Как стоковите берачи се справят през бури

Мечият пазар направи активните мениджъри да изглеждат добре – за сега

09:00 | 30 март 2023
Обновен: 16:30 | 30 март 2023
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

От Сюзън Ули

За един тип инвеститори 2022г. беше най-добрата година от много време насам. Голям брой активни мениджъри на дялови взаимни фондове - тези, които избират конкретни акции, вместо да проследяват индекс - победиха S&P 500.

Измерването на относителното представяне на мениджърите на фондове е по-трудно, отколкото звучи, така че не всички данни са включени. (Изчислителите трябва да решат с кой индекс може да бъде честно сравнен всеки фонд). Но ранните индикации показват, че ключова група от стокови берачи извлякоха предимство. Според анализ на консултантската компания Strategas Securities, 62% от активните „основни“ фирми на големи компании – тези, които купуват комбинация от акции с растеж и стойност – побеждават на пазара. Това е най-високият процент активни портфейли, отбелязали печалба от 2005 г. насам.

По подобен начин, анализ на S&P Dow Jones Indices, който съставя широко следвана карта с показатели на активни срещу пасивни фондове, показа, че почти половината от по-широката вселена от активни фондове с голяма капитализация надхвърли своя бенчмарк през първата половина на 2022 г., в сравнение с дългосрочния - средно само 35%. Окончателните цифри за 2022 г. все още се обработват, но „ако цялата година излезе по този начин, това няма да ме шокира“, казва Крейг Лазара, управляващ директор за управление на основните продукти в S&P DJI. Повечето мениджъри все още губят пари, но тъй като индексът S&P 500 се срина с почти 20% миналата година, много от тях намериха начини поне да ограничат щетите.

Това развитие изглежда утвърждава любимата маркетингова линия на фондовите компании: Когато времената станат трудни, активното управление блести. Дори 50-годишен привърженик на инвестирането в индекси, почетният професор по икономика в Принстън и авторът на „Случайна разходка по Уолстрийт“ Бъртън Малкиел, признава, че „има тенденция активите да се представят малко по-слабо на спадащи пазари“.

И все пак акциите имат повече години на успех, отколкото на спад, а такива светли моменти за активните мениджъри обикновено са малко и са кратки. „През пълните 21 години, за които разполагаме с данни, по-голямата част от мениджърите с голяма капитализация изпревариха S&P в продължение на три години. Последният беше през 2009 г.“ казва Лазара. Не е задължително мениджърите да са лоши в работата си. Таксите за фондовете (типични 0,63% от активите на година за активни фондове за акции срещу 0,08% за индексни фондове) намаляват възвръщаемостта. Така че те трябва да са над средното ниво преди разходите да имат дори шанс да бъдат средни.

Във времена на прекъсване обаче професионалните инвеститори понякога могат да се окажат от правилната страна на нова тенденция. През десетилетието на възход преди 2022 г. най-лесният начин да правите пари беше да продължите да се движите по същите печеливши акции, нещо, което индексните фондове правят автоматично. Но през изминалата година се наблюдава рязка промяна от бик към мечка и от компании с висока оценка на растеж към акции с изгодна цена. „По същество натрупването на балони за оценка е в полза на пасивните, а пукането на тези балони в полза на активните“, казва Скот Опсал, директор на изследванията за Leuthold Group, инвестиционен изследовател.

До август 2020 г. петте най-големи компании по пазарна стойност представляват почти 25% от S&P 500, най-високата концентрация на водещи имена поне от 1980 г., според данни на Goldman Sachs Group Inc. Концентрацията остава висока и най-накрая победи индексовите инвеститори през 2022 г. Големи технологични имена, които са близо до върха, включително Amazon.com, Microsoft и Tesla, паднаха тежко миналата година.

Активните фондове често са имали по-малко излагане на тези имена. „Фактът, че много мениджъри просто не държат топ 5 на компаниите със същата тежест като [S&P 500], е допринесъл за представянето на портфейла“ през 2022 г., се казва в доклада на Strategas. Това може да е отчасти мъдростта на мениджърите, но имаше и институционални фактори. Много активни фондове имат ограничения за това какъв процент от активите могат да държат в една акция или в един сектор, така че не могат да отразяват състава на индекс, който се оказва доминиран от няколко акции, дори и да искат.

Освен това дори тези фондове, които купуват широк набор от акции, може да са имали стилистичен наклон към инвестиране на стойност, което им е помогнало, тъй като технологичните акции са били наказани. „Когато повечето хора говорят за индексиране, те мислят за S&P 500 или за общия индекс на фондовия пазар“, казва Уилям Бърнщайн, писател за инвестиции и съосновател на Efficient Frontier Advisors. В годините, когато стойността се подобрява, някои активни мениджъри имат по-голям шанс да победят тези два широки показателя. Но същото може да се каже за многото индексни фондове, които проследяват стойността на акциите. Например Vanguard Value ETF падна само с 2% миналата година. Той проследява индекс от около 350 акции, които са евтини в сравнение с техните печалби, продажби или активи, и изброява конгломерата Berkshire Hathaway Inc. като най-големия си холдинг.

Друга причина, поради която активните фондове могат да надминат пасивните индексни фондове в повратни моменти на пазара, е свързана с паричните резерви, казва Малкиел. Както активните, така и индексните фондове държат пари в наличност за посрещане на обратно изкупуване на клиенти. Но за точно проследяване на техните показатели, индексните фондове обикновено използват фючърсни договори, така че фондът да остане ефективно напълно инвестиран по всяко време. По този начин намаляващият пазар засяга 100% от индексен фонд, но ако активния фонд има 5% в брой, само 95% от портфейла се смъква надолу.

Браян Армур, директор на пасивните стратегии, Северна Америка, за Morningstar Inc., дава пример за това как тази разлика в парите би се отразила на средния активен стоков фонд, който държи 3% от портфолиото си в брой, спрямо медийната пасивна борса - търгуван фонд, притежаващ 0,19%. След като индексът Russell 1000 на най-големите компании загуби около 19% през 2022 г., активните мениджъри повишиха с допълнителен половин процент от представянето си въз основа на своите парични наличности. Това е почти достатъчно, за да премахне съпротивлението от типичните такси на фондовете. „Това е голямо предимство, което е малко вероятно да се обясни с уменията на мениджъра“, казва Армур.

Дори ако смятате, че предимството на активните фондове като група от миналата година вероятно ще се повтори, вие се изправяте пред друг въпрос: Как избирате този, който е най-вероятно да надмине? Когато намерите мениджър, който е над средното ниво през определена година, това не предсказва дали той ще бъде над средното през следващата година“ казва Лазара от S&P DJI. Лазара чете данните като аргумент за придържане към индексиране, но Strategas взема различен извод от своите числа. В доклада се отбелязва, че 2022 г. е била най-добрата година от 2010 г. за индекс, който претегля еднакво всяка акция, в сравнение с индекса S&P 500, който претегля акциите по пазарна стойност. С други думи, голям брой акции се представиха по-добре от най-големите, най-популярните. Нещо подобно се случи в резултат на дотком балона и Strategas твърди, че с отслабването на пандемията и покачването на лихвените проценти, стоковите берачи може да имат по-добър шанс да се представят по-добре, тъй като пазарът се отдалечава от това, което работеше в близкото минало.

По-основен извод е, че привидно обикновен индекс като S&P 500 все още е доста рискован и изборът да индексирате не е краят на вашите важни портфейлни решения. Инвеститорите, които намират индексен фонд S&P 500 за по-нестабилен или фокусиран върху растежа, отколкото биха искали, могат да търсят пасивни фондове с наклон на стойността, които все още имат предимство в разходите пред активните. Освен фондове, които специално проследяват акции на изгодни цени, има фондове, които държат акции в равни тегла или които претеглят по фактори като цена, дивиденти или последователност на печалбите, а не по размер. Но всеки, който е бил шокиран да види как индексният му фонд губи 20%, може също да обмисли малко по-ниска тежест на акциите като цяло.

Индексирането не винаги печели; просто има по-добри шансове през повечето време. Дори на нестабилни пазари това вероятно е достатъчно, ако имате и план за разпределение на активите, който можете да спазвате. 

В РЕЗЮМЕ Необичаен брой активни мениджъри на фондове се справиха по-добре от S&P 500 миналата година, но индексирането все още има предимство в дългосрочен план.