Петролът продължи да поевтинява заради все по-вероятното отваряне на резервите

Фючърсите в Ню Йорк паднаха под $76 за барел, след като загубиха почти 6% миналата седмица

09:37 | 22 ноември 2021
Обновен: 09:38 | 22 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът продължи да поевтинява – след четири седмици на загуби – заради признаците, че САЩ, Китай и Япония се готвят да използват националните си стратегически резерви.


Фючърсите в Ню Йорк паднаха под $76 за барел, след като загубиха почти 6% миналата седмица. Президентът на САЩ Джо Байдън говори за възможно освобождаване от стратегическия петролен резерв от няколко седмици, а японската телевизия Asahi съобщи в понеделник, че Токио се готви да освободи суров петрол от националните си запаси като част от съвместни усилия със САЩ.


Междувременно връщането на вирусните ограничения в Европа предполага, че все още може да има заплаха за глобалното търсене на енергия от възраждащия се Covid-19. Австрия влиза в пълна блокада в понеделник, докато Германия и други държави налагат мерки срещу неваксинираните, тъй като случаите се увеличават.

Петролът падна от най-високото си ниво в края на октомври, тъй като спекулациите, че САЩ и други страни ще отворят резервите си, се увеличиха. Всякакви национални продажби ще трябва да бъдат доста значителни, за да повлияят на цените, като Goldman Sachs Group Inc. заяви миналата седмица, че въздействието на около 100 милиона барела от търговете на резерви вече е изчислено на пазара.

цени петрол


Международно координирано пускане на количества от резервите обаче би изпратило мощно послание към алианса ОПЕК+, който досега се съпротивляваше на призивите за по-бързо възстановяване на доставките. Байдън и китайският президент Си Дзинпин говориха за плюсовете от използването на стратегическите резерви по време на срещата си на върха миналата седмица.


„САЩ говорят от няколко седмици, но не са направили нищо“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights. „Фактът, че не са го направили при многогодишни пикове, е знак, че е малко вероятно да предприемат този ход. Цените на петрола се понижават поради огнищата в Европа, което означава, че натискът вече намалява.“