Китай измества фокуса си към икономическа стабилност, тъй като растежът отслабва

Пекин се оттегля от кампанията си за намаляване на задлъжнялостта и говори по-малко за мерки срещу технологичните компании

15:00 | 12 декември 2021
Обновен: 17:12 | 12 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай подчерта, че ще се стреми да поддържа стабилен растеж на икономиката през следващата година, тъй като се стреми да противодейства на ефектите от спада на пазара на жилища и по-бавния растеж.

„Осигуряването на стабилност е основен приоритет за икономиката през следващата година“, казаха висшите лица на Комунистическата партия в края на тридневната годишна Централна икономическа работна конференция. Правителството ще „подкрепи пазарите на търговски жилища, за да отговори на разумните нужди на жителите“, според доклад от срещата в официалната телеграфна служба "Синхуа".

Най-важната дума за икономическата политика през 2022 г. е „стабилност“, каза в събота Хан Уенсиу, висш икономически служител на Комунистическата партия.

„Всички региони и агенции трябва да поемат отговорност да поддържат икономическата стабилност, активно да въвеждат политики, които могат да помогнат за стабилизиране на икономиката, и да бъдат предпазливи при налагането на мерки, които ще имат свиващ ефект“, каза Хан по време на онлайн семинар, обясняващ решенията на срещата.

Водена от Постоянната комисия на Политбюро, икономическата конференция е предшественик на парламентарното заседание догодина, където ще се оповестят подробни цели. Анализаторите следят внимателно за улики за по-нататъшни парични и фискални стимули и дали регулациите относно дълга и пазара на имоти ще бъдат облекчени, за да подпомогнат забавящата се икономика.

забавяне икономика

Срещата сигнализира, че „стабилизирането на растежа е крайната линия и през следващите 12 месеца растежът ще бъде на върха на дневния ред на комунистическата партия“, каза Брус Панг, ръководител на макроикономическите и стратегически изследвания в China Renaissance Securities Hong Kong Ltd.

В изявлението се споменават думите „стабилност“ или „стабилизиране“ 25 пъти в сравнение с 13 пъти миналата година.

Длъжностните лица повториха фразата, че жилищата са за живеене, а не за спекулации, което според Панг изяснява пазарните настроения и „прекалено оптимистичните възгледи“ за пълното облекчаване на политиките за имоти. „Не мисля, че Китай напълно ще облекчи политиките за собственост“, каза той. 

Други основни точки от изявлението включват:

    Паричната политика ще бъде гъвкава и подходяща, а фискалната политика ще бъде ефективна, целенасочена и устойчива
    Длъжностните лица обещаха да подобрят инвестициите в инфраструктурата
    Китай ще засили ефективното регулиране на капитала
    Ще подпомогне развитието на частния сектор
    Правителството ще въведе различни политики за различните градове и ще насърчава здравословното развитие на индустрията
    Общият просперитет, който трябва да се постигне по стабилен начин, е дългосрочен процес
    Ще формулира политики за разрешаване на финансови рискове

След като през по-голямата част от тази година фокусира политиката си върху ограничаване на финансовите рискове и намаляване на дълга в икономиката, Пекин започва да пренасочва фокуса си към подкрепа на растежа. Лидерите на елита на Политбюро по-рано този месец сигнализираха за промяна в имуществената политика, докато централната банка също повиши очакванията за по-нататъшно парично облекчаване с решението си да намали съотношението на задължителните резерви за банките.

„Трябва да признаем, че икономиката на нашата страна е изправена пред тройните сили на свиване на търсенето, шок в предлагането и отслабване на очакванията“, се казва в изявлението.

мерки конгрес

Политиците трябва да контролират риска, да стабилизират по-широката среда и да „обезвредят бомбите по целенасочен начин“, според изявлението. Те също така трябва да предотвратят поемането на нови задбалансови или „скрити“ задължения на местните власти, като същевременно гарантират силата на фискалните разходи и ускоряват разходите.

В изявлението обаче не се повтаря обещание за стабилизиране на съотношението на макроливъриджа или дела на дълга към БВП - знак, че Пекин се оттегля от кампанията си за намаляване на задлъжнялостта.

Чен Лонг, икономист в базираната в Пекин консултантска компания Plenum, каза, че също така се споменава по-малко за репресиите срещу големите технологични компании, което е положително за тези предприятия.

„Миналата година имаше цял параграф за безпорядъчното разрастване на капиталите и технологичните компании“, каза той. „Тази година е по-кратко и има много малко за големите технологични компании. Това е добра новина за тях."

Икономиката се забави през последните месеци поради влошаващия се спад на пазара на имоти, слаб ръст на потреблението и повтарящи се епидемии от Covid-19, които влошиха бизнеса и доверието на потребителите. Икономистите прогнозират забавяне на растежа до 3,1% през текущото тримесечие, рязко забавяне от 7,9% през периода април-юни и 4,9% през последното тримесечие.

Официалната цел за ръст на брутния вътрешен продукт през следващата година ще бъде разкрита едва на годишното заседание на парламента през март. Икономистите очакват властите да направят повече, за да гарантират, че растежът ще достигне около 5%, което ще помогне на Китай да постигне целта си за удвояване на размера на икономиката до 2035 г.