Как да уловите геотермалната енергия? Опитайте с франчайзинг

09:00 | 1 септември 2023
Обновен: 17:35 | 4 септември 2023
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Един магнат с верига магазини казва, че електроцентрали могат да бъдат построени по същия модел, който той е използвал за своята верига от супермаркети за 7 милиарда щатски долара.

Япония има огромен потенциал за генериране на електричество с геотермални електроцентрали, но инвеститорите са обезкуражени от опозицията на собствениците на мощните горещи извори, бюрократичните препятствия и трудностите за строителството върху тежък планински терен. Магнатът със супермаркети Шоджи Нумата казва, че има отговор: франчайзинг.

Нумата е основател на Kobe Bussan Co., бизнес с бакалии, оценен на приблизително 7 милиарда щатски долара с около 1,000 магазина, оперирани от франчайзополучатели. Подобен модел може да даде летящ старт на развитието на геотермалната енергия, казва той. Неговата Machiokoshi Energy Co. може да помогне на перспективните разработчици на електроцентрали да намалят времето за получаване на разрешителни и строителство от около 15 години на пет, казва той, като внесат на място собствениците на горещи извори с икономически инициативи, като избегнат бюрокрацията с малки по мащаб централи и като използват технологията, която дружеството е развило, за да навигира топографските предизвикателства.

Потенциалът за произвеждане на чиста енергия от пара, генерирана дълбоко в недрата на Земята до момента е приветстван от защитниците на климата като победител. Япония притежава третият по големина геотермален резерв след САЩ и Индонезия според BloombergNEF, достатъчно, за да генерира приблизително 24 гигавата енергия, еквивалентът на около две дузини ядрени реактори. Но геотермалната мощност понастоящем възлиза само на 0,5GW от инсталираният капацитет за генериране на Япония и генерира само 0,23% от своята обща мощност през 2021 г. Целта на правителството е да инсталира 1,5GW до 2030 г.

Machiokoshi иска да бъде по-агресивен. Дружеството, базирано в град Какогава в западната префектура Хиого на Япония, реализира малки 5-мегаватови геотермални централи, които могат да посрещнат годишно търсене на електричество от около 8,000 домакинства. Много по-бързо е да се получат и да работят такива централи отколкото по-големи съоръжения, които обичайно трябва да бъдат проектирани на специфично място. По-малките централи се квалифицират по преференциална тарифа, която е 1,5 пъти тази, която е предлагана на големите проекти, и защото те се разглеждат като такива със слабо въздействие, те обичайно могат да пропуснат екологичните оценки, изисквани за по-големите съоръжения. „Това от което най-много се нуждае японския геотермален пазар е скорост“, казва 69-годишния Нумата.

От Асоциацията на собствениците на горещи извори в Япония отдавна се отдръпват от геотермалното развитие, като са притеснени, че отклоняването на източника на възобновяема енергия може да повлияе върху качеството и количеството на термалната вода, която захранва публични и частни басейни, известни на местно ниво като онсен, някои от които работят от векове. Machiokoshi поставя своите разработки като многоцелеви, общностни, икономически, ревитализиращи проекти, в допълнение към бизнес възможностите и фокусите върху образоването на местните общности относно процеса и ползите.

При първия търговски проект на Дружеството под разработката на южния остров Кюшу, Machiokoshi ще използва гореща вода за производство на енергия и за загряване на парниците. Той също експериментира с използването й за операции с аквакултури, включително за култивиране на гигантски едри скариди с прясна вода и миди със солена вода. „Една електроцентрала сама по себе си няма да създаде много работни места, но ако се разшири в селскостопанската и друга различна промишленост, и градът и разработчиците ще бъдат обогатени,“, казва Дайсуке Хасебе, помощник директор в политическо направление в Огуни, град Кюшу, където Machiokoshi изгражда проекта.

Други дружества също желаят да ускорят геотермалната енергийна промишленост на Япония. Baseload Power Japan, което се поддържа от Breakthrough Energy Ventures на Бил Гейтс търси разработването на подход, фокусиран върху генерирането на електричество и гореща вода за местни съоръжения за къпане. GPSS Holdings Inc., разработчик на възобновяема енергия са конструирали и тестват геотермална централа в префектура Ниигата в сътрудничество с Мацунояма Онсен, малко селце, известно с горещи извори, което не търси допълнителен приход от генерирането на чиста енергия.

Изграждането на централата в Кюшу дава на Machiokoshi опит от първо лице, което води до това дружеството да проектира свой собствен багер, за да маневрира през труден терен. Оборудването, обичайно използвано в Япония е било твърде голямо и тежко за Machiokoshi, за да го използва по тесните пътища на острова, така че дружеството проектира по-малък багер, който включва дълбоки повърхности за плъзгане, което може да оперира в отдалечени райони. Machiokoshi казва, че той може да сондира нов кладенец за по-малко от 50 милиона йени (350,000 щатски долара), около една четвърт от разходите, оценени от New Energy and Industrial Technology Organization (Организация за нови енергийни и индустриални технологии), национална научно-изследователска агенция в Япония.

Machiokoshi, който изцяло се финансира от личното състояние на Нумата няма да започне да печели приходи докато неговата Кюшу централа не излезе наяве. Този проект, е планиран да започне да доставя мрежата през март, струва около 10 милиарда йени, половината от които са били финансирани с банков кредит. Годишните продажби по държавната преференциална тарифа за възобновяеми доставки се очаква да бъдат около 1,5 милиарда йени.

Дружеството е в процес на сондиране на още три проекта и има две дузини допълнителни обекти, които планира да инспектира, за да види дали те са подходящи за разработване. Когато Machiokoshi рекламира за партньорите миналата година, той е получил 20 молби в рамките на две седмици, казва Нумата. „Ние бяхме изненадани от броя на големите изброени дружества, които желаеха да сключат франчайз с нас“, казва той „и ние спряхме да вербуваме“.

За да привлече потенциални партньори и общности, Machiokoshi предлага два основни финансови модела. При първият, франчайзополучателя финансира строителството на електроцентралата. При вторият, Machiokoshi финансира разходите за електроцентралата, така че общностите могат да започнат разработване и да възстановят разходите с времето след като централата заработи.

Успехът за Machiokoshi може да зависи от това колко дружества той може да привлече като франчайзополучатели, поради капитално-интензивното естество на бизнеса, съгласно Тошия Шинагава, анализатор към Bloomberg NEF. „Machiokoshi Energy определено има потенциал да повиши инсталираният геотермален капацитет в Япония,“, казва Шинагава в имейл. „Дългият период развитие и високите капиталови разходи са едни от основните трудности за геотермалност в Япония, които дружеството се опитва да разреши със своя франчайз бизнес“ – Хироми Хори, Лиза Дю и Аарон Кларк

---

В ОБОБЩЕНИЕ Machiokoshi Energy желаят да изградят японският геотермален енергиен сектор като помогнат на франчайзополучателите да развият малки по мащаб централи.