Скъпо събуждане

Пазарите на кафе не бяха подминати от чудовищното покачване на цените на суровините през последната година

09:00 | 19 ноември 2021
Скъпо събуждане

 

от Преслав Райков

 

Световната икономика се събужда след пандемията, но на висока цена. Редица фактори обособиха перфектната буря, която изстреля цените на най-разпространените сортове кафе – арабика и робуста. Климатични аномалии, счупени вериги за доставки и нарастващо търсене бяха основните двигатели. Само за 2021г. цените на борсово търгуваните фючърси в Ню Йорк и Лондон се повишиха съответно с 45.8% за арабика, и с 52.2% за робуста, достигайки нови 10 годишни върхове.

Очакванията за 2022 са още по-притеснителни откъм ценови натиск. Прогнозира се тренда да продължи и цените на кафето да се покачат с допълнителни 15%. Всичко това значи, че съвсем скоро цената на сутрешното ни събуждане може осезаемо да се повиши.

Защо поскъпва кафето? Основните причини за рекордното поскъпване на кафето бяха породени от нарушения в производството в Бразилия – най-големият производител и износител на кафе.

Тази година се очаква спад от 27% в експорта на зелено кафе от страната, като спрямо година по-рано, когато бяха произведени рекордните 63 млн. чувала (1 чувал = 60 килограма), тази година количествата ще бъдат около 47 млн. чувала поставяйки международните пазари в сериозен дефицит. Бразилия произвежда над 40% от световните количества, както и е основна дестинация за производството на сорта арабика, приет за бенчмарк на международните пазари в Ню Йорк и Лондон.

Обемите на производство в страната редовно търпят бурна волатилност и цикличност поради климатичните аномалии. В нормални условия, големите преработватели и потребители на пазара не усещат тази волатилност поради факта, че са хеджирали цените и са осигурили добри стокови запаси. Но тази година беше различно!

Реколтата от кафе в Бразилия беше негативно повлияна от климатични аномалии цели два пъти през годината. Още в началото на сезона през април и май се наблюдаваше изключително сухо време, което засегна цъфтежа на насажденията и формирането на кафените плодчета. По-късно през сезона станахме свидетели и на тежки измръзвания в голяма част от плантациите, като температурите паднаха до почти минус 2°, което беше изключително пагубно за растенията. Редица стопанства регистрираха дори и пълно унищожение на кафените храсти, което неминуемо ще окаже влияние и през идващите сезони.

Измръзването при кафето не е непознато явление за Бразилия, но за последните 25 г., това беше най-студеното време, което страната е регистрирала. Предполага се, че почти 10 млн. чувала с кафе са унищожени от тазгодишната реколта, а последствията за предстоящият сезон също ще бъдат много тежки. Експертите в индустрията предупреждават, че ефектите върху глобалните пазари на кафе може да се усещат дори през следващите 4 години, изразени в хроничен недостиг на количества от сорта арабика.
 

Бразилия е най-големият производител на кафе и международните пазари реагират изключително динамично на количествата, които се произвеждат и изнасят от там. През 1994г. подобно климатично явление изпраща цените на кафето до рекордни върхове от почти $4.5 за паунд (453 гр) - *за справка към момента цените на арабика в Ню Йорк са $2.1 за паунд.

Дефицитcj на кафе в Бразилия премести фокуса върху търсенето на робуста сортове, и техните цени също започнаха да нарастват главоломно. Вторият удар върху пазарите на кафе дойде от един от големите производители на кафе – Виетнам. Страната наложи пълен локдаун в един от основните си експортни градове – Хо Ши Мин, откъдето отпътуват огромни количества сурови кафени зърна. На много места в провинциите, които произвеждат кафе, бяха наложени тежки рестрикции за придвижване и ограничаване на пандемията, което изключително затрудни експорта на суровината и постави международните купувачи в сложна ситуация.

Виетнам е вторият производител на кафе след Бразилия, като страната основно произвежда сорта робуста. Интересен факт, е че Виетнам осигурява почти 20% от вноса на кафе към Европейските пазари. Много от преработвателите и търговци на кафе, които се насочиха към Виетнам за да компенсират с по-евтини количества от сорта робуста бяха поставени в неприятна изненада поради невъзможността да се доставят необходимите количества за експорт. Съответно цената и на сорта робуста се изстреля с над 45% само за първите 10 месеца на 2021

Горчиви вериги за доставки

Лошите климатични условия за плантациите в Бразилия, наложените противоепидемични мерки във Виетнам и Колумбия бяха само част от факторите покачващи цените на кафето. Ковид пандемията причини тежки проблеми в международния транспорт на стоки.
През последните 18 месеца наблюдавахме дефицит на контейнери за превоз, а цените за транспорт се увеличиха с 5 до 10 пъти. Покачването в цените на презокеанските превози при контейнеровозите достигна почти 300%, а най-търсените 40 футови контейнери достигнаха цени от почти $16 000 за основните морски маршрути, като в началото на 2020 цените варираха от $1500 до $2000.

Кафето е стока, която преди да достигне в чашите ни пътува изминава дълъг път от пазарите на произход до преработвателите и крайните потребители. Съответно проблемите във веригите на доставки се прехвърлят и в цените на крайните продукти. Спрямо експортната асоциация на Бразилия, приблизително 3.5 млн. чувала не могат да бъдат доставени навреме поради затруднения във веригите за доставки, което струва малко над $500 млн. експортно салдо за страната. Спрямо агенцията, от 40 до 60% от всички доставки биват забавени или отменени поради липса на контейнери или закъснения във веригите за доставки на суровината. Предходни сезони този процент не е надвишалавал 10-15%. И въпреки факта, че веригите за доставки започнаха да се адаптират и да се нормализират, проблемите се очаква да продължат и през 2022, а крайните цени на черната ароматна течност в чашите ни ще продължи да се повишава.


Неспиращо потребление
Търсенето и потреблението на кафе се възстановяват от пандемичните последсвия, които за първи път от 15 години успяха да нарушат тренда на покачващо се потребление.
За настоящия сезон прогнозите бяха световното търсене на кафе да достигне почти 173 млн. чувала, или малко над 10 млн. тона кафе. Производството на кафе се е увеличило от 93 млн. чувала през 1990 до 173 млн. в наши дни, или с 85%. Годишно се консумират 821 млрд. чаши кафе, а производството на кафе се е увеличило от 93 млн. чувала през 1990 до 173 млн. в наши дни, или с 85%. През 2021. пазарът на кафе се оценява на приблизително $104 млрд., като нарастването се очаква да се засили през следващите 5 години. Дефицита на пазара на кафе през следващият сезон се очаква да достигне почти 2 млн. чувала.

Можем да кажем, че моделът за потребление на кафе не се влияе в такава степен от цените на крайните продукти. Това е свързано основно с типа на продукта и мястото му в нашето ежедневие. Хората често свързват кафето с начин на живот и изграден “ритуал”. Това поставя големите компании за кафе в изгодна позиция поради факта, че потребителите са готови да платят дори и повишени цени на стоките. Изчислява се, че цената на кафето трябва да достигне почти $4 за паунд преди да се отрази негативно в потреблението от крайните потребители. До тогава, потребителите основно правят избор за консумация на продукти от по-нисък сегмент, или увеличаване на домашното потребление, което се случва и в момента.

И докато кройните потребители са готови да плащат повече за чаша кафе, редица големи компании вече сериозно усещат натиска от увеличаването на цените на почти всичко.
Акциите на Старбъкс (NASDAQ:SBUX) се сринаха с почти 10% след, като през септември базираната с Сиатъл корпорация обяви по-слаби от очакваните продажби, както и намален марж на оперативните печалби. Ръководството посочи като основен проблем поскъпването на суровините, както и глобалните вериги за доставки, които все още страдат от изключително претоварване. Въпреки, че през юли тази година от Старбъкс вече обявиха покачване в цените на крайните си продукти с 5%, ръководството на компанията обяви планове за ново покачване през идните месеци за да може да компенсира повсеместното поскъпване. Нестле, Кока-Кола и Монделез, които също са едни от гигантите в търговията и преработка на кафе обявиха, че започват по-активно прехвърляне на ценовите скокове към крайните си потребители.

Производителите

Индустрията за производство на кафе осигурява препитание на 128 млн. души по света, като 80% от суровината се произвежда от малко над 25 млн. малки семейни стопанства, за които това е основен приход. Покачването на цените на международните пазари е добра новина за страните производителки, но все още цената не се разпределя пропорционално по веригите на производство. Производството на кафе все още остава доста противоречиво и често пъти доходите на малките стопанства са недостатъчни дори за покриване на разходите по производство и основните битови нужди. Както и при други първични суровини, веригите за доставки са доста изкривени и основната стойност на кафето се реализира след, като то бъде изнесено и преработено от големите компании.


Следващата чаша
 

Въпреки, че ценовите скокове са наистина впечетляващи, все още крайните потребители не са усетили пълният мащаб на ценовото покачване в сутрешната си чаша кафе. През следващата година пазарът ще остана под силното влияние на климата в Бразилия, както и от свързаните с КОВИД смущения, засягащи търговията в Азия и повсеместните нарушения във веригите на доставки.

В РЕЗЮМЕ Скокът в цената на кафето на международните пазари е добра новина за страните производителки, но все още цената не се разпределя пропорционално по веригите на производство