Медицината на бъдещето

Технологиите могат да спечелят битката за нас срещу рака, СПИН или Вирусните заболявания като Ебола и SARS Cov 2, както и да доведът до по-здрави хора, живеещи в по -здрави общества.

09:00 | 22 октомври 2021
Обновен: 12:49 | 26 октомври 2021
Медицината на бъдещето

С напредъка на дигиталните здравни технологии, като изкуствен интелект, VR/AR, 3D-печат, роботика или нанотехнологии, бъдещето на здравеопазването се очертава пред очите ни. Това налага детайлно познаване на най-новите и модерни разработки, което да ни позволи в бъдеще да контролираме технологиите, а не обратното. Ключът към правилното развитие на медицината е работата ръка за ръка с нововъдените технологии, тяхното правилно възприемане и развитие от всички заети в здравеопазната система, за да може както те, така и използващите ги да останат актуални през следващите години.

Затова са необходими смели, любопитни и информирани хора, развиващи изцяло този сектор

За съжаление огромното количество фалшиви новини и теории на конспирацииите доведоха до множество страхове.

Страх, че роботите ще поемат работата на медицински сестри, лекари и други здравни специалисти! Страх, че изкуственият интелект ще контролира света в рамките на няколко години! Страх, че деца и възрастни, ще бъдат пристрастени към виртуалната реалнос! Страх, от генно инженерство и контрол!Всички те обаче имат едно общо нещо: страхът от неизвестното място, наречено бъдеще, и какво може да ни донесе.

Но колкото и страшно да изглежда бъдещето в момента, не можем да спрем технологичното развитие; и рано или късно ще разберем, че цели области от живота ни са се преобразили чрез различни нови технологии. По този начин нашата задача в момента е да се изправим срещу страховете за бъдещето; да се обърнем към технологии с отворен ум и да се подготвим за променящия се свят с възможно най-много знания.

Искрено вярвам, че технологиите и хората ръка за ръка могат единствено да доведат до по-добро здравеопазване. Но технологиите могат да помогнат и подобрят живота ни само ако сме ги овладяли добре и ако винаги сме (поне) две крачки пред тях, такова сътрудничеството може да доведе до невероятни постижения.

В медицината и здравеопазването дигиталните технологии биха могли да помогнат за превръщането на неустойчивите здравни системи в устойчиви, да изравнят отношенията между медицинските специалисти и пациентите, да осигурят по-евтини, по-бързи и по-ефективни решения. Технологиите могат да спечелят битката за нас срещу рака, СПИН или Вирусните заболявания като Ебола и SARS Cov 2, както и да доведът до по-здрави хора, живеещи в по -здрави общества.

Но както се казва, човек трябва да бъде господар на собствената си къща, така че си струва да започнем „бъдещето“с подобряване на собственото си здраве чрез цифрови технологии, както и да променим собственото си отношение към концепцията за здраве като такива и към медицината и здравеопазването.

В следващите редове ще се спрем на няколко съвременни технологии, които са реалност и е въпрос на време да навлезат напълно и масово в клиничната практика, както и на начините, по които те променят здравеопазването,

Изкуствен интелект: Към настоящия момент изкуственият интелект не е бъдеще, а настояще, като има потенциала да преработи напълно здравеопазването. Алгоритмите за изкуствен интелект могат да организират медицински записи, да проектират планове за лечение или да създават лекарства по-бързо от всеки настоящ участник в сферата на здравеопазване, включително всеки медицински специалист.

Използването на суперкомпютри, дава възможност за намиране на терапия от база данни. През 2015 г. стартира виртуално търсене на безопасни, съществуващи лекарства, които биха могли да бъдат преработени за лечение на вируса Ебола. Бяха открити две лекарства, предвидени от технологията на AI, които могат значително да намалят заразността с Ебола.

Отдавна има създадени алгоритми за подпомагане на медицинските специалисти за анализ на рак на гърдата. Алгоритъмът DeepMind на Google надмина всички човешки рентгенолози по предварително избрани масиви от данни за идентифициране на рак на гърдата, средно с 11,5%!

От няколколко години университета в Есен Германия разработи A.I. алгоритъм за анализ на огромна база данни между генетични изледвания “Genomics” подпомагащ генетичния анализ на туморите и ги обедини Образно-диагностичната система “Radiomics” в система “RadioGenomics” позволяваща отнасянето на даден образ от невроонкологичните изследвания към свързаните с него генетични промени.

Това са само част от многото примери за използване A.I. за подобряване здравеопазването включващи проектирането на нови лекарства, анализ на изображения до систематизиране и обработка на медицински досиета. Така че умелото и правилно използване на AI може да доведе бързо до наистина невероятни открития!

Виртуална реалност: Виртуалната реалност (VR) променя живота както на пациентите, така и на лекарите. В бъдеще може да гледаме операции, сякаш сами държим скалпела или може да пътуваме навсякъде по света от болнично легло.VR се използва за обучение на бъдещи хирурзи и за реални хирурзи да осъвършенстване на операции. Неотдавнашно проучване на Harvard Business Review показа, че обучените от VR хирурзи имат 230% увеличение в цялостната си работа в сравнение с техните традиционно обучени колеги. Първите също са по-бързи и по-точни при извършване на хирургични процедури.

Технологията е от полза и за пациентите и е доказано ефективна при овладяване на болката. Жените могат да бъдат оборудвани с VR очила и слушалки с успокояващи звуци и пейзажи, които да им помогнат да преодолеят родилната болка. Пациентите, страдащи от стомашно-чревна, сърдечна, неврологична и следоперативна болка, са показали спад в нивата на болката си, когато използват VR, за да ги разсейват от болезнените стимули. Пилотно проучване през 2019 г. дори показа, че пациентите, подложени на операция, са с по малка болката и тревожност и са подобрили цялостния си болничен престой.

“Augmented Reality” AR е различава от VR в два аспекта: потребителите не губят връзка с реалността и тя поставя информацията в полезрението ни възможно най-бързо. Тези отличителни черти позволяват на AR да се превърне в движеща сила в бъдещето на медицината; както от страна на доставчиците на здравни услуги, така и от страна на получателите.

В случай на медицинските специалисти, това може да помогне на студентите по медицина да се подготвят по-добре за реални операции, както и да даде възможност на хирурзите да подобрят своите умения. Такова приложение което може да се използва от студенти е Microsoft HoloLens за изучаване на анатомия чрез приложението HoloAnatomy. Използвайки този метод, студентите по медицина имат достъп до подробни и точни, макар и виртуални, изображения на човешката анатомия, за да изучават дисциплината, без да се нуждаят от реални човешки тела.

Друга обещаваща компания, Magic Leap, създава малко по -различни слушалки със смесена реалност за целите на здравеопазването. Magic Leap си партнира със SyncThink за здравето на мозъка, с XRHealth за разработване на терапевтична платформа и с немската здравна технологична компания Brainlab, за да внедрят своите пространствени изчислителни технологии в здравеопазването. Въпреки че все още не са налични търговски продукти от тези партньорства, ние сме длъжни да оценим техния потенциал за здравеопазването в близко бъдеще.

Здравни проследяващи устройства, носими устройства и сензори

Тъй като бъдещето на медицината и здравеопазването е тясно свързано с отговорността на пациентите, както и на хората, които се грижат за собственото си здраве чрез технологии, преносимите медицинските проследяващи устройства и сензори няма как да не влезнат в тази статия. Те са чудесни устройства чрез които можем да имаме повече информация за себе си и да поемем отново контрола над собствения си живот.

Посредством личните си телефони и свързаните с тях устройства вече можем да наблюдаваме съня си и да проследяваме тренировката си. Помагат ни да намерим най-добрите упражнения за нашите възможности.

Без значение дали искаме да управлявате по-добре теглото си, нивото на стрес, когнитивните си способности или искаме да постигнем цялостен контрол има приоложения за всички тези нужди и повече! Красотата на тези нови устройства и приложения е, че те наистина имат възможността да върнат пациентите в центъра на грижа. Със способността да наблюдават здравето си у дома и да споделят резултатите дистанционно с лекаря си, тези устройства дават възможност на хората да поемат контрола върху здравето си и да вземат по-информирани решения.

Медицински суперскенер: Що се отнася до джаджи и незабавни решения, голямата мечта на всеки медицински специалист е да има едно всемогъщо устройство, с което можете да диагностицира и анализира всяка болест. Нещо като ножът на швейцарската армия за лекари.

С експоненциалния напредък в технологиите за здравеопазване сега живеем в свят, в който се предлагат подобни устройства, които някога са били плод на любители на научната фантастика! Вече има устройства с размер на дланта, които могат да измерват, сърдечен ритъм, насищане с кислород, температура, кръвно налягане и други! Освен измерване на множество жизненоважни параметри такива устройства могат да се оборудват с камера за телемедицински цели. Разработват се и устройства за измерване на широк спектър от параметри като честота на дишане, сърдечна честота, температура на кожата, позиция на тялото, нива на активност, състояние на сън, походка и др.

Въпреки че наличните в момента продукти са малко далеч от суперскенера скоро ще стигнем до там. Най-вероятно ще видим мощни микроскопи на смартфони, например, анализиращи пробите изключително бързо с помоща на A.I. Сензорите ще могат да открият аномалии в ДНК или да открият антитела и специфични протеини. Електронен нос, ултразвукова сонда или почти всичко, което имаме в момента, може да бъде прикрепено към смартфон и да разшири неговите функции. И ние трябва да сме готови за това!

Разкодиране на генома: През 2014 беше разкодиран човешкия геном, проекта струва приблизително 2,7 милиарда долара, което е безумно огромна сума пари. Особено ако вземем предвид, че през януари 2017 г. гигантът за секвениране на ДНК Illumina представи нова машина, която според компанията се „очаква един ден“ да поръча целия ви геном за по-малко от 100 долара. Това би означавало, че може да имате по-евтин генетичен тест от общ кръвен тест (за който цените варират между приблизително 100-200 лева). Някои генетични тестове използвани за отделни състояние са около 200лв всеки.

Такъв общ геномен тест има толкова голям потенциал! Можете да се запознаете с ценна информация за вашата чувствителност към лекарства, многофакторни или моногенни медицински състояния и дори семейната ви история. Освен това вече има различни области, използващи предимствата на секвенирането на генома, като нутригеномика, кръстосано поле на хранене, диетика и геномика. В допълнение, такъв тест също може да разкрие състояния, при които сте изложен на риск, предоставяйки важна информация, за предприемане на превантивни действия. Познанието върху човешкия геном и промените в неко свързани с болестите позволяват създаване на специфични медикаменти за всеки отделен пациент и разработване на нови генномодифицирани терапии.

Новости в разработването на лекарства: В момента процесът на разработване на нови лекарства е твърде дълъг и твърде скъп. Има обаче начини за подобряване на разработването на лекарства с изкуствен интелект. Такива нови технологии и подходи вече са и ще доминират във фармацевтичния пазар през следващите години. Много компании ще започнат да използват силата на A.I. да се разработят нови кандидати за лекарства и нови терапевтични решения в рекордно кратко време и да се ускори времето за пускане на пазара, като същевременно се спестят разходи и животи.

Друга обещаваща технология в здравеопазването е изпитването на силициеви лекарства. Това са индивидуални компютърни симулации, използвани при разработването или регулаторната оценка на медицински продукт, устройство или интервенция. Докато настоящата технология и биологичното разбиране не позволяват напълно симулирани клинични изпитвания, има значителен напредък в тази област с органи на чип, които вече се използват. HumMod или „най -пълният математически модел на човешката физиология, създаван някога“, се използва в няколко изследователски проекта. Виртуални модели са създадени и от Института за виртуални физиологични хора (VPH), които се използват за изследване на сърдечни заболявания и остеопороза. Представете си, ако бихме могли да изпробваме хиляди нови потенциални лекарства върху милиарди виртуални модели пациенти за минути? Може да достигнем този етап в близко бъдеще.

Нанотехнологии: Живеем в зората на ерата на наномедицината. Вярвам, че наночастиците и наноустройствата скоро ще работят като прецизни системи за доставяне на лекарства, инструменти за лечение на рак или малки хирурзи.

Още през 2014 г. изследователи от Института Макс Планк са проектирали микроботове, подобни на миди, предназначени буквално да плуват през телесните ви течности. Малки, умни капсули се използват за прегледи на дебелото черво по неинвазивен, лесен за пациента начин. В края на 2018 г. изследователите от MIT създадоха електронно хапче, което може да се управлява безжично и да предава диагностична информация или да освобождава лекарства в отговор на команди на смартфона.

Нанотехнологиите също постигат напредък под формата на интелигентни пластири. На CES 2020 базираната във Франция компания Grapheal демонстрира своя интелигентен пластир, който позволява непрекъснато наблюдение на рани и нейната графенова сърцевина може дори да стимулира зарастването на рани.

С развитието на технологията ще видим още практически примери за нанотехнологии в медицината. Бъдещите устройства дори биха могли да вземат биопсични проби за по-нататъшен анализ, докато капсулите с дистанционно управление биха могли да направят реалността перспективата за нанохирурзи.

Роботика: Една от най -вълнуващите и най-бързо развиващите се области на здравеопазването е роботиката; разработките варират от спътници на роботи през хирургически роботи до фармаботика, роботи за дезинфекция или екзоскелети. През 2019 света видя първата хирургия, за имплантиране на екзоскелет в Европа, и човек с квадриплегия, способен да контролира екзоскелет с мозъка си! Има много други приложения за тези научнофантастични костюми, от подпомагане на хирурзи по време на дълги операции и медицински сестри за повдигане на тежки пациенти до подпомагане на пациенти с увреждане на гръбначния мозък.

Придружителите роботи също имат своето място в здравеопазването, за да помогнат за облекчаване на самотата, за лечение на проблеми с психичното здраве или дори за помощ на деца с хронични заболявания.Някои от тях дори имат сензори за докосване, камери и микрофони, за да могат собствениците им да взаимодействат с тях.

3D-печат: 3D печатът може да донесе чудеса във всички аспекти на здравеопазването. Вече можем да отпечатваме биотъкани, изкуствени крайници, хапчета, кръвоносни съдове и списъкът продължава и вероятно ще продължи да го прави. През ноември 2019 г. изследователи от политехническия институт Rensselaer в Трой, Ню Йорк, разработиха метод за 3D отпечатване на жива кожа заедно с кръвоносни съдове. Това развитие се оказва решаващо за кожните присадки за жертвите на изгаряния.

И въпреки, че не се знае със сигурност какво ще се появи през следващите 20 години, което ще промени драматично индустрията и науката за живота и здравеопазването, здравеопазването, както го познаваме днес, със сигурност няма да съществува.

Най-вероятно ще има фундаментална промяна от „здравеопазване“ към „здраве“. И докато болестите никога няма да бъдат напълно елиминирани чрез наука, данни и технологии, ние ще можем да ги идентифицираме по-рано, да се намесим проактивно и по-добре да разберем тяхното развитие, за да помогнем на пациентие по-ефективно и активно да поддържат тяхното благосъстояние. Бъдещето ще бъде фокусирано върху превенцията и ще се управлява от компании, които поемат нови роли, за да стимулират стойността в трансформираната здравна екосистема. Системата на здравеопазване ще бъде задвижвана от по-голяма свързаност на данни; оперативно съвместими и отворени, защитени платформи; и увеличаване на ангажираността на потребителите