Акциите на BioNTech и Moderna поскъпнаха след новини за ваксина срещу „омикрон“

Русия обяви, че Sputnik трябва да работи срещу новия вариант, може да произвежда бустери

18:17 | 29 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

BioNTech SE и Moderna Inc. работят за адаптиране на своите ваксини срещу Covid-19 за справяне с варианта „омикрон“, като германският партньор на Pfizer Inc. заяви, че може да има готова нова версия в рамките на 100 дни, ако е необходимо, пише Bloomberg.

Първите стъпки за разработване на нова ваксина се припокриват с изследванията, необходими, за да се прецени дали ще е необходима нова ваксина - процес, който и BioNTech, и Moderna започнаха миналия четвъртък, когато новините за новия вариант започнаха да се разпространяват по света.

BioNTech, Pfizer и Moderna се подготвяха от месеци за възможността да се наложи да променят своите ваксини, за да се справят с нов вариант. Те ще могат да ги придвижат с безпрецедентна скорост: и двете ваксини използват информационна РНК технология, което съкращава времевата линия за разработването на нова ваксина само до няколко месеца.

„Омикрон“ породи опасения по целия свят, като страните прилагат забрани за пътуване, за да печелят време, докато изследователите се надпреварват да проучат дали новият вариант може да избегне ваксините и ще се разпространи по-бързо.

Разбирането на новия вариант вероятно ще отнеме няколко седмици, според учените.

Акциите на BioNTech се покачиха с 5,5% в търговията преди отварянето на борсите в САЩ, удължавайки скока от 14% в петък. Moderna скочи с 11%.

BioNTech и Moderna заявиха, че трябва да стане ясно до седмици дали ще трябва да коригират ваксините си.

Стандартната процедура е да започнем разработването на актуализирана ваксина успоредно с провеждането на тестове за това как новият вариант реагира на съществуващата ваксина, „за да не се губи време“, казаха от BioNTech.

„Лабораторните тестове ще предоставят повече информация за това дали ще е необходима адаптация на ваксината или не. Ваксинираните хора все още трябва да бъдат защитени, в зависимост от това колко отдавна са получили ваксините си, а засега най-добрият съвет е да се вземе една от настоящите ваксини срещу Covid“, каза главният медицински директор на Moderna Пол Бъртън в неделя в предаването „Andrew Marr Show“ на Би Би Си.

Русия залага на Sputnik

Русия заяви в понеделник, че ще бъде готова да предостави бустерни ваксини за защита срещу „омикрон“, ако е необходимо, а Кремъл заяви, че нервната реакция на пазара към новия вариант е емоционална и не се основава на научни данни.

Русия разработи своята ваксина с две дози Sputnik V миналата година и също така внедри еднократна ваксина Sputnik Light, като и двете са показали висока ефикасност при опити, но все още очакват одобрение на СЗО.

Освен това производителите казаха пред „Ройтерс“, че са имали трудности при производството на втората доза от ваксината, което възпрепятства усилията за увеличаване на производството у дома. Но Русия заяви в понеделник, че нейната ваксина, разработена от института „Гамалея“, вероятно ще работи срещу „омикрон“ и че страната ще бъде готова да направи стотици милиони бустерни ваксини, ако не се окаже така.

„Институт „Гамалея“ вярва, че Sputnik V и Light ще неутрализират „омикрон“, тъй като имат най-висока ефикасност спрямо други мутации“, каза Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции (RFIF), който продава ваксината в чужбина, чрез официалния акаунт на Sputnik V в Twitter.

„В малко вероятния случай, че е необходима модификация, ние ще предоставим няколкостотин милиона бустерни дози на Sputnik до 20 февруари 2022 г.“, каза Дмитриев.

По-рано Кремъл заяви, че са необходими повече данни, преди да могат да се направят заключения за новия вариант.

„Виждаме, че реакцията на пазарите е емоционална, тя не се основава на научни доказателства, защото все още няма такива“, каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„В момента целият свят се опитва да разбере колко е опасен новият вариант.“