ЕС обмисля промени на правилата за пътуване и цифровия Covid сертификат

Бустерните ваксини ще бъдат основна тема на разговор по време на срещата на министрите по европейските въпроси в Брюксел

08:11 | 23 ноември 2021
Обновен: 09:23 | 23 ноември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тази седмица Европейският съюз ще обсъди как да актуализира цифровите сертификати за Covid-19 и подхода си за пътуване в рамките на и извън блока, докато страните членки предприемат различни стъпки, са да се справят с последната вълна на пандемията, пише Bloomberg.

Бустерните ваксини ще бъдат основна тема на разговор по време на срещата на министрите по европейските въпроси в Брюксел, която ще се проведе във вторник. Очаква се да бъде обсъден и въпросът дали да се промени продължителността на валидност на сертификата за ваксинация срещу Covid-19.

Министрите, които имат задача да подготвят следващата среща на върха на лидерите на ЕС на 16-17 декември, също ще обсъдят темата за недоверието към ваксините, след като през последните няколко дни в редица европейски страни бяха организирани улични протести срещу задължителната ваксинация.

Досега европейските правителства предприеха различни стъпки на фона на влошаващата се пандемия. Докато някои западноевропейски нации успяха да спрат смъртоносната епидемия с високите нива на ваксинация, в Германия около 70% от населението е напълно ваксинирано.

Пандемията в

В Австрия беше въведен нов локдаун и задължителна ваксинация от следващата година. Страната ще налага глоби в размер на 3600 евро на хората, които не искат да се ваксинират. Правителството на канцлера Ангела Меркел засили натиска върху германците да се ваксинират, като обяви планове за ограничаване на много развлекателни дейности за неваксинираните. Белгия пък отново наложи правила за дистанционна работа, въпреки че клубовете в страната остават отворени.

Европейската комисия ще представи предложения на посланиците на блока относно препоръките за пътуванията от не толкова голяма важност между ЕС и трети страни. В момента няма планове за ограничаване на пътуванията, но развитието на пандемията и потенциалните ограничения могат да повлияят дори и на хората, които са били ваксинирани.

По-рано тази година страните от ЕС се договориха да хармонизират ограниченията за пътуване. В момента повечето страни изискват карантина или PCR тест, ако пътуващите идват от район с висок процент на заразяване. Те могат да наложат по-строги ограничения за хората, пътуващи до или пристигащи от райони, оцветени с „тъмно червено“ на общата карта на ЕС.

Очаква се Европейската комисия да излезе с предложение относно валидността на сертификатите за Covid-19, каза един от дипломатите. Необходима е хармонизация, тъй като сегашната комбинация от регулации може да усложни опитите за противодействие на пандемията, добави още той.

Цифровият Covid сертификат на ЕС помогна за по-лесното пътуване в блока, въпреки че някои страни започват да налагат нови ограничения. Германия наскоро обяви, че хората от Белгия, Ирландия, Гърция и Холандия, които не са ваксинирани или не са преболедували болестта, ще трябва да се самоизолират при пристигането. Австрия забрани ваканционните пътувания в страната до 13-ти декември.