Финтех унищожи 48% от банковата мрежа на UK

736 банкови клона във Великобритания са затворени тази година, а нови 221 ще бъдат ликвидирани през 2022

15:04 | 29 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2021 г. финтех ликвидира 736 банкови клонове в Обединеното кралство Половината от всички обекти са закрити или предстои да се закрият от 2015 г. насам, пише Independent. Нови данни на потребителската организация "Which?", публикувани тази седмица, показват, че броят на банковите клонове в UK намалява драстично.

По този начин се излагат на риск от "откъсване от света" уязвими групи клиенти, като възрастни, хора с увреждания или социално слаби, които разчитат за покупките си на пари в брой, алармират анализаторите от "Which?".

По данни на организацията 4 735 банкови клона, или 48 % от клоновата мрежа, вече са затворени или са предвидени за затваряне от януари 2015 г. насам. Друго скорошно проучване на "Which?" показва, че през 2021 г. са премахнати 736 банкови подразделения, а през 2022 г. се планира закриването на още 221.

Общият брой на затворени обекти за 2021 г. бележи ускорение спрямо 2020 година, когато са закрити 369 клона, докато през 2019 този брой е бил 444.

UK Banks

"Вълна след вълна затварянето на банкови клонове през последните години остави много хора, които разчитат на тях за основни банкови услуги - особено възрастните и уязвимите - в риск да останат без пари в брой", заявява Джени Рос, анализатор от "Which? Money". "Неотдавнашните предложения от държавата и бизнеса за гарантиране на сигурността на бъдещето на парите в брой са много обещаващи. Но ние ще следим отблизо дали те ще предотвратят загубата на достъп до кеш и жизненоважни банкови услуги за много общности.

"Доброволните мерки не могат да гарантират, че нуждата на потребителите от пари в брой ще продължи да бъде задоволявана. Ето защо те трябва да бъдат подкрепени от отдавна обещаното законодателство, което да гарантира, че потребителите ще могат да продължат да имат достъп до пари в брой толкова дълго, колкото е необходимо", подчертава Джени Рос.

Използване на пари в брой

Проучване на оператора на банкомати Cardtronics сред потребителите на неговите машини в Обединеното кралство през декември показа, че 37,9% от хората са използвали пари в брой, за да купят коледни подаръци тази година.

Правителството на Великобритания заяви, че ще предприеме законодателни мерки, за да защити бъдещето на парите в брой.

UK Banks

Пощите също помагат да се запълнят пропуските в достъпа до кеш, като са сключили споразумение с много банки, позволяващо на хората да извършват ежедневните си банкови операции на гишетата на пощите.

През декември 2021 г. беше обявено, че няколко големи банки са се съгласили да обединят усилията си и да споделят услугите си. Сътрудничеството е постигнато чрез Групата за действие за достъп до пари в брой (Access to Cash Action Group - CAG).

Това означава, че занапред, ако някоя банка, участваща в инициативата, реши да затвори клон, тя ще информира мрежата за банкомати Link, която ще провери дали е необходимо ново решение.

Планира се също така създаването на повече общи "банкови центрове" - хъбове, в които банките ще работят съвместно, за да предлагат основни парични услуги на оживени улици, където хората ще могат да разговарят с представител на собствената си банка. Всяка банка може да предлага услугите си в един център в различни дни от седмицата.

Натали Сини, председател на Cash Action Group, заяви, че някои хора не могат или не са в състояние да си позволят да участват в "цифровата икономика".

Тя каза: "Напълно разбирам хората, които ми казват, че от години не са стъпвали в банков клон или че вече не използват пари в брой. Тези хора само ще се увеличават. Въпреки това все още има пет милиона души, които разчитат на пари в брой, и решението за закриване на банков клон може да бъде наистина опустошително. Става дума не само за уязвими хора, които може да са с ниски доходи или с увреждания, но и за малки предприятия, чиито клиенти плащат в брой и вече не могат да депозират приходите си в клона, който някога е бил на главната улица".

"Бяхме наистина доволни да обявим преди Коледа сътрудничеството между всички големи банки, за да гарантираме, че всички общности ще продължат да разполагат с отлични касови услуги, подчертава Натали Сини. "В селата и по-малките селища решение може да бъде възможността за връщане на пари в брой в магазините без да е извършена покупка или поставяне на нов банкомат. В по-големите градове решението е подобрени пощенски клонове и банкови хъбове. В продължение на много години общностите можеха да направят много малко, когато бяха изправени пред загубата на последния банков клон. Сега вече има система, която гарантира, че общността ще продължи да разполага с услугите, от които се нуждае".

Пандемията - малка спирка за главоломното затваряне

"Закриването на банкови клонове през последните години е безмилостно и макар че спря за кратко по време на пандемичното блокиране, след това се ускори", споделя Мартин Кърсли, директор на банковия отдел в Post Office. "Обработваме 3 млрд. паунда месечно под формата на депозити и тегления на пари в брой и клиентите оценяват възможността да банкират лично с компетентен и приятелски настроен пощенски служител в сигурна среда.

"През тази година управлявахме два банкови хъба на Post Office, споделяйки помещенията с гостуващи банкови представители, така че те да могат да се срещат с клиентите си в клона. Инициативата бе високооценена от местните жители и фирми. Радваме се, че банките видяха успеха на хъбовете и се съгласиха да работят с нас за откриването на още банкови центрове на Post Office през 2022 г."

UK Banks

Говорител на търговската асоциация UK Finance заяви: "Осигуряването на постоянен достъп до банкови услуги извън дигиталната среда за тези, които се нуждаят от тях, е нещо, с което банковата и финансовата индустрия като цяло се ангажира напълно. Това е валидно, както за настоящия момент, така и за в бъдеще. Част от този ангажимент е създадената по-рано тази година Cash Action Group, председателствана от Натали Сини. Групата наскоро представи планове за това как индустрията ще изпълни ангажиментите си за запазване на достъпа до пари в брой и банкови услуги. Това включва споделени банкови центрове заедно с безплатни банкомати и връщане на пари в брой без покупка".

"Все по-голям брой клиенти предпочитат да използват новите технологии за управление на парите си, но технологиите не са за всеки и банковите клонове продължават да играят важна роля в живота на местните общности, което означава, че решенията за тяхното закриване никога не се взимат с лека ръка."

Британският банков регулаторен орган вече заяви, че "понастоящем повечето хора имат разумен достъп до пари в брой, а банките остават отговорни за оценката на въздействието на всяко закриване на клонове и за предоставянето на алтернативи, които да отговорят на нуждите на клиентите".

"Мисля, че от началото на пандемията със сигурност видяхме, че когато традиционните услуги, предоставяни лице в лице, се закриват или намаляват, това оказва влияние върху старите хора, хората с увреждания и финансово уязвимите, заяви лорд Крис Холмс от Ричмънд. "Някои хора биха искали да банкират онлайн, но не могат заради ограничения си интернет достъп".

"Посоката на движение е повече, а не по-малко цифрови технологии, затова трябва да разберем какво можем да направим, за да помогнем на хората да ни последват. Погледнете успеха на преминаването на хората от аналогова към цифрова телевизия преди 10 години. Нуждаем се от подобен анализ, за да разберем проблемите и да предложим отговори", добави лорд Холмс. 

"От началото на пандемията наблюдаваме голям спад в използването на пари в брой и посещенията на банкомати, каза от своя страна Греъм Мот, директор стратегии на Link. "Средно транзакциите са намалели с около 35 %. Въпреки това парите в брой все още са важни и макар да посещаваме банкоматите по-рядко, все още теглим около 2 млрд. паунда всяка седмица от банкомати, а нашето проучване показва, че малко над половината от хората все още използват пари в брой за ежедневни покупки поне веднъж на две седмици".

"Освен това някои общности продължават да са много по-зависими от парите в брой от други, така че банкоматите и връщането на пари без покупка ще бъдат важни и през следващите години", допълва Мот.