Петролът поскъпна след вдигане на цените от Саудитска Арабия

Saudi Aramco повиши ключовия си клас Arab Light за клиенти в Азия с 60 цента от декември до 3,30 долара за барел над референтния показател

10:22 | 6 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпна, след като Саудитска Арабия повиши цените на своя суров петрол, като сигнализира за увереност в перспективите за търсене въпреки разпространението на варианта "омикрон" на коронавируса.

Фючърсите в Ню Йорк поскъпнаха с повече от 2%, за да се търгуват близо до $68 за барел. 

Саудитска Арабия повиши цените на петрола за клиенти в Азия и САЩ за януари, само дни след като алиансът ОПЕК+ се съгласи да увеличи производството за същия месец. Междувременно първоначалните данни за "омикрон" от Южна Африка - епицентърът на новия вариант - не показват произтичащо увеличение на хоспитализации.

oil 06.12

Петролът ограничи шестата седмична загуба в петък, най-дългият период на спад от 2018 г., след опасения относно перспективите за търсене на енергия, тъй като "омикрон" предизвика подновени ограничения на пътуванията. Докато ОПЕК+ реши да продължи да добавя допълнителни барели на пазара през януари, алиансът по същество определи минимално ниво на цените, като си даде възможност да промени плана за добив в кратък срок.

„Саудитският ход за повишаване на цените движи пазара днес“, каза Уорън Патерсън, базиран в Сингапур ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV. „Малко странен ход, като се има предвид увеличението на предлагането през януари, несигурността около "омикрон" и очакванията за по-добре снабден пазар през първото тримесечие на 2022 г."

Saudi Aramco повиши ключовия си клас Arab Light за клиенти в Азия с 60 цента от декември до 3,30 долара за барел над референтния показател, според изявление на държавния производител. Това последва коментарите миналата седмица от главния изпълнителен директор на Aramco Амин Насър, че той е "много оптимист" по отношение на търсенето и че пазарът е реагирал прекалено на "омикрон".