лов и планинско колоездене

12:16 | 15 януари 2022
Обновен: 15:22 | 15 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В Италия сезонът за беритба на прочутите трюфели се съкращава, поради огнище на зараза по свинете, пише Bloomberg. 

Африканска чума по свинете беше открита при диви прасета този месец в северозападната част на страната. За да потиснат по-нататъшното разпространение на болестта, която е силно заразна и смъртоносна за свинете, властите издадоха шестмесечна забрана за дейности по събиране на гъби, лов и планинско колоездене, за да не се допускат хора в районите, където се разхождат диви свине.

Това включва и търсенето на трюфели - ценните гъби, които се слагат върху макаронени изделия и се влагат в масла, като цената на килограм може да достигне хиляди. Италианският регион Пиемонт, където е открито заразеното животно, е известен с деликатеса и ежегодно организира изложение в Алба за любителите на изисканата кухня. Трюфелите растат по корените на дърветата и често се търсят в дълбините на гората, като кучетата се обучават да подушват мускусния им аромат.

Ограниченията, обявени тази седмица от министерствата на земеделието и здравеопазването, се прилагат в няколко общини и вероятно ще се разпространят в целия регион, твърди Даниеле Стропиана, ловец на трюфели и търговец в Пиемонт.

През януари приключва сезонът на белите трюфели - най-скъпият сорт, който тази година се продаваше по 6000 евро за килограм. Забраната обаче ще навреди на реколтата от по-евтини черни трюфели, която продължава до март.  

"Надяваме се, че забраната няма да подпомогне вноса на трюфели от чужбина. Словения, Хърватия, Румъния и Иран са производители", каза Стропиана по телефона.  

През последните две години пазарите на трюфели претърпяха сътресения, тъй като пандемията затвори ресторантите и спря туризма, ограничавайки търсенето на храни от висок клас. Стропиана каза, че е осигурил специално разрешение за търсене на трюфели по време на локдауните, но купувачи не е имало. 

Въпреки това новите ограничения за събиране на трюфели могат да помогнат за бъдещите добиви на тези труднодостъпни гъби.

"Трюфелите ще си починат за един сезон и на следващата година може да има повече", казва Стропиана. "Интензивното събиране прави трюфелите по-редки за намиране, отколкото преди. Почивката би била лоша от икономическа гледна точка, но със сигурност не и за природните цикли." 

трюфел

Снимка: Тайлър Грей, съсобственик на Mikuni Wild Harvest, с 2,15-килограмов бял трюфел от Северна Италия. Стойността на трюфела се оценява на над 12 000 евро. Фотограф: Даниел Акер/Блумбърг Нюз