Pfizer ще предлага по-евтини варианти на хапчетата си срещу Covid-19

Те ще бъдат предлагани в 95 страни с ниски и средни доходи

16:33 | 16 ноември 2021
Обновен: 16:34 | 16 ноември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Pfizer Inc. постигна лицензионно споразумение, което ще позволи на производителите на генерични лекарства да произвеждат по-евтини варианти на нейните хапчета срещу Covid-19 за 95 страни с ниски и средни доходи. Компанията последва хода на Merck & Co., пише Bloomberg. 

В изявление на Pfizer от вторник казва, че компанията е подписала споразумение с подкрепяната от ООН организация Medicines Patent Pool за лицензиране на експерименталното хапче, след като бъде одобрено от регулаторите. След това компании за генерични лекарства ще могат да го доставят на страни, които представляват приблизително 53% от световното население.

Pfizer няма да получава лицензионни възнаграждения от продажби в страни с ниски и средни доходи, които са част от споразумението, докато Covid-19 е класифициран като извънредна ситуация в общественото здравеопазване, се казва още в изявлението.

Дългоочакванета сделка може да помогне за засилване на достъпа до мощен нов инструмент за борба с вирусите. За разлика от иРНК технологията във ваксината на Pfizer, химическите техники, използвани за производството на хапчета, са утвърдени от дълго време. В допълнение към това много генерични компании могат да ги произвеждат евтино. Pfizer е подложен на значителен натиск да лицензира технологията, след като обяви обещаващи резултати от клинични проучвания по-рано този месец.

Високоефективните хапчета, които могат да се приемат при първите признаци на инфекция, са определяни като решаващи за овладяване на пандемията. Лекарството на Pfizer намали хоспитализациите и смъртните случаи с 89% в голямо проучване на пациенти с висок риск, съобщи компанията този месец. Тя кандидатства за спешно разрешение в САЩ и заяви, че планира скоро да търси лицензи и в други страни.

В допълнение към страните с по-нисък и среден доход споразумението включва някои държави с по-висок среден доход в Африка на юг от Сахара, както и страни, които преминаха от статус на доходи с по-нисък среден към по-висок среден през последните пет години, се казва в изявлението на Medicines Patent Pool.

Компанията Merck също обяви обещаващо експериментално хапче срещу Covid, наречено молнупиравир. Миналия месец американският фармацевтичен гигант постигна споразумение за лицензиране на лекарството. Лицензът обхваща над 100 страни с ниски и средни доходи. Merck и партньорът Ridgeback Biotherapeutics LP поискаха разрешение за спешна употреба за своето хапче в САЩ. Съветниците на Администрацията по храните и лекарствата ще разгледат заявлението на изслушване този месец.