Добре дошли в света на виртуалния лукс

Balenciaga, Burberry, Gucci и други марки се състезават да забият флагчета в развиващата се метавселена

11:37 | 3 февруари 2022
Обновен: 13:37 | 3 февруари 2022
Добре дошли в света на виртуалния лукс

 

От Марк Елууд

Списъкът с чакащи за чанта Бъркин /Birkin/ може да се удължи с години, но за някои единствената чанта, която искат, е тази, която никога няма да получат. “Дематериализираните“ /The Dematerialised/, британска стартъп компания, чиято съоснователката Карина Нобс нарича „дигиталния универсален магазин на вашите мечти“, не продава нищо освен виртуални луксове; това е пазар за дрехи и аксесоари, който ще съществува само онлайн.

Първото парче, което излезе на 12 декември 2020 г., беше сребърен пуловер, продаван за 121 евро (137 долара). Както всички нейни продукти оттогава, целият цикъл - 1212 цифрови изображения - продадени в рамките на три часа. Нобс също е работила с Fabricant, холандска виртуална модна къща, където потребителите създават ексклузивно облекло за своите дигитални аватари в социални платформи, включително VRChat, 3D дигитален свят, който нарасна популярност по време на пандемията. Колаборацията на Fabricant направи най-скъпата продажба в нейния магазин досега: 9 000 евро за една дреха или по-точно за недреха.

The Dematerialized работи по стандартния модел, популяризиран от уличното облекло, като пуска обувка, чанта или друг артикул в ограничено издание, обикновено не повече от 150 единици. Във всеки един момент е наличен само една марка или компютърно проектиран продукт.

Успешните купувачи получават NFT или незаменим токен, който е виртуален сертификат за собственост, който работи на блокчейн технология. С това доказателство за автентичност собственикът може да покаже дамска чанта или рокля във VRChat, където десетки хиляди потребители взаимодействат ежедневно чрез аватари - и парадират с тоалетите си.

Може да изглежда глупаво да харчите толкова за лукс, който никога не можете да докоснете или задържите, но геймърите отдавна използват дрехи, за да утвърдят гордо своята онлайн идентичност, точно както правят хората в реалния свят. Наричани „скинове“, тези облекла или черупки се купуват от играчите, за да персонализират старателно външния си вид в онлайн игра. И ръководителите в модната индустрия приемат тенденцията сериозно, особено след като Facebook се ребрандира като Meta Platforms Inc. го пренасочи към създаването на симулиран дигитален свят, където потребителите могат да взаимодействат сякаш в реално физическо пространство. Изведнъж тази нишова практика има потенциала да стане много голяма. Във видеообявление за плановете му през октомври главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг можеше да бъде видян как използва своя и на колегите си аватар, за да пробва дрехи, да играе карти, да плаща на артисти и дори да сърфира.

„Аватарите ще бъдат толкова често срещани, колкото профилните снимки днес, но вместо статично изображение, те ще бъдат живи 3D представяния на вас, вашите изражения, вашите жестове“, обясни Зукърбърг. „Ще имате гардероб от виртуални дрехи за различни поводи, проектирани от различни създатели и от различни приложения и опит.“

Той продължи да описва как Meta ще помогне на създателите да направят дрехи, домашен декор и аксесоари, които могат да се пренасят от една платформа на другата – да речем, от вселената на Meta до света на играта Halo.

Избирайки името Meta, гигантът в социалните медии се надява да претендира за известна собственост върху нова галактика от възможности. „Метавселената“ – тъй като разширяващият се терен на виртуални среди е известен – включва Roblox, платформа, където потребителите могат да създават игри и географии за други, и Fortnite, мултиплейър битка игра, която вече също е социално пространство и наскоро сключи сделка с Ферари. Тим Суини, главен изпълнителен директор на Epic Games Inc., която произвежда Fortnite, каза през ноември, че метавселената има потенциал да се превърне в част от световната икономика за много трилиони долари.

“Дематериализираните“ /The Dematerialised/ е първият двигател в тази следваща граница. В допълнение към VRChat, артикулите на магазина ще могат да се появяват и в съперничещи светове, базирани на блокчейн, като Decentraland, Cryptovoxels и Somnium Space, където цялата валута е цифрова и участниците „притежават“ парцели „земя“, използвани за съхранявайте и продавайте артикулите. Децентрализираните облекла все още не могат да се носят в Roblox или Fortnite. Но ако нещата вървят по начина, по който Зукърбърг предвижда, цифровият лукс скоро ще бъде обща черта и на тези светове. Марки като Gucci, Balenciaga и Burberry пуснаха продукти и в двете (вижте страничната лента).

Пистата за бъдещето  

Големи имена вече залагат претенции в метавселената. Gucci Garden, например, изскачащ прозорец в Roblox, който продаваше дизайни на марката, видя, че една чанта донесе 4000 долара в брой в реалния свят. Nike Inc. също обяви задълбочено партньорство с платформата за създаване на Nikeland, виртуален свят по модел на централата на компанията в Орегон, който ще предлага ексклузивни стоки за продажба. През септември Balenciaga представи колекция от дрехи във Fortnite. Тези „скинове“ или екипировки за герои от играта се купуват с помощта на V-Bucks, валутата на света на Fortnite.

(V-Bucks струват реални пари за получаване.) Подразделението за рисков капитал на Tommy Hilfiger обяви партньорство с EWG Virtual, известна маркетинг агенция, за да се съсредоточи върху така наречената v-търговия. За да не изостават, Burberry създадоха поредица от уникални герои, наречени Sharky B – NFT творения в комплект с реактивни раници, ленти за ръце и обувки за басейн – за да живеят в Blankos Block Party от Mythical Games. Колекцията се разпродаде бързо, за почти 400 000 долара. Но нищо не може да се сравни с усилията на Dolce & Gabbana да уреди метавселената.

На изложението си Alta Moda във Венеция през септември, марката представи отделна колекция от мъжки и дамски дрехи и аксесоари в девет вида, също прикрепена към NFT. Четири дизайна бяха само виртуални; останалите включват дреха от реалния свят. Продадена на търг, тази футуристична колекция възлиза на 5,7 милиона долара.

Защо модата беше първа?

Никоя индустрия от старата школа не е възприела метавселената така, както модата. Това е радикален контраст с преди 20 години, когато марките се подиграваха на интернет 1.0. Дори до 2008 г. – три години след стартирането на Amazon Prime – само една трета от луксозните компании, изследвани от Forrester Research, продаваха стоки онлайн. По това време Prada почти нямаше уебсайт.

През март 2016 г., точно преди да се родят много от тези виртуални светове, Кери Мърфи е съосновател на Fabricant, един от ключовите партньори на марката в дигиталния универсален магазин на Нобс. Експерт по визуални ефекти за филми и реклама, той издига като креативен директор Амбър Джей Слоутен, първият човек, завършил Амстердамския моден институт с портфолио от изцяло дигитален дизайн.

„Тя си беше пробила път, за да може да няма никакви физически елементи в портфолиото си“, казва Мърфи. „Мотивацията ѝ наистина дойде от инцидента в Рана Плаза в Бангладеш, където сградата се срути и уби повече от 1100 души, работещи в областта на бързата мода.“ След това Слоутен зае позиция срещу физическата модна индустрия.

Първият голям проект на Fabricant беше с LT Hong Kong, луксозен универсален магазин, който нае екипа да изобрази облекла от реалния свят от почти 100 луксозни марки в 3D, готово за метавселената. Но Мърфи искаше Слоутен да създаде свои собствени проекти - изпълнение на нейната морална и творческа мисия. В началото на 2019 г. Fabricant се присъедини към базираната на блокчейн компания за игри Dapper Labs за първата си виртуална дреха, рокля, която излезе на търг на Ethereal Summit в Ню Йорк, базиран на блокчейн технологиите, през май същата година.

Продаде се за тогавашния еквивалент на $9 500 в Ethereum. (Същата сума от криптовалутата сега струва около 150 000 долара.) „Буквално продадохме JPEG, картина, със смарт договор на USB флаш, който удостоверява собствеността на [купувача]“, казва Мърфи, отбелязвайки, че идва с право артикулът да бъде фотошопиран от Fabricant върху три различни изображения. Купувачът подарява роклята на съпругата му, която споделя снимки, на които я „носи“ в социалните мрежи.

Мърфи и неговият екип усъвършенстваха този тромав вид трансакция през последните две години. Fabricant вече има своя собствена платформа, която в момента е в бета версия. „Потребителите могат да създават своя собствена дигитална мода, изсечена [утвърдена] в блокчейна, и да я използват като устройство за носене в множество различни игри или да направят филтър за Snapchat от него“, казва Мърфи. „Наистина се фокусираме върху икономиката на създателите, където правим всеки дигитален моден дизайнер.“

Ако тези любители Armani продадат своите дизайни на други потребители, Fabricant получава такса от 10%. Те са поканили само 50 творци за тази начална фаза, но ще се отворят до 5000 по-късно този месец.

Маржовете са огромни 

Тъй като няма суровини за закупуване, а трудът е минимален, виртуалните дрехи са почти цялата печалба. (Ушиването на модна дреха отнема дни или дори седмици, в сравнение с коригирането на предварително програмирани шаблони за дрехи, което може да отнеме минути.) Изсичането на дизайни в метавселената също отваря огромни възможности за творчество. В крайна сметка, дрехите могат да изглеждат като всичко, което дизайнерът пожелае; ограниченията, които обикновено се налагат от пазарната практичност - или дори гравитацията или логиката - са изчезнали.

Всяка компания с десетилетия на архивни проекти може да преобразува тази интелектуална собственост в нов поток от приходи, преиздавайки парчета само като метавселена. Несъществуващите марки могат да имат нов виртуален живот с минимални инвестиции – помислете за роклята с омар на Schiaparelli или шапката, стил „кутия за хапчета“ на Джаки Кенеди от Halston.

Консултантът Кати Хакъл работи точно върху тази идея. Нейният опит да насочва новаци в тези виртуални светове ѝ е спечелил прякора Кръстницата на Метавселената.

„Не всичко, което създават в метавселената, трябва да е ново. Те могат да използват своята многогодишна история и наследство и да го представят на новото поколение.“, казва тя. „Носталгията е мощен сентимент и на края на деня, креативността си е креативност.“

Плюс! Няма излишък, няма отстъпки  

Гончало Круз вярва, че информираността за ресурсите ще стимулира бума на виртуалния лукс. Той е съосновател и главен изпълнителен директор на PlatformE, технологичен доставчик, базиран в Порто, Португалия, който помага на конвенционалните марки да усъвършенстват и внедряват 3D изображения на неща като дрехи. Клиентите са включили и двата големи луксозни конгломерати, Kering и LVMH, за марки като Gucci и Dior. Farfetch и Nordstrom също призоваха неговия опит.

Круз казва, че виртуалният лукс може да реши проблема със свръхпредлагането, което пречи на растежа на сектора. Проблемът се появи след Втората световна война, когато френските дизайнери създадоха по-евтини колекции pret-a-porter, за да увеличат крайните си резултати. Този фокус върху обема, казва Круз, в крайна сметка доведе до източващата ресурси система за бърза мода, която доминира днес.

„Всяка отделна марка има свръхпроизводство, има свръх инвентар и очевидно има запаси в края на сезона“, казва той за модната индустрия като цяло. „Така че започвате да правите отстъпки и това е безкрайна история. Сега виждате 90% отстъпки в търговските обекти. Това обезценява стойността на марката."

Той твърди, че чрез обучение на купувачите да стартират виртуално първо, всички видове марки могат почти да премахнат подобни продажби в края на сезона. Представете си виртуално модно ревю – армия от дигитални Джиджи Хадид, които се движат нагоре-надолу на въображаема котешка разходка, облечена в различни дизайни. Истинските потребители могат да правят поръчки от своите екрани, позволявайки на марката да произвежда физически само това, което вече е продадено, вместо да пълни безкрайните Zara или Ralph Lauren магазини с истински дрехи, които да пробват. Аватарите ще имат вградено оразмеряване и могат да тестват тоалетите за реалния живот.

Или, ако облеклото е било закупено само за аватара – като виртуална чанта на Gucci, която се продава през май за повече от същата чанта в реалния свят – тогава тези дрехи може изобщо да не се налага да се шият.

Круз е толкова отдаден на тази идея, че PlatformE вече надхвърля работата си с Kering и компанията, за да пусне вътрешен лейбъл, Valaclava. Той ще направи своя дебют онлайн, с артикули, проектирани анонимно от художници и илюстратори - някои с моден опит, други с малък опит в тази област.

Облеклото, което виждате на виртуалния подиум, ще се продава като NFT, което ще притежава наддалия с най-висока цена, подобно на патент. Купувачът няма да получи физическа версия на дрехата, въпреки че ще получи цялата техническа информация, необходима, за да бъде произведена в реалния свят, ако желае. Триста други купувачи ще могат да купуват реални версии на външния вид без NFT, защото някои хора все още се интересуват от подобни неща.

Бонус: Приход, завинаги

Има още една причина луксозните етикети да бързат да приемат NFT и виртуалните дизайни: вторичният пазар и пазарът за препродажба, популяризиран от компании като RealReal Inc. и Fashionphile Group LLC. Настройката на NFT позволява на етикетите най-накрая да осигурят приходи от пазар, който дълго време се борят да пробият. NFT гарантират автентичност, което обезкуражава фалшификациите.

„Обикновено, ако нещо се продава [на сайт за препродажба] сега, Hermes не прави и стотинка от това. Но с дигиталните артикули има огромна възможност за продължаване на приходите, когато бъдат препродадени,“ Хакъл обяснява.

Всичко, което е необходимо, е интелигентният сертификат или NFT да включва такса за роялти или дял от приходите за бъдещи транзакции, гарантирайки на оригиналния дизайнер процент от платеното. Fabricant вече работи по този начин на своята платформа, задвижвана от създатели, като взема 5% роялти всеки път, когато дреха бъде препродадена след първата покупка.

Е, това ли е краят на истинските неща?

Накратко, не. Поне още не. Виртуалната мода остава нишов бизнес. Една от най-големите пречки остава как да носите закупеното; съществуват технологичните бариери сред метавселените, както е обявено от Зукърбърг. И все още сме далеч от свят, в който очилата с разширена реалност, също рекламирани в неговата мета презентация, са нещо обичайно. (В този свят виртуална дреха може да се носи върху действителното ви тяло, за да могат минувачите да носят лещи, за да се възхищават.)

Но има цяло поколение млади хора, които са израснали, играйки видеоигри в среди, където това kak изглеждаш и какво „имаш“ е ценно. За тях идеята да инвестират във вашия дигитален външен вид е напълно смислена. Така че, докато разцветът на някои от тези идеи може да изглежда все още далеч, корените им вече са дълбоки.

Гала Врбанич, запален геймър и основател на Tribute Brand, която продава дигитална мода, която може да се споделя в социалните медии, прогнозира, че в бъдеще „всички модни моменти ще се случват в дигиталния свят“. Казано по-просто, ще носим удобни дрехи по Земята и ще демонстрираме стила си във виртуалните му копия.

Нобс от “Дематериализираните“ /The Dematerialised/, признава, че нейната крайна цел е да отвори магазин, който продава само виртуални дрехи. „Мари Кондо ни казва от доста време, че имаме твърде много неща в гардеробите си и всички знаем това“, казва тя. „Мисля, че ще отидем при хора, които имат по-голяма цифрова, отколкото физическа колекция от дрехи.“