Халал инвестициите са сложни, но има приложения

Нови финтех компании и социални медии помагат за връзката на портфейла с вярата

09:00 | 6 януари 2023
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От Даяна Мустак

В претъпканото пространство на инфлуенсърите от социалните медии, които раздават финансови съвети, шейх Джо Брадфорд е намерил своята ниша. Експерт по ислямско право, Брадфорд учи аудиторията си как да инвестира парите си според принципите на халал.

Коментарите в неговия профил с 85000 последователи във Facebook, Instagram и Twitter са пълни с въпроси кои точни инвестиции са позволени на мюсюлманите и кои са забранените или харам. Въпросите показват предизвикателствата за поколението финансово и технологично грамотни мюсюлмани, които се опитват да разберат как традиционните ислямски правила да се прилагат за всичко - от акции до незаменими токени.

Някои от правилата по ислямския закон, или шариата, са ясни: праведните мюсюлмани нямат право да печелят от лихви, продажби на свинско или т.нар. акции на греха, свързани с хазарт, алкохол и порнография. Общо взето това прави акциите на технологичните гиганти като Apple Inc. и Tesla Inc. приемливи, но изключва финансови компании като JPMorgan Chase & Co. Забранена е и Berkshire Hathaway Inc. заради участието й в имотни и застрахователни компании, които получават значителни лихвени приходи от инвестиции в облигации.

Но нещата може бързо да се усложнят. Netflix Inc., например, които имат оригинално съдържание като реалити шоуто Too Hot To Handle. В него участниците губят пари ако не успеят да спазват въздържание, което е техен избор, а това може да е в подкрепа на безразборните контакти. Дори статутът на веригата супермаркети Walmart Inc. е под въпрос, защото продава алкохол, свинско и тютюневи изделия. Компаниите отпадат и ако имат дълг над 33% от пазарната им стойност – съотношение, което за някои бизнеси постоянно варира. По данни на Bloomberg около половината от компаниите в Russell 2000 не биха могли да преминат теста на съотношението дълг към пазарна капитализация.

Индустрията на ислямските финанси глобално е добре установена и се оценява на около 3,5 трилиона долара. От тях около 630 милиарда в сукук или ислямски облигации. Вместо да отдават пари на обикновен кредитополучател срещу лихва, собствениците на сукук притежават дял в активите, обезпечили дълга и получават доход от всяка тяхна печалба.

Халал инвестициите са още сравнително нови за САЩ, където мюсюлманите са около 1% от населението. По-възрастните поколения мюсюлмани често избират покупка на жилище или физическо злато за инвестиции, или пък избират малко акции, препоръчани от приятели. Усложненията правят ислямските финанси непривлекателни за мнозина. Но нещата започват да се променят с развитието на технологията и промяната в демографията. „Има нещо като двойна промяна“, казва Брадфорд, който от 2015г. работи в областта на образованието за инвестиране. Някои мюсюлмани с високи доходи с възрастта стават по-религиозни и искат да променят портфейлите си. Освен това има и „цяло ново поколение, чиито родители може би не са толкова състоятелни, но които имат пари за първа инвестиция“, казва Брадфорд.

Тасмия Мъстакайм е здравен консултант в Сентървил, Вирджиния. Смятала е да инвестира в колеж, но по време на стаж един мениджър й обяснил значението на пенсионния план. „Тази идея се загнезди в мен“, казва тя. Но Мъстакайм знае, че има правила, забраняващи лихвата и затова търси онлайн как да я избегне в инвестициите си. „Говорих със семейството ми за инвестиции, но те не знаеха“, казва тя.

Наред с финансовите обучители като Брадфорд, празнината запълват финтех стартъпи, съветници за халал акции и специални фондове. Saturna Capital Corp. предлага взаимни фондове, съвместими с правилата на шариата чрез бранда си Amana. Брокери без такси също предлагат да направят финансите по-достъпни за мюсюлманите. Тези нискоразходни платформи обслужват тези клиенти, които са пренебрегвани от други като безперспективни, казва Амир Риман, съосновател на базираната в Дубай фирма за частен капитал Fajr Capital и бивш директор Стратегии в HABS Amanah, подразделението за ислямски финанси на HSBC Plc.

Тези, които искат активно да търгуват с акции могат да ползват анализатори като Zoya Finance, основани през 2020г., които скоро пускат и своя платформа за търговия. Това приложение позволява на потребителите да разберат кои компании са халал – или възможно най-много халал, и кои не са и защо. Секцията за често задавани въпроси на Zoya включва предупреждението, че „това би трябвало да са насоките“ и добавя, че както винаги „Аллах най-добре знае“.

Саад Малик, бивш директор в JPMorgan, съосновател на Zoya заедно с един бивш инженер от Amazon Web Services, са израснали с идеята, че инвестициите са като хазарта, който не е разрешен според исляма. „Където няма знания, има страх“, казва Малик. Лесно се вижда, че страхът е породен от объркване около някои нови финансови инструменти. Миналата година религиозният съвет на Индонезия, най-многолюдната мюсюлманска страна реши, че на мюсюлманите се забранява притежанието на крипто, който има някои хазартни черти. Съседна Малайзия обаче класифицира дигиталния актив като позволен.

Възможностите праведните мюсюлмани да спестяват за пенсия са изключително ограничени. Малко пенсионни сметки по 401(к) са по изискванията на ислямския закон, защото често съдържат облигации, носещи лихви или забранени акции. Едва около половината работодатели предлагат възможност, позволяваща на мюсюлманите да изберат фонд с халал инвестиции, показват данни на Alight Inc.

През деветте години, в които Куаджа Сидики е работил като лекар, нито един от работодателите му не е предложил халал версия на 401(к). За да запази това, което нарича „финансов морал“, Сидики е избягвал напълно този пенсионен план и вместо това е правил инвестиции за пенсия в Roth IRA, който работодателят му не използва. Ако няма по-добър избор, мюсюлманите често са съветвани да изберат най-близкия до халал вариант на решение и да очистват избора си чрез отчисления на процента, инвестиран в неотговарящи фондове. 

Заключение: Няма единодушие по въпроса кои инвестиции са халал, но печалбата от алкохол, тютюневи изделия, хазарт, свинско и лихви е изключена.