Новият космически ред

Земята вече ни е тясна, новите битки ще са междузвездни

09:00 | 11 май 2023
Обновен: 17:53 | 11 май 2023
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

 

От Ваня Цолова

Три, две, едно, старт...
Земята вече ни е тясна. Космосът е новата арена. Истината се вижда най-ясно отвисоко.
Погледът към звездите отдавна вече не е само романтика. Свързан е с амбиции за надмощие, ресурси, с хищнически глад за господство. Мястото, където ще се водят новите геополитически битки, пространството, чието овладяване ще е основно преимущество в научно-техническия прогрес – това е Космосът.

Частни лица и компании отдавна са в играта и променят надпреварата. Днес Космосът е много по-достижим и много по-различен от епохата на „Спутник“ и „Аполо“. Онази „малка стъпка за човека, голям скок за човечеството“, направена преди повече от 50 години от Нийл Амстронг с първата успешна мисия на Луната, е на път да прокара междузвездни магистрали, по които шеметно да се преследват държавите с космически амбиции. Естествено е първи в битката да са САЩ, Китай и Русия, но много други страни също демонстрират сериозни амбиции.

Нов космически ред Надпреварата за космическо надмощие е все така ожесточена, както преди повече от петдесет години. Световните лидери се борят за господство, но големият проблем е, че не могат да се договорят за основните принципи за управление на новото поколение космически дейности, обяснява в свой анализ Bloomberg. 

Китай стремително се надпреварва за място извън Земята...и вече го спечели с достигането на тъмната страна на Луната. Войната в Украйна се превърна в катализатор на геополитическите процесите. Битките все още се водят долу на Земята, но е въпрос на много малко време, за да станат междузвездни. Русия вече заяви, че през 2024 ще прекрати ангажиментите си с Международната космическа станция. Страната е с амбиции да бъде поставено началото на строеж на руска орбитална станция, а проектът ще е главен приоритет за руската космическа програма.

Космическото право - огледало на геополитическите интереси Краят на Студената война промени международните отношения в космическия сектор, като се засили многостранното сътрудничество между държавите от Източния и Западния блок (като например в случая с Международната космическа станция), обясни за Bloomberg Businessweek Bg Мария Желязкова от Кръжока по международно публично право към СУ. „Установяването на един по-либерален подход относно космическите въпроси води и до появата на нови държави на „космическата сцена“, каза още тя. Този подход се гради върху теорията на либерализма, чиито поддръжници споделят мнението за края на хегемонията на двата блока от епохата на Студената война, което позволи разширяване броя на субектите в космическото пространство, категорична е Желязкова.

Междувременно на космическата сцена твърдо се настаниха и частните интереси - Илън Мъск със SpaceX, основателят на Amazon - Джеф Безос с Blue Origin, Ричард Брансън с Virgin Galactic. Този бизнес е труден и специфичен и в края на март това стана ясно с фалита на компанията за космически полети на милиардера Брансън Virgin Orbit Holdings, след като тя не успяла да набере дългосрочно финансиране след неуспешното изстрелване на ракета през януари.

След като САЩ обявиха икономическа война на Китай, Поднебесната се фокусира към укрепване връзките си с държави от Африка и Европа. С цел да си гарантира сигурност и в защита на собствените интереси и едновременно с това да застраши присъствието на Запада в Източна Азия, Китай развива програма по изстрелване на космически апарати, включително на собствена космическа станция, коментира за Bloomberg Businessweek Bg Анатали Георгиева от Кръжока по международно публично право към СУ.

Тези действия показват стремежа на една от водещите икономики не само да започне космически дейности, но и категорично да утвърди своята позиция като един от водещите космически играчи. От друга страна САЩ и Русия, пионерите в космическите изследвания, разчитат на вече изградените космически системи, чрез които да защитят интересите си на Земята. Залозите са огромни, защото печалбата е влияние, сигурност, ресурси. Опитите за развитие продължават.

НАСА вече представи четиримата астронавти, които ще летят до Луната до края на следващата година. "Това е екипажът на човечеството", каза ръководителят на НАСА Бил Нелсън. Четиримата астронавти първи ще летят с капсулата "Орион". По план тя ще бъде изстреляна с ракета Space Launch System от космическия център "Кенеди" не по-рано от края на 2024. Екипажът няма да каца и дори няма да навлиза в лунна орбита, а по-скоро ще лети около Луната и ще тръгне обратно към Земята – като част от подготовката за кацане на естествения спътник на нашата планета на други двама астронавти, което се очаква да стане година по-късно. Стремителното развитие на технологиите поражда необходимост от регламенти в духа на новото време. Задава се нова професия на хоризонта – космическият адвокат.

Професия на бъдещето или необходим експерт днес?

Широкото поле за приложение на космическото право в контекста на нарастващите търговски космически операции ражда необходимостта от космическия адвокат – необходим експерт с поглед съсредоточен в бъдещето и развитието на технологиите. Той не трябва да се разглежда само като специалист, занимаващ се единствено с конфликти, които се пораждат в Космоса. Към настоящия момент повечето юристи, специализиращи и практикуващи в сферата на космическото право, се занимават с отношенията на Земята, които водят до присъствието на човека в Космоса. Това включва регистриране на космическите обекти, изготвяне на договори за превоз, процедури по регистриране на интелектуална собственост и т.н.

Все още не съществува конфликт между държави, който да е стигнал до Международния съд на ООН и в който да бъде разгледано практическото приложение на настоящите космически договори. Това, което е сигурно, е необходимата промяна в режима на регулиране на космическите отношения, категорична е Георгиева.

Нови технологии и ново космическо право С развитието на технологиите нараства използването на космическото пространство за нови цели и дейности. Все повече компании от частния сектор започват да развиват своя бизнес и изстрелват сателити. Подобно развитие предполага и осъвременяване на космическото право с оглед регулиране честотата и броя на изстрелваните сателити, обяснява Велиана Събчева – юрист и участник в отбора на Софийски университет в състезанията по космическо право.

Космосът е привлекателно пространство за науката. Нулевата гравитация осигурява отлични условия за експерименти, а научните резултати са лесно достъпни за комерсиализация, обяснява Събчева.

Богатите минерални ресурси отдавна са във фокуса на предприемачите. Космосът, със своите уникални характеристики, служи като идеална среда за развитието на разнообразни търговски космически дейности – изстрелването на сателити, директно сателитно излъчване, дистанционно наблюдение, телекомуникации, космически туризъм, космос добив и цифровизацията. Всичко това води до промяна на космическото право, така че да отразява развитието на дейностите и организацията на Космоса.

ООН изигра важна роля от развитието на космическото право чрез разработването на първите пет космически договора. Основен аспект за промяна на космическото право е развитието на телекомуникационните услуги и възможността повече компании да получат достъп. Така освен прилагането на Общото споразумение за търговия с услуги по отношение на телекомуникационните, Световната търговска организация прие и Референтен документ, предоставящ ръководни принципи за националните регулаторни органи при контролиране на основните телекомуникации, допълва Събчева.

Космос и военни цели Основен принцип в космическото право е, че пространство извън орбита, включително Луната и други небесни тела, трябва да бъде свободно за изследване и използване от всички държави без каквато и да е дискриминация, на принципа на равенство и в съответствие с международното право, разказва Велиана Събчева. Договорът за космическото пространство от 1967 забранява разполагането на оръжия за масово унищожение в космическото пространство, забранява военни дейности върху небесни тела и описва правно обвързващи правила за мирното изследване и използване на космоса.

Сама по себе си тази разпоредба обаче не ограничава използването на Космоса за други военни действия, които не са изрично забранени, като например изстрелването в орбита на сателити, които да предоставят ценна информация при военен конфликт. Космическото пространство се превръща в нововъзникваща арена за всякакви технологични демонстрации на сила, било то разполагане на шпионски спътници или тестване на оръжия. Единствените оръжия, които Договорът от 1957 ограничава са ядрените и тези за масово унищожение. Космическите системи, използвани за военни цели, включват разузнавателни, метеорологични, комуникационни и навигационни спътници, както и противоракетна отбрана и противоракетни оръжия, които очевидно обаче няма пречка да бъдат в космическото пространство.

На практика всички космически обекти са с двойна употреба и могат да се използват за военни или граждански цели. Продължаващото използване на търговски космически системи беше потвърдено на конференция от генерал-майор Робърт Дикман, заместник-секретар по въпросите на Космоса на военновъздушните сили на САЩ, който заяви, че „Пентагонът ще продължи да изгражда свои собствени сателити поради национална сигурност и икономически причини, но 80 процента от капацитета му по време на войната в Ирак беше осигурен от търговски сателитни оператори и тази тенденция ще продължи”. Всичко това води до необходимостта от осъвременяване на разпоредбите, свързани с използването на оръжия в Космоса, като дори следва да се върви в посока създаване на нов акт, който да изрично да уреди и даде определение за това кои оръжия и при какви условия могат да бъдат изстрелвани в комическото пространство.

Космически аспекти на войната в Украйна Смело може да се твърди, че войната в Украйна се е пренесла и в Космоса, категорична е Събчева. Възможността да бъдат използвани сателити за получаване на информация по отношение на това на къде се движат съответните войски може в голяма степен да обърне хода на военните действия.

С помощта на SpaceX на Илън Мъск достъпът до сателити се използва интензивно от украинската армия за тактически комуникации и разговори със семейството. В този смисъл това предпоставя и големи опасности за космическото пространство. На първо място кибератаките и съответно смущаването на сигналите може да допринесе за получаване на грешна информация или точно обратното за разкриване местоположението на определени групи от хора в хода на войната.

Ето защо американската компания Alphabet трябваше да деактивира услугите за трафик на живо за Украйна в приложението си Google Maps, тъй като задръстванията могат да се използват за откриване на цивилни в движение, които могат да станат мишени, или да разкрият движения на военните части.

Космическият боклук Липсата на подобна регулация отключва друг проблем, наболял през последните години - замърсяване на космическото пространство от отпадъци на разрушени или нефункциниращи сателити, коментира Събчева. Отделните компании започнаха изстрелването на голям брой сателити, които стават неизползваеми след определен период от време и остават в космическото пространство. Развитието на сателитите, които могат чрез лазери да унищожават други сателити са тези които застрашават генерирането на все повече и повече отпадъци в Космоса. Това е причината Междуагенционният комитет за координация на космическите отпадъци, междуправителствен форум за координиране на дейностите по изследване на космическите отпадъци, да поеме ръководството в изготвянето на Насоки за ограничаването им през 2007 г., които формират основата за UNCOPUOS (United Nations Committee on the Peaceful Uses of Outer Space) - насоки за намаляване на космическите отпадъци през 2010 г. Всяка житейска промяна води до правни казуси.

С Космосът са свързани новите стремежи, той е приоритет на големите икономки, защото само глобалният поглед дава цялата картина – визията за утрешния ден.