По-силни с възрастта

Джаз-упражненията (Jazzercise) остават фитнес икона десетилетия след началото им

09:00 | 2 септември 2022
Снимка: Nora Lorek/Bloomberg
Снимка: Nora Lorek/Bloomberg

От Ариан Коен

Малко след 10:30 сутринта е, в началото на юни в бежов мол в Оушънсайд, Калифорния, Джуди Шепърд Мисет, на 78 години, основателка и главна изпълнителна директорка на Jazzercise Inc., танцува до полуда. От нейния подиум, Мисет ентусиазирано дава насоки и говори окуражително, като гласът ѝ се разнася през тонколони. Няколко дузини хора в светлото студио я следват, въртят се, клатят се, вият се, потят се. Час по-рано, дъщерята на Мисет, Шана Мисет Нелсън, водеше неин собствен клас с гостенка на платформата – нейната дъщеря Скайла и гласовете им бумтят през постоянна листа от най-известни поп парчета.

Основана от Мисет през 1969 г., тясно поддържаната компания, която е базирана в Карлсбад, Калифорния, се разрасна до 8 000 франчайзополучатели, преподаващи 32 000 класа всяка седмица по целия свят. Въпреки че голяма част от фитнес индустрията се сви по време на пандемията Covid-19, Jazzercise имаше приходи от 73 милиона долара миналата година. Как тогава бизнес с упражнения, който се връща към ерата на тренировъчните ленти на Джейн Фонда, неоновия спандекс и гетите, остава тук през 2022 г. – и процъфтява? Това е благодарение на комбинация от онлайн стрийминг, проучване от първа ръка на изискванията на клиентите от C-suite и желанието за адаптиране. Мисет го казва ясно: „Добри сме. Винаги поставяме клиента си пред всичко. И за да направим това, трябваше да бъдем креативни.”

Въпреки че може би е било изкушаващо да печели от носталгията по аеробиката от 80-те, Jazzercise продължи напред. Неона липсва от маркетинговата им цветова гама, хореографията им се обновява ежемесечно и естетиката на помещенията като цяло е по-скоро в съответствие със студио за пилатес или йога, отколкото с тази на филм на Дженифър Бийлс. Но компанията не пренебрегва своите корени. Уебсайтът на Jazzercise гласи: „Няма да видите нито едно трико или гети – обещаваме. Това, което ще видите, са пот, перчене и високоинтензивни тренировки с ендорфини, които оставят 80-те години зад гърба си.“ Да бъдем толкова тясно свързани с десетилетието „е наша отговорност и предимство“, казва Нелсън, който е президент на компанията. „Когато направите такова голямо културно впечатление, вие сте нещо като Kleenex (най-известната търговска марка за кърпички в САЩ) на танцовия фитнес. Всъщност се гордеем с това и го приемаме, но продължихме да се развиваме с всеки изминал ден.

В днешно време, класовете преплитат интервални тренировки с висок интензитет (HIIT) и съвременна музика и включват участници в типичния комплект за фитнес от клинове, шорти, спортни сутиени и потници. Докато майките от поколението X и бейби бума се тълпят в класове в предградията, текущата клиентска база включва и млади хора, вдъхновени да се присъединят от публикации в TikTok и Instagram.

Що се отнася до стрийминг на уроци у дома, търсене, което нарасна с налагането на локдауните, Jazzercise изпревари много от своите конкуренти, като представи своя собствена услуга по заявка през септември 2019 г. Това беше в отговор на отзивите на клиентите, че работещите родителите искаха да могат да провеждат уроци от вкъщи по свой собствен график.

„Бяхме наистина добре позиционирани“, казва Йънг Маккарти, вицепрезидент на Jazzercise за продуктови иновации и развитие. Първоначално компанията предложи на членовете си един месец, а след това три месеца безплатно използване, а сега предлага двуседмичен безплатен пробен период с абонамент за анулиране по всяко време на стойност $24,99 на месец. Jazzercise On Demand премина от 4000 абонати в началото на март 2020 г. до 60 000 до края на следващия месец. „Те успяха да поддържат връзка с нас и да тренират“, казва Маккарти. „Мисля, че това спаси нашия бизнес и наистина помогна да спасим франчайзополучателите и техния бизнес.“ Вече има 22 000 абонати на услугата.

Много от тези виртуални класове по заявка бяха водени от Мисет и Нелсън, което им позволи да разберат предизвикателствата, пред които са изправени инструкторите, приспособяващи се към необходимостта да преподават във всекидневните.

Част от тайната на Мисет вече е широко разпространен: отблъскване на клиентите от огледалата, за да се съсредоточат повече върху това как се чувстват, а не върху това как изглеждат, и инструкторите да излъчват гласовете си с микрофони и високоговорители. Но бизнес моделът на Jazzercise беше и все още е различен. За разлика от много големи вериги фитнес зали или различни елитни йога или спин студиа, Jazzercise предлага на своите учители дялово участие в своите франчайзи.

Повечето инструктори в Jazzercise обучават на непълно време от 10 до 20 часа на седмица, като сами си определят графиците. Някои наемат уникални фитнес студиа; други ползват свободно място в местната гимназия или църква. Франчайзите на Jazzercise имат тенденция да процъфтяват в малки градчета и предградия – пазари, които често са пренебрегвани от по-големите вериги. Отрано, компанията открила, че има най-голям успех в близост до военни бази, където много жени живеят във фитнес пустини. Главната идея и тогава и сега е хората да ходят на уроците заради инструкторите, а не заради ароматните свещи за 50 долара в студиата.

Jazzercise също така поддържа цените си по-ниски от тези на конкурентите си – обикновено около 20 до 40 долара на урок или 85 до 150 долара месечно за неограничен брой уроци.

Моделът на франчайзинг помогна по време на пандемията, тъй като компанията не беше обременена с много договори за наем на сгради и можеше да разчита в голяма степен на информацията от своите международни франчайзополучатели. Мисет и Нелсън отбелязват, че поради многото последователи на компанията в Италия, те са успели да оценят ефекта от мерките за социално дистанциране там, преди да бъдат приложени в части от САЩ.

Разбира се, Jazzercise е изправен пред конкуренция от Зумба-танците по света. И като много фитнес бизнеси - особено тези с франчайз модел - не всички инструктори на Jazzercise са звезди. „Винаги има риск франчайзодателят да е добър в продажбата на франчайза, но може би не е добър в това да ви помогне да управлявате бизнеса“, казва Джим Томас, президент на Fitness Management USA, базирана в Далас консултантска фирма, коментирайки общо за индустрията. „Качеството на обучението може да бъде различно“, казва той. „Трябва наистина да обучите персонала си не само как да върши работата, но и да създадете култура, в която те наистина искат да влязат и да бъдат част от това.“

Мисет казва, че е решена да следи изискванията на клиентите, като продължава да преподава поне по един клас седмично, което също я вдъхновява за хореография и ѝ придава достоверност, когато общува с учителите на Jazzercise на различните места. „Това е моята страст“, казва тя. „И единствената причина да сме тук е страстта. Обичам да преподавам. Обичам да общувам с клиентите и обичам да храня егото си. Харесва ми да съм на сцената. Харесва ми да изпълнявам. Харесва ми да виждам и клиентите пред себе си, които наистина ме следват.”

В една индустрия, която е известна като обсебена от младостта, именно опитът и перспективата позволиха на Jazzercise бързо да се адаптират по време на пандемията, казва Мисет. Тя надживя рецесии, бумове, спадове и толкова много промени в индустрията, че Covid просто се почувства като още едно препятствие, но не и невъзможно, казва тя. „Ние сме оцеляващи.“ - Мери Пайлън

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ     Jazzercise са адаптирали музикално вдъхновените си уроци, за да останат актуални и да се разраснат интернационално в индустрия, разклатена от пандемията на Covid-19.

Професионална немоногамия

Справи се с многото шефове, както би се справил с много любовници

Пандемията освободи работниците от бюрата им, отваряйки възможност за много хора, които работят от 9 до 5 да работят на няколко места. Учените, които изучават немоногамията, казват, че тя споделя безброй прилики с многообразния професионален живот - и че много уроци могат да се прехвърлят от спалнята (ъм, спалните) в конферентната зала. „Същата динамика в общи линии се прилага за всички видове връзки, независимо дали са професионални, платонични или романтични“, казва Ейми Мурс, асистент по психология в университета Чапман. Помолихме изследователите за съвети как да жонглирате с различни професионални изстисквания.

Идентифицирай нуждите на хората

Мурс казва, че много важно умение на задоволени немоногамни хора е умението да идентифицират нуждите и желанията на хората, да изкажат своите и да се договарят: „да разбереш какво ще сработи за всички участващи и да си наясно, че това може да се промени с времето“. Помислете си защо сте бил нает“ Да, разбира се, шефът ви е искал да работите за него/нея, но дали иска да работите здраво, да сте човек с награди и да привличате внимание, да сте гениален стратег? Можете да успеете само ако знаете какво значи „успехът“ и за двама ви.

Говорете – но не за всичко

Чез Дженингс, старши технически специалист по набиране на персонал за Reddit е открито полиаморна от седем години. Тя казва, че в любовта и работата, споразуменията са най-добри, когато хората ясно се разберат за пет неща: възможности, граници, очаквания, време и искания. За да придобие допълнителна представа, тя пита защо хората участват в извънкласни програми. „Защо“ дава представа за личността и добавя емоционален компонент“, казва Дженингс. В офиса е най-добре да изразите отговорите си в това, което ви прави страхотни в работата ви. Вместо да кажете „Имам този бизнес, в който продавам кристали 10 часа на седмица“, опитайте „Да бъда свързан с тази страна на моята духовност е наистина удовлетворяващо за мен, така че пристигам тук на работа мотивиран и спокоен“.

Професионалната безобразност има предимства

Някои хора отдават над 40 (или 50, 60) часа на седмица на един работодател. Моногамните връзки практикуват подобен вариант на това, наречено „диадично отдръпване“, когато партньорите прекарват по-голямата част от времето си заедно, като изключват приятели и семейства. Колкото и често срещано да е, това се определя като нездравословно, с лошо влияние и води до изолация. „Не се намира подобно нещо при хората, които са полиаморни“, казва Мурс. „Те имат по-силни социални връзки и са по-щастливи.“ Подобно на това, професионалната задоволеност може да се увеличи при здравословни връзки с колегите в различните работни места.

Бъди прозрачен относно времето

Дженингс казва, че връзките и работата не вървят, когато хората не са открити за техните други занимания. Вие може и да искате или да не искате да знаете, че партньорът ви се гушка с друг/а, но е хубаво да знаете кога ще имат време да гушкат вас.

Версията на работното място е изчезване за часове наред. „Хората се страхуват да кажат, че са на друга работа, дори когато са били напълно откровени относно този друг ангажимент. Но след това изглеждат така, сякаш крият нещо“, казва Дженингс. Тя предлага да обяснявате  ситуацията: „Хей, има пожар, с който трябва да се справя в моята консултантска фирма, ще бъда онлайн по-късно тази вечер, за да наваксам.“

Да разбирате конфликтите

Един от ключовите принципи на полиаморията е съчувствието - способността да намирате радост в щастието на партньора си, дори ако те намират щастието с други хора. Когато романтичните партньори се оплакват от други дейности, това често е, защото не получават достатъчно внимание. Същата динамика е и на работното място: Шефовете, които винаги са нащрек за служители, които не дават всичко от себе си, винаги ще обвиняват другите работи, които той върши за това. „Моята стратегия е да се справям на толкова добро ниво, че нищо друго, което правя не се поставя под въпрос“, казва Ализа Бревард-Родригез, старши мениджър в Metropolitan Transit Authority в Ню Йорк, като също така управлява два спа центъра в Ню Джърси. „Каквато и да е ролята ми, отговарям на очакванията.“ - Ариан Коен

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ     Работниците могат да се справят с повече то една работа, като приложат подходите, използвани от хората, които се справят с няколко романтични връзки наведнъж.

Работете повече от вкъщи

Тези изпитани и работещи хитрини могат да ви помогнат да работите дистанционно повече, отколкото би се харесало на работодателя ви

Работниците свикнаха да работят откъдето пожелаят, но компаниите все повече настояват да се върнат в офисите. Това не се харесва на всички. „Някои от нас наистина не искат да се връщат само заради доброто на офиса“, казва Андрей Куртуй, съосновател и главен комуникационен директор в компания за разработване на CV-та – Novorésumé. Той намалява дните си за прекарване в офиса, като работи напред, уговаря виртуални срещи и контраинтуитивно – планира редовни работни дни. Ето осем начина да прекарвате по-малко време в офиса.

1. Просто останете вкъщи

Изненадващо ефективен подход е просто да останете вкъщи и да си свършите работата. Адвокатът Ричард Бранденщайн, партньор и специалист в административна правна кантора – FBR Law, казва, че мениджърите нямат много причини да се оплакват на тези, които си вършат работата, че не идват в офиса. „През повечето време, те искат просто да свети в офиса заради общото чувство на индустрия и успех, което това демонстратира“, казва той.

2. Оптимизирайте календара си

Ваканция привлича. „Стратегически отделете време за почивка или лични дни в дните си в офиса“, казва Уилям Чан, главен технологичен директор на Marketplace Fairness, информационен център относно Закона за пазарната справедливост. Подобрете нещата, като организирате срещи и конференции с клиенти извън обекта в дните, в които сте планирани за офиса.

3. Бъдете избирателни в срещите си

Няма друго освен присъствена среща, която да ви накара да отидете в офиса. „Уговарям повечето от срещите си да са онлайн“, казва Куртуй. Ема Гордън, основател на фирма за продажби на непотребни коли US Salvage Yards, избягва срещите като цяло, за да не бъде дърпана в офиса. „Избягвам част от отговорностите ми на работа, като просто казвам, че бих се радвала да се присъединя, но в момента се чувствам малко претоварена от работа“, казва тя.

4. Появявай се често

Най-добрият начин да избегнеш много дни в офиса е да прекарваш малко дни в офиса. Ходи поне веднъж в седмицата. „Присъствието ми се забелязва и се социализирам“, казва Куртуй. „Това ми позволява да си взимам повече дни извън офиса, след като не се чувства сякаш ме няма никога там.“

5. Използвай офиса по предназначение

Дните в офиса не са предназначени да си ровите в пощата. Приоритизирайте социалните си задължения, като например да се видите с шефа и да свършите работа, която изисква колаборация. Също така свършете задачи, за които ви трябва офис оборудването.

„Така няма да трябва да се връщате“, казва Кийт Теръл, основател на страница за ревюта на чанти и раници – Backpacks Global. Също така, много организации не уточняват точно колко часа служителят трябва да е в сградата. Дупка в системата! Отидете в 10 сутринта и си тръгнете към 2 следобед.

6. Предимството на срещите лице в лице

Всички тези Zoom и телефонни срещи протичат много по-добре — и са по-кратки! — ако имате периодични лични сесии с колеги. „Сближаването с хората в офиса, независимо дали на кафе или в работното пространство, може да се превърне в безпроблемни работни взаимоотношения във виртуални дни“, казва Бианка Трембли, която ръководи сайт за преглед на продукти в Калгари, наречен Best Calgary.

7. Организирайте се

Организацията е всичко, като се започне със свършването на работата рано. Защото знаете ли  какво води до дългите часове в офиса? Справяне с неотложни задачи, докато сте в кризисен режим. Питър Кинг, съосновател на услугата за уеб връзки Authority Builders Co., подрежда задачите си от най-важните към най-малко важните и се опитва да изпреварва крайните срокове. „Като сте организирани, можете да избегнете допълнителните работни часове“, казва той.

8. Бъдете честни

Ако всичко друго се провали, винаги можете да се върнете към зрял, директен разговор. „Опитай да проведеш истински отворен разговор с ръководителя“, казва Бриан Милет, основател и главен изпълнителен директор на бижутерска марка Bisoulovely. “Ако посещавате терапевтични сесии или трябва да взимате детето от училище, това са важни причини за отсъстване от работа и работата от вкъщи ще направи нещата за вас по-лесни.“