Bloomberg Businessweek News

09:00 | 1 юли 2022
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Съдят Мъск за 258 млрд. долара заради схема с доджкойн

Инвеститор в доджкойн заведе дело срещу Илон Мъск за 258 милиарда долара заради обвинения в схема за подкрепа на криптовалутата.

В жалба, подадена във федерален съд в Манхатън, ищецът Кейт Джонсън обвинява Мъск, компанията за производство на електромобили Tesla и компанията за космически проучвания SpaceX заради рекламирането на доджкойн. Това е довело до повишаване на цената криптовалутата, а малко след това тя се срина.

„Ответниците са знаели от 2019 г., че доджкойн няма стойност и все пак са го рекламирали, за да печелят от търговията с него“, се посочва в жалбата.

Великобритания одобри екстрадицията на Асанж в САЩ

Създателят на WikiLeaks Джулиан Асанж трябва да бъде екстрадиран в САЩ, за да отговори на обвиненията в престъпен шпионаж, заяви правителството на Обединеното кралство. То се съгласи със съдилищата, които отхвърлиха молбата му за избягване на екстрадицията, пише Bloomberg. Асанж загуби поредица от съдебни битки, за да остане в Обединеното кралство, но WikiLeaks каза, че планира да обжалва решението, което означава, че е малко вероятно скоро да се качи на самолета.

WSJ: Русия наддава за пратки оръжия за Украйна, включително от България

Усилията на Украйна за намиране на оръжия на световния отбранителен пазар, за да ѝ помогнат да се бори срещу силите на Москва, са изправени пред нарастваща конкуренция от Русия, която често се стреми да купи същите тези артикули или се опитва да прекъсне доставките за Киев, пише The Walls Street Journal, цитирайки правителствени служители и оръжейни брокери.

Европа рискува да остане без газ в средата на зимата, ако "Северен поток" спре

Европа рискува да изчерпи запасите си от природен газ в средата на пиковото зимно търсене, ако доставките на Русия по критичния тръбопровод "Северен поток" спрат напълно, според Wood Mackenzie Ltd.

В най-лошия сценарий, при който газопроводът "Северен поток" до Германия бъде напълно затворен, Европа няма да успее да достигне нивата за съхранение, които Европейският съюз е поръчал до началото на отоплителния сезон през ноември. И регионът може да свърши напълно запасите си до януари, каза по имейл Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент за изследвания на газ и втечнен природен газ в WoodMac, пред Bloomberg.

Имало едно време: В Хонконг ще учат, че са били окупирани, а не британска колония

В новите учебници, изпратени до средните училища в Хонконг, пише, че градът не е бил британска колония, а окупирана територия - преработка на историята, която е част от идеологическата репресия на Пекин в града.

Учебниците целят да предотвратят призивите за самоопределение в града след вълната от антиправителствени протести през 2019 г., в които някои участници призоваха за независимост, пише Financial Times.

Спадът на продажбите на автомобили в Европа продължава вече почти една година

Продажбите на нови автомобили в Европа спаднаха за 11-и пореден месец, тъй като рекордната инфлация и спадащото доверие на потребителите се присъединиха към продължителните прекъсвания на веригата за доставки.

Регистрациите са паднали с 12,5% до 948 149 превозни средства през май, съобщи Европейската асоциация на производителите на автомобили.

Най-тежко засегната сред големите автомобилни производители беше Volkswagen AG, който отбеляза спад на продажбите с повече от 21% спрямо същия месец на миналата година.

McKinsey: Разходите в метавселената ще стигнат до 5 трилиона долара през 2030 г.

Годишните глобални разходи на бизнеса и потребителите, свързани с метавселената, могат да достигнат 5 трилиона долара до 2030 г., според нов доклад на консултантската фирма McKinsey & Co.

Само електронната търговия в метавселената ще включва около 2 трилиона до 2,6 трилиона долара от общия брой, докато виртуалните рекламни начинания ще съставляват още 144 милиарда до 206 милиарда долара, каза McKinsey.

За сравнение, разходите за изкуствен интелект възлизат на 93 милиарда долара миналата година, каза McKinsey.

Европа подписа споразумение за природен газ с Израел и Египет

Европейският съюз се договори с Египет и Израел за увеличение на доставките на природен газ като част от усилията за намаляване на доставките от Русия след нейното нахлуване в Украйна, пише Bloomberg.

Трите страни подписаха меморандум за разбирателство в Кайро, който ще включва втечняване на израелския газ в египетски преработвателни съоръжения, преди да бъде изпратен за ЕС.

Най-богатите хора в света са загубили $1,4 трилиона през 2022 г.

Най-заможните 500 души в света са загубили общо 1,4 трилиона долара тази година, включително 206 милиарда долара само в понеделник, 13 юни, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Загубите са вследствие на спада на глобалните финансови пазари под тежестта на по-високите лихвени проценти и инфлационната тревога.

Това е в рязък контраст с миналата година, когато растящите пазари увеличиха броя на богаташите с около 8%, включително 13% в Северна Америка, според доклад на Capgemini World Wealth.

ЕС и технологичните гиганти си стиснаха ръцете за засилване на борбата с дезинформацията

Най-големите технологични компании в света са готови да се присъединят към актуализираната версия на кодекса за борба с дезинформацията на Европейския съюз, съобщава Financial Times. Европейските страни настояват за по-ефективни мерки към групи, разпространяващи пропаганда и фалшиви новини чрез онлайн платформи.

Facebook, Twitter, Google, Microsoft и TikTok са сред компаниите, които се подготвят за присъединяване към новия режим на блока. 

Войната и инфлацията нанасят на Европа загуба от 70 млрд. евро в потреблението

Европейските потребители, уплашени от войната в Украйна и рекордната инфлация, вероятно ще отпаднат като ключови двигатели за възстановяването на региона след пандемията, нанасяйки удар на икономиката тази година, според проучване на Allianz SE.

Въз основа на влошаващата се увереност на потребителите, икономистите смятат, че загубите от  намаленото потребление в 19-те страни в еврозоната през 2022 г. възлизат на 70 милиарда евро - еквивалентно на около 500 евро на домакинство. Приблизителната оценка се основава на проучване през май на повече от 2500 души в Германия, Франция и Италия, трите най-големи икономики в региона, пише Bloomberg.

Глобалният ядрен арсенал нараства за първи път след Студената война

Световните ядрени въоръжени нации са готови да увеличат арсеналите си през следващото десетилетие, въпреки че броят на тези оръжия намаля миналата година, според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира или SIPRI.

„Всички ядрено-въоръжени държави увеличават или подобряват своите арсенали и повечето изострят ядрената реторика и ролята на ядрените оръжия във военните им стратегии“, каза в изявление в понеделник Уилфред Уан, директор на Програмата за оръжия за масово унищожение на SIPRI, цитиран от Bloomberg.