Неприятности при пътуване

09:00 | 1 юли 2022
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Ако си от 73-те % американци планиращи пътуването си това лято, подготви се за турбулентно пътуване. Почти всички аспекти от индустрията – от авиолиниите до колите под наем, круизите и хотелите – всички са изправени пред световния недостиг в сферата на услугите в резултат от една и съща верига на доставки и проблеми с недостига на работна ръка, които пречат на всички бизнеси. Има също така много скокове на цените и някои рекордни спадове в търсенето, защото толкова много хора отчаяно нетърпеливи да бъдат в движение след две години пандемия.

Със сигурност има и добри новини. Голяма част от границите по целия свят вече са отворени, след като ограниченията свързани в Ковид-19 отпадат с всеки ден. А пътешествениците продължават да жънат плодовете на отдалеченото работно място. Според доклад на Дилот, един от пет от тях планира да направи най-дългото си до сега пътуване през това лято, макар и вземайки лаптопа със себе си.

Благодарение на инфлацията, тези дни пътешествениците се тревожат най-вече за финансите си, а не за вируса. На къде ли ще се отправят всички в предстоящите топли месеци? Според Скайсканър Лтд., Точната локация е почти без значение според 75% от американските пътешественици, които казват, че са отворени към промяна на дестинацията. Просто да отидат някъде – това е достатъчно.

Това лято може да бъде най-предизвикателното в списъка на много пътуващи с потенциални проблеми дебнещи отвсякъде. Това не означава, че ще бъде кошмарно. Разковничето е в това да бъдете гъвкави през това време. 

Летищните такси полетяха нагоре

По-малкото маршрути, нарастващото търсене и по-високите разходи за гориво водят до сериозни пари

Дните с празни самолети по време на пандемията отдавна са отминали и на тяхно място дойдоха високите тарифи и пренаселените (без маски) полети. 11-те най-добри американски авиокомпании ще изпълняват 12% по-малко летни полети, според проследяващия данни Сириум, главно поради липса на пилоти; разходите за реактивно гориво нараснаха; и американските дестинации за отдих се оказват най-търсените места на Земята. Всичко това означава много повече пътници, отколкото има места в самолета – несъответствие, което доведе до повишаване на летните билети за вътрешни пътувания с 25% спрямо нивата преди Ковид и 50% по-високи от миналата година, според търсачката за пътувания Hopper Inc.

През април таксите на вътрешните полети се покачиха с 18,6%, което е най-голямото месечно покачване откакто Американското бюро за трудова статистика е започнали да проследява цифрите през 1063г. Според Американската асоциация по въздухоплаване, това покачване е повишило средната цена на вътрешен полет от 160 на 445 долара. Данните от системата за резервации Skyscanner показват подобни увеличения при международни маршрути на дълги разстояния; цените са се покачили с 20%, като са довели до средна цена от 797 долара.

Сред най-популярните маршрути от Лос Анджелис до Ню Йорк се продава за средно 569 долара за отиване и връщане, което е с 69% повече от 2019г., а Ню Йорк до Сан Франциско е почти двойно, на 662 долара, показва Хопър. Скокът е още по-голям на пазари, където обслужването е намалено: от Сейнт Луис до Декейтър, Илинойс, от една страна, се е покачил с 815% до 609 долара, а Сиатъл до Хюстън е нараснал с 541%, до 1383 долара. В допълнение към по-малко полети и голямо търсене, основен виновник е цената на реактивното гориво, която се повиши след нахлуването на Русия в Украйна, което направи някои маршрути твърде скъпи за летене.

Въпреки че няколко ръководители на авиокомпании заявиха, че по-високите цени и инфлацията в икономиката не са обезкуражили плановете за летни пътувания, някои външни източници не са съгласни. Изследователи от Adobe Digital Insights казват, че местните онлайн резервации за уикенда на Деня на паметта са намалели с 13% до края на април в сравнение със същия момент на 2019г. Проучване, публикувано от туристическия сайт Points Guy в началото на май, показа, че 41% от възрастните в САЩ посочват разходите като най-голямото прекъсване на летните им планове.

Скот Кийс от „Евтините полети на Скот“, услуга за предупреждение за отстъпка, съветва шокираните от стикери листовки да отлагат ваканциите, вместо да ги отменят. Той казва, че тарифите падат с до 30% през август от кризата в средата на лятото. - Мери Шлангенщайн

Отскока на европейските пътувания се колебае

Кризата с персонала в авиокомпаниите, летищата и дори Chunnel претовари някои оператори

Европейските туристически фирми с нетърпение очакват премахването на граничните ограничения от началото на пандемията. Сега, когато ограниченията се вдигат, те скърцат под напрежението на нарастващото търсене.

Закъсненията и отмяната на летищата, сътресенията на фериботните пристанища и проблемите с влаковете, свързващи Великобритания и Франция, превърнаха изселването от Северна Европа към по-слънчевия юг в трасе с препятствия за милиони туристи. Недостигът на персонал беше главният спусък за хаоса, като компаниите, които уволниха работници или ги изгубиха в други сектори по време на кризата Ковид-19, се борят да компенсират разликата, тъй като резервациите се възстановяват.

Прекъсванията на превозвачите по време на Великден, началото на основния туристически сезон в Европа, бяха толкова широко разпространени, че авиокомпаниите сега гледат към летния пик с трепет относно способността си да се справят с по-високото натоварване на пътниците. Някои съкратиха графиците си, особено в Обединеното кралство, където наемането на работа в компании, включително British Airways, се оказа особено трудно. Това ограничава способността им да се възползват от бума на ваканциите преди това, което може да настъпи по-трудни икономически времена по-късно през годината.

„Това е пречка за превозвачи като BA и EasyJet като ги принуждава да намалят капацитета си и да не могат да поемат изцяло огромното натрупано търсене това лято“, казва авиационният анализатор Джон Стрикланд от JLS Consulting.

Европейският мениджър на въздушното пространство Eurocontrol прогнозира в началото на април, че летният трафик ще достигне поне 90% от нивата преди пандемията. Оттогава превозвачи, включително Ryanair Holdings Plc, съобщават за скок в продажбите, като много от тях са много близо до датата на заминаване, тъй като хората правят резервации в последната минута.

Потопът от пътници донесе много проблеми. Летище Манчестър в Северна Англия направи новини за Великден, тъй като времето за чакане за някои полети достигна седем часа. Събирането на багаж за завръщащите се летовници надхвърли три часа.

Лондонският Хийтроу, най-натовареният център в Европа преди пандемията, беше още един момент. Летището се бори да запълни позициите за охрана и почистване, докато оператор № 1 British Airways отчита недостиг на „персонал под крилото“, ангажиран с дейности като наземно обслужване и поддръжка. Типичният 10-седмичен период за т. нар. новобранци на летището за завършване на обучение и ясни процедури за проверка също осуети опитите за възстановяване на редиците му.

BA, с почти 350 дневни излитания от Хийтроу, прекъсна 10% от полетите от разписанието си до края на октомври, за да повиши „оперативната устойчивост“. Това идва, след като BA уволни 10 000 работници в разгара на кризата с Ковид, вместо да ги пусне в отпуск - ход, който превозвачът каза, че е необходим, след като получи само ограничена държавна помощ.
Базираната в Обединеното кралство EasyJet Plc намали полетите, тъй като бърза да наеме кабинен екипаж. Освен това предприе драстичната стъпка за премахване на седалките от своите самолети Airbus SE A319, ограничавайки капацитета им до 150 пътника, намалявайки необходимия кабинен екипаж от четири на трима.

Някои континентални авиокомпании и летища са изправени пред подобни проблеми, като анулиранията в холандското подразделение на Air France-KLM надхвърлиха 225 през май, тъй като неговият център на летище Схипхол в Амстердам беше затруднен от недостиг на работна ръка и спиране на работата.

Усилията за намаляване на разходите доведоха до хаос на морския прелез Дувър-Кале - фериботната връзка е основната изходна точка за британците, които карат колите си до Франция и извън нея. P&O Ferries е в конфликт с британското правителство, след като уволни 800 моряци без предизвестие. Засиленият контрол на флота и процедурите за безопасност на P&O, след като нае заместващи екипажи със заплати под минималната за Обединеното кралство, оставиха само половината от обичайния си флот, работещ през Ламанша.

Експресът за кръстосани канали на Eurostar International Ltd. казва, че ограничава капацитета си на 80% от нивата преди Ковид поради ограничен персонал на границата. Графикът на Eurostar ще бъде преразгледан през септември. Дотогава пътуващите ги очаква дълго горещо лято. - Кристофър Джаспър и Сиднарт Филип

Без изгодни предложения за летен дом

През април две от мегаименията в Бриджхемптън, Ню Йорк, които все още не са били наети за лятото, бяха изброени с цени за месец юли, които могат да те разплачат: едното с „намалена“ ставка от 1,25 милиона долара, а другото на 1,65 милиона долара. Завишените цени разказват история за огромното търсене от страна на богатите на крайбрежни разкопки.

Хората с по-скромен бюджет също са изправени пред конкурентен и скъп пазар. Според данни на AirDNA, която проследява индустрията за краткосрочни наеми, дневните цени за ваканционни имоти в САЩ са нараснали средно с 25% спрямо 2019г. Инвентаризацията остава нехарактерно ниска, според AirDNA, като отдалечената работа позволява на собствениците на ваканционни къщи да ги използват по-често.

Данните от услугата за споделяне на домове Vrbo показват, че описа от юли за най-добрите плажни дестинации на Източното крайбрежие, включително Отър Банкс на Северна Каролина и Кейп Мей, Ню Джърси, вече е била резервирана на 85% до март; обикновено тази цифра би била по-близо до 70%.

Все пак могат да се намерят свободни места. В планинските градове Стиймбот Спрингс, Колорадо, и Парк Сити, Юта, процентът на резервациите и цените намаляха в сравнение с 2021г. А на Вирджинските острови на САЩ летните резервации намаляха с 16% спрямо година по-рано, тъй като американците се върнаха към международните пътувания. - Ники Екстайн

Нарастващата цена на добрия сън

Хотелите компенсират загубения от пандемията бизнес със силата на пътуванията за почивка

През 2019г. можехте да си наемете стая в „Брейкърс“, 5-звезден курорт в Палм Бийч през юни за 350 долара на нощ – доказателство за това, че някога непоносимата лятна влага на Флорида беше причина за изключителни предложения. Проверете цените за уикенд през юни 2022г. и ще откриете, че цените са се увеличили четворно, като стаи на партерно ниво се предлагат за 1450 долара.

Търсенето наводни пазарите на страната, ориентирани към свободното време – не само Южна Флорида, но и Хавай и Южна Калифорния – където американците могат да поемат слънце, без да се нуждаят от тест за Ковид-19, за да се върнат у дома. Доставчикът на база данни за хотелите „STR” казва, че средните дневни нива от средата на април до средата на май в столичния район Флорида, където търсенето е най-силно, надвишава нивата от 2019г. с 55,1%. Навсякъде в САЩ цените в курортите са се повишили с 33% за същия период. Най-луксозните имоти изглеждат почти неограничени от притесненията за инфлацията, с места като „Брейкърс“ и „Роузууд Мирамар бийч“ в Санта Барбара, Калифорния, които могат да таксуват небесните пределни цени. Но не само луксозните места вдигат цените: Hotels.com отбелязва 15% увеличение от 2019 г. на средните цени за хотели в САЩ.

„Изнудването“ може да бъде обвинено за част от това увеличение, но консултантът по гостоприемство Бьорн Хансън, академичен изследовател и инвеститор в индустрията, казва, че има много бизнес причини за по-високите цени. Години преди Ковид хотелите не успяваха да коригират тарифите си, за да бъдат в крак с инфлацията, казва той. Сега те се възползват от момент, в който има по-малко бизнес пътници с по-строги бюджети. Въпреки че търсенето за почивки е със 140% повече от това, което беше през май 2019г., делът на разходите за настаняване остава по-малко от половината от нивото му преди пандемията.

Повишението в цените на стаите се дължи от части и на недостигът на работна ръка. „Обслужване на маси, портиер, работа в домакинството – това се разглежда от по-младите работници по-малко като служебни позиции и повече като обслужване“, казва Хансън. Хотелите не успяват да намерят и наемат хора дори с парични стимули за интервюираните и почасово заплащане с 30% до 50% от 2019г. Рецесията може да привлече повече хора обратно към работни места, но засега хотелите ще продължат да работят с по-малко служители, за да се избегне увеличаването на заплатите.

Разходите за почти всичко останало нарастват до небесата. Вместо да получават поръчки за спално бельо или тоалетна хартия в рамките на дни от доставчици на едро, на хотелиерите се казва, че забавянето ще варира от седмици до месеци, което ги принуждава да купуват на дребно. Това означава, че покупката, обикновено 15% от приходите на хотела, е нараснала до почти два пъти повече. Така че Хансън казва, че хотелиерите също имат много притеснения за разходите. Просто не казвайте това на пътника от Флорида, който плаща 1450 долара на вечер. - Ники Екстайн

Летните резервации са се покачили с 49% през последната година и в Кампспот, дигитален пазар за къмпинги, който направи 1 милиард долара бруто резервации от май 2021г.
Спането под звездите не винаги е тежко: средната цена на нощувка за „Тентър“, платформа за резервации на луксозни къмпинги, чийто бизнес се е увеличил с 10% от миналото лято, е 135 долара на вечер.

Маса за двама? По-добре маса за никого.

Ресторантите, изправени пред недостиг на персонал, намаляват работното си време, което прави достига до маси по-труден

Броят на резервациите в ресторанти е сред недостига, който американците несъмнено ще изпитат през този сезон на пътувания. Платформата за резервации, собственост на American Express, „Реси“ съобщи, че април е бил най-натовареният месец в осемгодишната им история. Това не е просто удар като тези от най-тежките дни на пандемията - има огромно увеличение само през 2022г., което тиктака по-бързо. Според последните данни на „Реси“ националните резервации за май са с 5% до 10% по-високи от април. Union Square Hospitality Group на Дани Майер, която включва „Чи Сиамо“ и „Юниън Скуеър кафе“, отчита подобно увеличение. Групата отбеляза повече от 30% скок в обажданията към редовете си за резервации от януари до април.

За първи път Джефри Тонс, дългогодишен консиерж в „Карлил хотел“ в Ню Йорк, казва, че изпитва затруднения да намери маси за гостите в шикозния ресторант „Даулингс“ към хотела, защото е претъпкано. „Работя тук от 24 години. Никога не е имало такова време, в което да не мога да вкарам някого в нашия собствен ресторант“ казва той. „А сега е невъзможно“.

В Атланта резервациите стават бързо в 15-местния суши ресторант Mujo, който отвори врати през февруари и където омакасите отиват за 205 долара. „Резервациите през първия ни месец бяха разпродадени в рамките на 24 часа, а следващите месеци бяха разпродадени за по-малко от 10 минути“, казва собственикът Фред Кастелучи. „Списъкът с чакащи понякога е до 10 пъти повече от наличните места.

Масите са оскъдни отчасти, защото ресторантите не могат да намерят персонал и в отговор са намалили работното си време. Към април имаше 794 000 работни места по-малко в сравнение с нивата преди пандемията, което е спад от 6,4%, според Националната асоциация на ресторантите. Тъй като по-малко хора искат работа в ресторанти, заплатите са се увеличили на някои места. Това допълнително натоварва ресторантьорите, които могат да намалят часовете с нисък трафик като мярка за спестяване на пари.

Ричи Ромеро започна да затваря по-рано в своите заведения за пица „Зазис“ в Уест Вилидж и в горен Ийст сайд на Манхатън, прекъсвайки гладните вечери в 23 часа вместо предишните 2 часа сутринта или 3 часа сутринта, той оплаква съкратените часове в други основни продукти в Ню Йорк – като етажната столова в Чайнатаун Wo Hop, която беше отворена дълго 24 часа в денонощието. „Никога не съм ходил в Wo Hop преди 4 часа сутринта“, казва той. "Сега затваря в 10". - Кейт Крейдър

Цените на колите под наем ще ви шокират

Агенциите започват да виждат ползата от предлагането на по-малко автомобили на по-високи цени

Преди две години „Херц глобал холдингс инк.“ имал близко до смъртта преживяване и подал документи за защита от фалит. Година по-късно печалбите се покачили и конкурентът „Авис Бъджет груп инк.“ имал рекордно първо тримесечие. Това е страхотна новина за инвеститорите, но не е толкова страхотна за пътуващите това лято.

Покачващите се цени на бюрото за наем са това, което връща печалбите. И „Херц“, и „Авис“ казват, че техните проценти са се повишили с поне 25% през първото тримесечие в сравнение със същото тримесечие на 2021г., което обикновено има по-ниска туристическа активност от летните месеци. „Херц“ таксуваше средно 59 долара на ден, а „Авис“ - почти 54 долара. Приходите на „Авис“ на ден са равни на нивата преди пандемията;  тези на „Херц“ са нараснали с 40% спрямо същия период на 2019г., когато колите се наемат за 40 долара на ден. Това също е преди всички данъци за пътуване. Добавете това и пътниците биха могли да плащат средно 90 долара на ден, казва Нийл Ейбрамс, президент на „Ейбрам консултинг груп“, която проследява дейността на коли под наем.

Това лято ситуацията може да се влоши. С повече пътници, които се отправят към летищата, цените могат да се повишат с поне 4 или 5 долара на ден, казва Джон Хийли, анализатор от Northcoast Research. Недостигът на автомобили е голям виновник: когато 75% или по-малко от автопарковете на компаниите са под наем – както направиха „Херц“ и „Авис“ през първото тримесечие – пътуващите могат да намерят нещо за своите нужди. Но точно когато пътуванията през лятото се увеличават, компаниите за отдаване под наем не могат да получат достатъчно автомобили, за да заредят своите партиди. През последните три до четири месеца индустрията е купувала от 60 000 до 100 000 коли на месец. Обикновено операторите под наем получават между два и три пъти повече от тази сума, но сега не успяват, защото търговците на автомобили изискват да получат по-голямата част от производството на автомобилните производители, казва Хили.

Така че огромното търсене може да доведе до още по-високи наемни цени. Компаниите за отдаване под наем може да не искат да зареждат много повече с превозни средства, които са на рекордни цени, но вероятно ще намалеят, когато производството на автомобили се нормализира. Освен това, наличието на по-малко коли под наем означава, че няма да се налага да намаляват процентите, за да запазят колите под наем. „Херц“, например, се радвал на 40% марж през първото тримесечие в сравнение с почти пробив дори преди пандемията. „Индустрията“, казва Хили, „осъзнава, че е по-печеливша при 70 долара на ден, отколкото при 60 долара“. - Дейвид Уелш

Цените на горивата могат да спрат пътуванията

Повече почиващи могат да бъдат принудени да почиват у дома заради средните цени на горивата от 4,59 долара за барел в цялата страна

Джоузеф Джоунс, 52-годишен любител на историята, планирал лятно шофиране от дома си в Далас до Нашвил, за да посети известни локации на Гражданската война по пътя. Но след като наскоро похарчил 60 долара, за да напълни своя Ford Escape от 2019г., той отхвърлил идеята. „Помислих си: „Това е лудост“, казва Джоунс.

Ще бъде тежко лято за американските шофьори. Цените на бензина обикновено се покачват от април до септември: търсенето е по-голямо, а горивата, които са по-малко склонни към изпаряване, изисквани от екологичните разпоредби, са малко по-скъпи за производство.

Бензинът обикновено струва с между 50 цента до 1 долар повече за галон през силния летен сезон в сравнение с най-слабия сезон през зимата. Таз година цените са скочили с 40% от януари до рекордните 4,59 долара за галон една седмица преди деня в памет на загиналите във войните, който традиционно дава „старт“ на сезона на шофирането.

Очаква се цените да се повишат още повече поради неадекватно предлагане. САЩ загубиха повече от 1 милион барела на ден от капацитет за рафиниране по време на пандемията, когато производителите на горива затвориха някои от своите най-малко рентабилни заводи за преработка на суров петрол. Светът сега призовава този свит капацитет за посрещане на нарастващото търсене, стимулирано от икономическото възстановяване след пандемията и усилията за избягване на руския петрол след инвазията на Русия в Украйна.

Американските рафинерии работят с капацитет или близо до по-висок от нормалното за това време на годината - и все още се борят да попълнят изчерпаните запаси на страната. На източното крайбрежие, един от регионите, най-уязвими от прекъсвания на доставките, през април запасите от дизел и бензин паднаха до най-ниското си ниво от десетилетия.
 

Рафинериите печелят много пари, но не използват печалбите си за разширяване на капацитета заради несигурният бъдещ преход към по-чисти форми на енергия, който прави подобни инвестиции непривлекателни в дългосрочен план. Отчасти това е причината, поради която усилията на администрацията на Байдън да освободи суров петрол от резервите за извънредни ситуации на страната не успяха да спрат рязкото покачване на цените на помпите: рафинериите вече преработват целия петрол, с който могат да се справят.

Ценовият шок на бензиностанцията накара Джоунс да изчисли, че преходът му в Деня на паметта на Гражданската война ще струва повече от 1500 долара с бензин, храна и квартира. „Наистина исках да изляза някъде“, казва Джоунс, който не е бил на почивка от 2019г. Но „комбинацията от Ковид и инфлацията е катастрофа“.
 

Сега той планира да остане в района на Далас. Придържайки се към историческата тематика, той казва, че ще гледа новия филм за абатството Даунтън и ще отвори биографията на Фредерик Дъглас, вместо да обикаля стари бойни полета. - Чунзи Шу и Джулия Фанзирис

При круизите водите все още са несигурни

Тъй като много моряци са останали на сушата, корабите ограничават броя на плащащите гости

Круизът, един от най-силно засегнатите сектори на икономиката на пътуванията по време на пандемията, ще се сблъска с трудни времена отново това лято. Това не е само заради продължаващите вълни от Ковид-19 – въпреки че към 23 май центровете за контрол и превенция на заболяванията наблюдаваха огнища на 84 от 93 круизни кораба във водите на САЩ, като по-голямата част от пътниците и екипажа бяха ваксинирани. Вместо това, трудностите при повторното сглобяване на персонала плюс инфлацията и войната извадиха индустрията от равновесие.

Нахлуването на Русия в Украйна преустанови много европейски пътувания. Санкт Петербург, традиционно основната дестинация в маршрутите на Балтийско море, беше до голяма степен изключен от маршрутите до март. Сега пристанищата в Швеция и Финландия, които го замениха, са изправени пред собствени геополитически неизвестни, докато круизните оператори с нетърпение очакват отговора на президента Владимир Путин на стремежите на тези страни към НАТО. Скоро може да се наложи маршрутите да се променят отново - или да бъдат премахнати напълно, според Колийн Макданиел, главен редактор на уебсайта Cruise Critic.

Недостигът на персонал доведе до множество отменяния от страна на клиенти. Свързаните с Ковид прекъсвания на полетите за завръщащия се екипаж бяха виновни за решението на Carnival Corp. да ограничи капацитета на своята луксозна линия „Кунард“ до юли, което я принуди през май да откаже клиенти, които вече са резервирани за летните си плавания за Аляска и Европа. Същото важи и за Norwegian Cruise Line Holdings Ltd., която неочаквано обяви, че ще плава със своя Pride of America с 2186 пътници, свързана с Хавайските острови с капацитет само от 40% до 50% поради дефицит на персонал. А невъзможността в цялата индустрия да получи достатъчно визи за екипажа на фона на изоставането на Държавния департамент на САЩ накара „Карнивал Круз Лайн“ този месец да затвори временно два ресторанта на всеки кораб от своя флот.

Дори и най-надеждното предимство на круиза - неограничена храна и алкохол - е застрашено, като пътниците се оплакват, че на корабите свършват напитките за възрастни или определени съставки. И това е най-малката от проблемите на веригата за доставки на индустрията: недостигът също може да попречи на рутинната поддръжка. „Ако авокадото им свърши, това няма да спре круиза, но ако не могат да монтират палубата ви, това може и да го спре“, казва Макданиел.

Изцяло нови линии, включително дългоочакваната колекция яхти Ritz-Carlton, бяха в примка от забавяне на строителството по време на пандемията. А сега нарастващите разходи за гориво могат да попречат още повече на плановете на круизните оператори. Досега гръцката линия „Селестиал крузес“ е една от двете компании, които добавят горивна такса от 8 долара на човек на ден в последния момент. Но други линии имат тази опция в договорите за пътници и могат да налагат такси чак до заминаването. Как ви се струва това като изненада за „Приятно пътуване!“? - Фран Голдън

Туристическите агенции са популярни в момента

Тъй като цените, наличността на квартири и здравните изисквания са толкова непредвидими това лято, съветниците за пътуване се очертават като герои за много летовници. Те са призовани да помогнат за намирането на опции и наличност в избраните от клиентите локали или алтернативи, които биха могли да предложат по-голяма стойност в година, когато търсенето е увеличило разходите.

„Виртуозо“, глобален консорциум за специалисти по луксозни пътувания, отчита 50% увеличение спрямо година по-рано на броя на хората, търсещи услугите му. Джак Езон, съосновател на агенция „Ембарк Бионд“, казва, че неговият бизнес е с 240% над нивата преди пандемията и има персонал, който е нараснал от 20 през 2019г. на 150 днес. Пол Тумповски, чиято „Скайларк“ предлага комбинация от онлайн резервации и 24/7 човешка поддръжка, отчете 240% увеличение спрямо цифрите за 2019г. миналата година и прогнозира, че компанията му ще удвои или утрои тези числа през 2022г. „Хората се учат да различават правилно съветници от обикновени резервиращи в хотелите — има голяма разлика“, казва Тумповски.

Други печеливши са брокерите на туристически застраховки, фирми за пренос на багаж и услуги за поздрави на летището – три категории доклади на Ezon са нараснали със 150% в продажбите тази година. „Всичко е за улесняване на живота на хората в момент, когато има толкова много въпросителни“, казва той. - Ники Екстайн

Приятно пътуване

Тъй като търсенето на пътувания нараства отново това лято, по този начин се увеличават и самолетните билети, хотелските цени и цените на бензина. Междувременно недостигът на персонал и страховете от инфлация пречат на плановете на много пътници