Опитайте зеленчуково Мартини

В Лондон класическата напитка се е превърнала в екзотична градина в чаша

09:00 | 29 юли 2022
Снимка: Mark Abramson/Bloomberg
Снимка: Mark Abramson/Bloomberg

От Брад Джаф

Вероятно е било само въпрос на време: След като в САЩ еспресо-мартини вманиачи почитателите на напитката, а украсените с портокали Aperol коктейли се налагат навсякъде, където слънцето напича безмилостно, барманите трябваше да открият пътя към зеленчуковото мартини. В Лондон това определено е напитката на лято 2022!

Градът повече от век се прекланя пред класическо мартини, но отскоро все повече се налагат интерполациите с растителен произход. (Маслините не се броят.) Ресторант и бар LPM в шикозния квартал Мейфеър, още преди 10 години започна да предлага своето знаменито томатини. "Това лято наблюдаваме значителен ръст на поръчките", отбелязва Тибор Краскенич, глобален мениджър на бара в елитния ресторант, който вече има шест обекта на три континента. "Хората избягват сладките коктейли, а тенденцията към пикантни и растителни напитки продължава да се засилва."

LPM Tomatini се насочва рязко към територията на умами вкуса. Зрелите домати са прясно изстискани и нарязани с водка, след което са допълнени с малко бял балсамов оцет, щипка сол и черен пипер. Разклатено върху лед, питието става копринено на глътка. Докато отпивате, всъщност се чувствате по-уверен в житейските си решения.

В долната част на улицата в бар Isabel Mayfair управителката Скарлет Ганзони се съгласява, че клиентите й днес "консумират по-съзнателно", но обяснява манията към зеленчуковото мартини със…сезонните фактори. Шикозният салон на улица "Албемарл" наскоро добави към лятното си меню с напитки готово за Instagram авокадо-мартини , което вече се превърна в бестселър. "То има земен вкус, който е много освежаващ - идеален за горещ летен ден", казва тя. "Авокадото е идеална основа за мартини, като се има предвид неговата гладка текстура и деликатен вкус. Всъщност това са коктейли, които не са прекалено тежки, което аз много обичам", обяснява Ганзони.

Същото мнение споделят и много лондончани, които са нетърпеливи да се насладят на алтернативата на вече втръсналите им сприцове. Възможностите им вече са безброй. И те не се притесняват от надценката, която може да се движи между £2 и £3 на напитка - средната цена за  доставката на тези пресни съставки. Това е просто цената за правене на бизнес в град, в който цените на високоалкохолните напитки вече надхвърлят £20. В Apricity Мартинито с аспержи е неизменна част от менюто. А Брускета мартини в Eve Bar, приготвено с домати, се харчи на поразия в горещите дни.

Собственикът на Three Sheets Макс Венинг използва водка, смесена със зехтин и алкохол от цвекло, за да гарантира, че мартинито му Earth отговаря на името си. "Искахме да създадем сухо мартини със земна и растителна нотка, но без да прекаляваме“, казва той. "Това е една от най-популярните ни напитки." Все повече съставки, свързани със зеленчуци, получават признание от клиентите. В (не)перфектното мартини от Lyaness се използва домашно приготвена ферментирала трева, която придава ярки тонове и цвят, на базата на водка. The Wigmore от своя страна смесва както зеленчуци, така и гъби в най-продаваното мартини, като добавя към основната водка малко доматена сок и вермут Ambrato, наситен с гъби порчини. Разбъркана върху лед, напитката постига впечатляващ баланс между наситеност и свежест.

Но ако предпочитате да се потопите по-предпазливо в категорията - за разлика от това да се гмурнете с главата напред в най-земните ѝ предложения - поръчайте отвара от листа на сребрист клен. Актуалната рецепта е с билки. Дивият сърцевиден лист - малко, листно растение с пикантен минерален вкус - придава на напитката мощна джинджифилова нотка. А пуристите на мартинито ще оценят факта, че за разлика от много от вариантите на водка в този списък, то е на базата на джин. Не е ли време да послушате майка си и да си изпиете зеленчуците?