Пукнатина в икономиката на приложенията

Apple казва, че е спечелила делото си с Epic, но решението на съда показва как пазачите на магазини за приложения могат да загубят контрол

09:00 | 22 октомври 2021
Обновен: 15:19 | 26 октомври 2021
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато Apple Inc. представи своя App Store през 2008 г., основателят и изпълнителният директор на компанията Стив Джобс имаше съобщение за разработчиците на приложения за iPhone. „Ние не се опитваме да бъдем бизнес партньори“, каза той пред New York Times. Джобс имаше предвид, че разработчиците не трябва да се чувстват застрашени, защото основният бизнес на Apple е продажбата на телефони, а не вземането на 30% комисионни от продажбите на приложения. Но коментарът може да се тълкува много различно днес, когато много разработчици-и държавни служители-виждат Apple по-скоро като партньор, който преговаря добросъвестно, отколкото като феодал, който налага неизбежен данък.

На 10 септември федерален съдия частично оправда критичния възглед на компанията, като постанови, че трябва да позволи на разработчиците на приложения да насочват потребителите към системите за плащане в мрежата за извършване на транзакции. Решението произтича от вражда с Epic Games Inc., създател на страхотния хит Fortnite, относно това дали може да използват собствена услуга за таксуване в играта, заобикаляйки стандартната такса на Apple. Когато Epic направи това заради възраженията на Apple, производителят на телефона премахна Fortnite от магазина за приложения и Epic заведе дело.

В решението си по делото съдията Ивон Гонсалес Роджърс пише, че разхлабването на платежната система на Apple ще увеличи благоприятно конкуренцията. Тя обаче не се съгласи с Epic, че Apple е монополист. „Успехът не е незаконен“, заключи съдията и тя каза на Epic да плати на Apple 6 милиона долара роялти. Epic възнамерява да обжалва; Apple обяви победа. Но докато Apple избягваше най-лошия възможен сценарий, случаят може да е първата голяма пукнатина в основата на индустрията за приложения за смартфони за 142 милиарда долара, създадена от нея и Google от Alphabet Inc., когато стартираха паралелни магазини за приложения преди 13 години. Последвалата вълна от мобилни приложения революционизира начина, по който потребителите взаимодействат с устройства, като същевременно концентрира огромно количество финансови средства и по друг начин-с компаниите, които се утвърдиха като пазачи на портали.

Много разработчици на приложения са се справили добре с тази подредба, но има нарастващо нарастване на недоволството. Epic, Spotify и собственикът на Tinder - Match Group LLC повдигнаха обвинения срещу магазините за приложения, обвинявайки ги, че са направили огромни съкращения, като същевременно популяризират собствените си конкурентни услуги. (И Apple, и Google управляват музикални услуги, които се конкурират със Spotify. Match Group LLC и Spotify похвалиха решението на Epic.)

Ако присъдата на Epic остане в сила, тя би се приложила само за начина, по който хората плащат на разработчиците на приложения, а не да се разпростира върху опасения относно друго предполагаемо антиконкурентно поведение. Но има неоспорим импулс за преразглеждане на работата на магазините за приложения. „Това е огромна сделка“, казва Дейвид Бос, главен оперативен директор на Maple Media, холдингова компания, която притежава набор от потребителски приложения, включително Stocks+ и Mahjong. Разработчиците биха могли да започнат да пренасочват хората, които правят покупки в приложения, далеч от App Store на Apple към мрежата, където процесорите за плащане, като PayPal Holdings Inc. и Stripe Inc., обикновено начисляват ставки от 2% до 3%. (Съдията не изисква от Apple да позволи на разработчиците да включат свои собствени системи за плащане в самите приложения.) Ще има някои режийни разходи за „back-end” задачи, които Apple в момента изпълнява, включително управление на възстановявания и откриване на измами. И все пак, в този нов свят, Бос смята, че оставащите спестявания ще бъдат „значим процент“.

Ричард Крон, индустриален стратег, прогнозира, че разработчиците биха могли да намалят една четвърт от разходите за фактуриране, като заобиколят Apple. През последната година компанията направи няколко отстъпки относно плащанията за приложения, като намали таксите за по-малки разработчици и обяви, че ще позволи на абонаментните услуги за медии като Netflix Inc. и Hulu LLC да насочват потребителите към уеб плащания, започвайки от 2022 г. Apple може да направи допълнителни отстъпки, за да убеди разработчиците да се придържат към таксуването си. По-добрата икономика и конкуренцията могат да помогнат на разработчиците да увеличат продажбите. „Колкото повече места за плащане имат хората“, казва Бос, „като цяло, толкова повече плащат.“

Apple твърди, че таксите и строгият контрол върху App Store са необходими за поддържане на високи стандарти за поверителност и сигурност. Но раздразнените разработчици на приложения казват, че компанията е използвала пазарната си сила, за да ги принуди да й дадат дял от приходите си. Proton Technologies AG, швейцарска компания, която произвежда криптирана електронна поща и софтуер, се оплака, че Apple ги принудила да започнат покупки в приложенията през 2018 г. за функции, които преди това са се таксували през мрежата. Анди Йен, нейният изпълнителен директор, сравнява хода на Apple с „изнудване на мафия“.

Proton се съгласи да го направи, но повиши цените на абонаментната електронна поща с 26% на устройствата на Apple. „Това е много, много вредно“, казва Юргита Мишевичуте, водещ в политиката на компанията. „Apple се опитва да ни нарисува сякаш сме алчни, по-малко успешни съперници. Но в частната индустрия трябва да платите за услугата. " Apple промени политиките си през септември 2020 г., за да позволи на компании като Proton да избягват плащания в приложението, но Proton казва, че промените не отговарят на притесненията му.

В продължение на много години Apple се задоволяваше да печели пари, продавайки джаджи. Но такива услуги като App Store придобиват все по -голямо значение, тъй като компанията търси нови, по-печеливши начини за растеж. Приходите на Apple от комисиите за продажба на приложения през 2020 г. са били 21,7 милиарда долара, според компанията за проучване на пазара SensorTower. Анализаторите предполагат, че ако присъдата на Epic влезе в сила, тя ще загуби от 1 до 4 милиарда долара годишно; важи само за САЩ Зоната, която се очаква да притърпи най-големи промени е игрите. Около 70% от продажбите на приложения на Apple идват от мобилни игри, а съдия Роджърс пише, че Apple управлява „предимно магазин за игри и на второ място “всеки друг“ магазин за приложения“. Магазинът в Google Play, отбеляза тя, въпреки по-малкото налични доказателства, работи по същия начин. Акциите на производители на мобилни игри като Zynga Inc. и Activision Blizzard Inc. изскочиха след решението. Фирмата за изследване на акции Baird & Co. изчислява, че печалбата на Zynga може да скочи 115%, ако таксите на Apple бъдат намалени наполовина.

Въздействието върху Google, чийто магазин за приложения има повече потребители, но прави по-малко приходи, не е толкова ясно. За разлика от Apple, Google позволява на други магазини за приложения да работят на телефони с Android, а Google също е склонен да бъде по-снизходителен към таксите. Но Epic също съди Google, а критиците обвиняват гиганта-търсачка, че също прибягва до уплаха. По време на изслушване в Сената за магазините за приложения през април, Джаред Сине, главен бизнес директор и юрист на Match, голям рекламодател в Google, свиделства, че представители на Google са се обадили на компанията му предната вечер, за да го разпитат за подготвените забележки на Сената . „Те биха могли да ни наранят в голяма степен“, каза Сине на сенаторите. "Всички се страхуваме." Адвокат на Google по време на изслушването заяви, че компанията „никога няма да заплашва“ партньорите.

В крайна сметка Google, който отказа да коментира решението, вероятно ще трябва да предприеме каквито и действия да предприеме Apple по отношение на плащанията.

Най-големите критици на Apple виждат плащанията само като начало. След решението членовете на Конгреса от двете партии призоваха за нови антимонополни закони. Няколко предложени законопроекта биха ограничили специалния достъп, който Apple и Google понякога предоставят свои собствени приложения и биха принудили Apple да остави външни магазини за приложения да работят на своите устройства. И все пак дори тези мерки не биха отменили непременно господството на лидерите. След регулаторно нарушение в Европа, Google трябваше да настрои екран за избор на устройства с Android, което позволява на потребителите да избират своята търсачка или по-малки конкуренти. Повечето все пак подбрани от Google.

Разработчиците, които си представят неуспехи от ревизията на магазините за приложения, знаят, че това няма да дойде за една нощ-или толкова лесно. Тези предприятия все още трябва да убедят потребителите да пропуснат начините на плащане, които Apple и Google предлагат с няколко прости докосвания. „Хората обикновено правят това, което е по-лесно“, казва Бос. „И имаме повече от десетилетие хора, които са принудени да плащат само в приложението.“ - Марк Берген, с Марк Гурман и Олга Хариф

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Решение, че Apple трябва да позволи на разработчиците да насочват клиентите към други начини на плащане, отслабва контрола на App Store, тъй като критиците настояват за коренна промяна в компанията.