Барбадос се отказа от кралица Елизабет II и обяви Риана за национален герой

Барбадос ще остане република в рамките на британската Общност на нациите

18:37 | 30 ноември 2021
Обновен: 19:30 | 30 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: EPA
Снимка: EPA

Барбадос се отказа от британската кралица Елизабет като държавен глава и във вторник създаде нова република с първия си президент и скъса последните си останали колониални връзки близо 400 години, след като първите английски кораби пристигат на карибския остров.

В полунощ новата република се роди под аплодисментите на стотици хора, събрани на моста Чембърлейн в столицата Бриджтаун, пише „Ройтерс“.

Принц Чарлз, наследник на британския трон, присъстваше на церемонията, на която кралският щандарт на кралица Елизабет беше свален и беше обявена република Барбадос. Републиканците се надяват това да подтикне обсъждането на подобни предложения в други бивши британски колонии, които имат кралицата за свой суверен.

„Ние, хората, трябва да дадем на Република Барбадос нейния дух и същност“, каза Сандра Мейсън, първият президент на острова. "Трябва да оформим бъдещето му. Ние сме пазители на нашата нация. Ние, хората, сме Барбадос."

Барбадос представя отстраняването на Елизабет II, която все още е кралица на 15 други територии, включително Великобритания, Австралия, Канада и Ямайка, като начин най-накрая да скъса с демоните от своята колониална история.

Създаването на тази република означава ново начало“, каза принц Чарлз. „От най-мрачните дни на нашето минало и ужасяващото зверство на робството, което завинаги оцветява нашата история, хората на този остров изковаха пътя си с изключителна сила.“

В съобщение до новия президент 95-годишната кралица изпрати своите поздравления до барбадосците, които според нея са заели специално място в сърцето й.

"Изпращам на вас и на всички барбадосци моите най-топли добри пожелания за вашето щастие, мир и просперитет в бъдеще", каза тя.

След ослепителна демонстрация на традиционни танци и музика, допълнена с речи, празнуващи края на колониализма, барбадоската певица Риана беше обявена за национален герой от премиера Миа Мотли, лидера на републиканското движение на Барбадос.

Робин Фенти, по-известна като Риана, е родена в Барбадос и се премества в САЩ на ранна възраст, за да започне кариерата си на певица. През септември 2018 г. е назначена за извънреден и пълномощен посланик на Барбадос заради приноса ѝ за популяризирането на островната държава в чужбина. Отговорностите ѝ включват образование, туризъм и инвестиции.

barbados 1

Раждането на републиката, 55 години от деня, откакто Барбадос обяви независимостта си, прекъсва почти всички колониални връзки, които са държали малкия остров обвързан с Англия, откакто английски моряци го обявяват за територия на крал Джеймс I през 1625 г.

Това може също да е предвестник на по-широк опит на други бивши колонии да прекъснат връзките си с британската монархия, тъй като тя се подготвя за края на почти 70-годишното управление на Елизабет и бъдещето под на Чарлз.

История на робство

Речта на принц Чарлз подчерта продължаващото приятелство между двете нации, въпреки че той призна ужасите на трансатлантическата търговия с роби. Въпреки че Великобритания описва робството като грях от миналото, някои барбадосци призовават за компенсация от Великобритания.

Активистът Дейвид Дени отпразнува създаването на републиката, но каза, че се противопоставя на посещението на принц Чарлз, отбелязвайки, че кралското семейство от векове се е възползвало от търговията с роби.

„Нашето движение също би искало кралското семейство да плати репарация“, каза Дени в интервю в Бриджтаун.

Първоначално англичаните използват бели британски наети слуги, за да се трудят в плантациите за тютюн, памук, индиго и захар, но Барбадос само за няколко десетилетия се превръща в първото наистина печелившо робско общество в Англия.

Барбадос приема 600 000 поробени африканци между 1627 и 1833 г., които са накарани да работят в захарните плантации, печелейки състояния за английските собственици.

barbdos 2

Повече от 10 милиона африканци са били използвани в атлантическата търговия с роби от европейските нации между 15-ти и 19-ти век. Тези, които оцеляват в често бруталното пътуване, в крайна сметка се трудят по плантации.

Барбадос ще остане република в рамките на британската Общност на нациите, група от 54 държави в Африка, Азия, Америка и Европа.

Извън пищната официална церемония някои барбадосци казаха, че не са сигурни какво изобщо означава преходът към република или защо има значение.

„Трябваше да оставят кралица Елизабет – оставете я като шеф. Не разбирам защо трябва да бъдем република“, каза 45-годишният Шон Уилямс, застанал в сянката на паметник на независимостта.

Последният път, когато кралицата беше отстранена като държавен глава, беше през 1992 г., когато остров Мавриций в Индийския океан се провъзгласи за република.

С население от около 285 000 души, Барбадос е един от най-населените и проспериращи карибски острови.

Някога силно зависима от износа на захар, икономиката се диверсифицира през годините, но беше силно засегната от Covid-19, загубите в туризма и покачващите се цени, причинени от прекъсвания на веригата за доставки.

Повече по темата очаквайте в сряда, 1 декември, в предаването "Бизнес старт" с коментар на проф. д-р Иван Тодоров, управляващ съдружник на „Георгиев, Тодоров и Ко“.