Окей, Изкуствен Интелект

Как да се възползваме от ИИ-революцията и да инвестираме в компании, които все още са подценени

09:00 | 28 юли 2023
Обновен: 12:21 | 1 август 2023
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

 

От Любомир Леков

Изкуственият интелект (ИИ) в момента е най-бързо растящият сегмент на световните пазари, като се очаква до 2030 да достигне $2 трлн. или ръст на годишна база от 37%. Тези очаквания за ръст обаче, вероятно ще се окажат консервативни, тъй като според някои анализатори (като ARK invest) през 2030 г,  пазарът на изкуствен интелект ще достигне до $14 трлн.

Причината за тези свръхочаквания за растеж в ИИ сектора са следствие на успеха на ЧатДжиПиТи. Този успех накара повечето изпълнителни директори да приемат за основен приоритет интегрирането под някаква форма на продукт с изкуствен интелект. От началото на годината тази промяна в нагласите доведе до безпрецедентни инвестиции в хардуер и софтуер, свързани с ИИ. Това се потвърди в изказванията на шефа на  Енвидиа , който заяви при обявяването на последните тримесечни резултати, че има силно нарастване на поръчките за следващото тримесечие (а това бе причина за изстрелване на акциите на компанията с близо 200% за последните 6 месеца). Друг печеливш от феномена ЧатДжиПиТи изглежда е  Палантир. Ако се вярва на президента на компанията Алекс Карп, при Палантир имат голям ръст на поръчките на техните продукти. Изглежда , че инвеститорите му вярват, тъй като акцията има ръст от 150% от началото на годината. 

Палантир направи име в ИИ сектора, но за да успее трябва да се пребори с Майкрософт и Алфабет (Гугъл), които към момента имат най-разпознаваемите ИИ продукти.  Освен тези два гиганта се очаква и Амазон, Мета (Фейсбук) и Епъл да играят водеща роля на ИИ пазара. Епъл все още не е разпознаваем ИИ играч, но е ясно, че ще има ключова роля и на този пазар.  От друга страна Тесла, водещата компания в автономното управление на автомобили, може да се окаже най-големия играч в ИИ сектора, ако успее с въвеждането на робо-такситата. 

Проблемът е, че ако сега решим да инвестираме в изброените по-горе компании, всички те вече имат от началото на тази година огромен ръст на пазарната капитализация, която при Енвидиа, Тесла, Палантир, Мета e значително над 100%. При Епъл, Майкрософт и Алфабет също има огромни ръстове за този период. Тези компании (без Палантир) са огромни за пазара, което пречи акциите им да продължават да се покачват със сегашните темпове. Това е така, защото стават твърде големи за световната икономика, т.е ръстът на пазарната им капитализация се лимитира от ръста на световната икономика.

Всъщност сегашните оценки, според много анализатори, са твърде оптимистични,  което логично кара много инвеститори да смятат, че цената не отговаря на реалностите или казано по друг начин - през 2023 на борсата се “надува” нов балон. Затова е добре да потърсим компании, които са позиционирани да се възползват от ИИ революцията, а пазарната им капитализация позволява да се реализира значителен ръст в следващите 5-10 години. Такава компания например е Теладок Хелт Инк., която разполага с огромен масив от данни на повече от 50 млн. потребители, ползващи платформите на компанията, а това в ключово за разработването на успешна ИИ-платформа.

Компанията Теладок е създадена през 2002 с предмет на дейност предоставяне на виртуални медицински консултации: тя позволява на пациентите да се свързват дистанционно с доставчици на здравни услуги чрез телефон, видео или онлайн чат, елиминирайки необходимостта от посещение на здравно заведение. Теладок претърпя бърз растеж и работи в над 175 страни, с партньорства с големи здравни организации и мрежа от лицензирани здравни специалисти. Компанията генерира приходи чрез такси за консултации, абонаментни такси и корпоративни партньорства. 

Стойностното предложение на Теладок се крие в предоставяните от компанията достъпни и удобни здравни услуги, доставяни чрез нейните платформи. Целта е да се направи революция в здравеопазването чрез предоставяне на всеки пациент на лесен достъп до медицински грижи по всяко време и навсякъде.

Теладок е бързо-растяща компания и през през 2021 приходите й надхвърлиха $2 млрд. или 86% ръст на годишна база. Но този ръст има цена и постигането му е съпътствано и с доста грешни стъпки - като придобиването (със собствени акции) на конкурента Ливонго Хелт Инк. за $18.5 млрд. през 2020, което в следващите години доведе до огромни загуби. Грешката се отрази на оценката на компанията, която се снижи десетократно през последните две години и  към момента пазарната капитализация на Теладок е едва $4,19 млрд. Този спад в същото време открива нови възможности за инвеститорите, ако компанията успее да се възползва от лидерската си позиции и ефективно съумее да използва данните, натрупани от милионите й клиенти. На първо място тук е изкуственият интелект, който в следващите години се очаква да играе водеща роля в сектора на медицинските услуги.

Използвайки възможностите на изкуствения интелект Теладок разполага с няколко пътища за развитие:

Подобряване на диагностичната прецизност: ИИ алгоритмите могат да анализират данни за пациенти, включително симптоми, медицинска история и резултати от тестове, за да помогнат на лекарите при поставянето на диагнози. Инструментите за диагностика, задвижвани от изкуствен интелект, могат да помогнат за идентифициране на модели, откриване на аномалии и разбиране на проблеми, което повишава диагностичната точност и ефективност.

Програми за виртуални грижи: ИИ може да се използва за разработване на програми за виртуални грижи, които предоставят персонализирани и ефективни здравни услуги. Базираните на ИИ чатботове и виртуални асистенти могат да взаимодействат с пациентите, да предоставят основни медицински съвети, да предлагат насоки за управление на симптомите и сортиране на случаи, като подобряват достъпа до здравни ресурси и намаляват тежестта върху здравните специалисти.

Дистанционно наблюдение на пациенти: Системите за отдалечено наблюдение на пациенти с активиран ИИ могат непрекъснато да събират и анализират данни за пациенти, като жизнени показатели, нива на активност и придържане към лекарства. Алгоритмите с изкуствен интелект могат да откриват тенденции, да идентифицират потенциални рискове за здравето и да предупреждават доставчиците на здравни услуги да се намесят проактивно, което води до подобрени резултати за пациентите и намален брой повторни хоспитализации.

Предсказващ анализ: Чрез прилагане на ИИ алгоритми към данни за пациенти, Теладок може да разработи предсказуеми модели, които прогнозират прогресията на заболяването, идентифицират високорискови лица и предоставят персонализирани препоръки за превантивна грижа. Предсказуемият анализ може да помогне за идентифициране на потенциални здравни проблеми, преди те да ескалират, което води до ранна намеса и подобрени резултати за пациентите.

Обработка на естествен език за транскрипции: тези технологии могат да се използват за транскрибиране и анализиране на комуникацията пациент-лекар по време на виртуални консултации. Това позволява по-лесно документиране, анализ на разговори и извличане на подходяща медицинска информация, подобрявайки ефективността на работния процес.

Интегрирането на ИИ в услугите на Теладок може да подобри ефективността, точността и “преживяването” на пациентите, като същевременно оптимизира предоставянето на здравни грижи. От решаващо значение е, да се гарантира поверителността на пациентите, сигурността на данните и етичните съображения при внедряването на ИИ технологии в здравни заведения.

Изброените ИИ възможности за Теладок са пример как може “изпреварващо” да се анализира една компания, в ерата на изкуствения интелект. С други думи казано - ако Теладок успее да се възползва от възможностите за развитие на бизнеса, които осигурява ИИ, ще може да очакваме и голям ръст на акциите. Ако обаче Теладок не успее да се адаптира, е ясно, че нищо добро не може да очакват акционерите на тази компания, защото някоя по-млада компания ще успее да реализира ИИ пробив във виртуалните медицински услуги и Теладок ще остане в историята.

В заключение: Интегрирането на ИИ продукти е приоритет за повечето компании, което води до значителни инвестиции в хардуер и софтуер. Очаква се “гигантите” като Майкрософт, Алфабет, Амазон, Мета, Енвидиа и Епъл да играят водеща роля в тази ключова индустрия и вероятно ще донесат добър доход на инвеститорите си.

Сегашните оценки на тези компаниите обаче са твърде високи - общата пазарна капитализация на тези шест компании е 10.2 трлн долара (или 27% от всички компании от SP500) и това ограничава растежа на цените на акциите им.

Затова, ако искаме по-агресивно, но и с по-голям риск, да се възползваме от революцията в изкуствения интелект, трябва да търсим подценени компании (като Теладок), които през следващите години имат възможност да постигнат висок ръст на приходите, ако интегрират успешно изкуствен интелект в продуктите си.