Goldman: $100 за барел е възможно, тъй като рекордното търсене изпреварва предлагането

Петролът падна за първи път от три дни в петък поради опасения относно въздействието на Омикрон и по-строгата парична политика

09:45 | 17 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Goldman: $100 за барел е възможно, тъй като рекордното търсене изпреварва предлагането

Петролът при цена от 100 долара за барел не може да бъде изключен през 2023 г., тъй като се очаква увеличаването на доставките да е твърде бавно, за да се справи с рекордното търсене, според Goldman Sachs Group Inc.

Докато основната прогноза на банката е Brent да остане около $85 през следващата година и 2023 г., той може да надвиши трицифрени стойности или поради по-висока инфлация на разходите за сондажите, или ако неочакван недостиг на доставки принуди цените да скочат достатъчно високо, за да унищожат търсенето, каза Деймиън Курвалин, ръководител на енергийните изследвания.

Рисковете нагоре подчертават защо Goldman остава "мечи" настроен по отношение на петрола, дори след като цените се покачиха с повече от 40% тази година. Банката вижда неотдавнашната разпродажба като пресилена поради ненужни опасения относно ограниченията, свързани с омикрон, и очаква инвеститорите да купуват по време на спада, след като мениджърите на активи преразпределят парите следващата година.

Петролът падна за първи път от три дни в петък поради опасения относно въздействието на Омикрон и по-строгата парична политика.

Фючърсите в Ню Йорк паднаха под $72 за барел, след като се повишиха с 2,3% през последните две сесии. Ежедневните случаи на Covid-19 във Великобритания скочиха до рекорд, докато хоспитализациите нараснаха в САЩ Банката на Англия неочаквано повиши лихвените проценти за първи път след удара на пандемията в знак, че инфлацията сега е по-голяма загриженост за водещите централни банки от вируса.

петрол цени

Появяват се и признаци за смекчаване на търсенето на петрол в Азия, докато Международната агенция по енергетика заяви тази седмица, че глобалният пазар се е върнал към излишък, тъй като омикрон пречи на пътуванията. Слабостта се проявява в структурата на пазара, като Brent за момент се превключи в мечо контанго във вторник.

„Все още има голяма несигурност, произтичаща от омикрон“, каза Хауи Лий, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp в Сингапур, пред Bloomberg. „Търсенето може да усеща удара в различни места, но засега не изглежда толкова сериозно, колкото избухването на делта. Ценовата консолидация може да продължи известно време." 

прогоноза петрол

„Има недостатъчно предлагане на фона на силното търсене“, каза Курвалин в разговор с репортери в петък. "Цените на петрола трябва да бъдат по-високи, за да се преодолеят по-високите разходи за капитал за финансиране на проекти."

Неотдавнашният спад от 10 долара е еквивалент на ценообразуване при загуба от 5 милиона барела на ден на търсенето в продължение на три месеца. Това вероятно е прекомерна реакция, каза Курвалин, тъй като изглежда, че правителствата реагират на Омикрон с повече тестове, отколкото с нови блокирания.

В дългосрочен план растежът на производството е засегнат от предизвикателства, включително инфлация на разходите нагоре по веригата и по-скъпо финансиране, тъй като инвеститорите избират да подкрепят сектори, фокусирани върху ESG, каза той. Инвестициите в петролни проекти с дълъг цикъл също намаляха поради несигурността около енергийния преход и неговото въздействие върху използването на гориво.

Търсенето на всичко - бензин, дизел и пластмаси в момента е на рекордно ниво, като потреблението се очаква да достигне нови връхни точки през 2022 и 2023 г., каза той. Използването на реактивно гориво ще продължи да изостава поради свързаните с Covid ограничения за пътуване, но вероятно ще се появи известно задържано търсене на пътувания, тъй като границите се отварят отново.

Търсенето се поддържа от силни държавни капиталови разходи, както за подпомагане на икономическото възстановяване от Covid, така и за финансиране на енергийния преход, необходим за борба с изменението на климата. Повишеният акцент върху неравенството в доходите ще подкрепи и стоките, тъй като по-бедните хора са склонни да харчат по-голяма част от доходите си за стоки и енергия.

Цените на петрола могат да достигнат до 110 долара за барел, ако предлагането не може да продължи и пазарът се нуждае от унищожаване на търсенето, за да балансира, каза той.