Румъния вероятно ще увеличи лихвените проценти, за да укроти инфлацията

Румънската централна банка може да затегне по-агресивно паричната паричната си политика

15:52 | 10 януари 2022
Обновен: 17:53 | 10 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Румънската централна банка вероятно ще повиши лихвите по кредитите, за да укроти достигналата най-високото си ниво от десетилетие инфлация и да догони държавите от региона, които прилагат по-агресивен подход при затягането на паричната политика, пише Bloomberg. 

Според шестима от 11 икономисти, анкетирани от Bloomberg, определящите лихвените проценти в Букурещ вероятно ще ускорят темпа на затягане в понеделник, като увеличат основния лихвен процент с 50 базисни пункта до 2,25%. Други петима прогнозираха повишение до 2%.

Възможно е румънските политици да бъдат принудени да преразгледат нежеланието си да продължат по-бързото повишаване на лихвените проценти в условията на продължителен скок на цените на енергията, подхранващ инфлационния натиск. 

Само допреди няколко месеца страната имаше най-високия лихвен процент в 27-членния Европейски съюз, но сега изостава от други източноевропейски държави извън еврозоната, след като на последните две заседания два пъти повиши лихвения процент само с 25 базисни пункта

Румъния ще последва държавите в региона и ще продължи да повишава лихвените проценти
Румъния

"Засега централната банка остава по-малко агресивна в цикъла си на повишаване на лихвите, което вероятно се дължи на изоставащото възстановяване на пазара на труда в сравнение с останалите държави, както и на фискалната траектория, отнасяща се до политическата несигурност", пише в бележка до клиенти Рафаела Тенкони, базиран в Лондон икономист в Wood & Company. "Въпреки това очакваме банката да ускори темпото си през следващите месеци, започвайки с повишение от 50 базисни точки този месец." 

Тенкони смята, че основният лихвен процент ще се повиши до 4% до края на тази година и до 4,5% до края на 2023 г. 

Централната банка не очаква инфлацията да се върне в целевия диапазон преди края на 2023 г., като в края на тази година растежът на цените ще надхвърли 5%. През ноември потребителските цени се повишиха със 7,8% спрямо година по-рано.

От друга страна, прогнозите са, че икономическият растеж ще бъде сред най-бързите на континента, макар че новата вълна на пандемията Ковида-19 и ограниченията, наложени в опит да се ограничи разпространението на вируса, може да потиснат потребителското търсене.