Риск печели, но… риск не трябва да губи

Най-добрите места за инвестиция и най-добрите похвати в търговията по време на война

09:00 | 1 юли 2022
Обновен: 12:35 | 2 ноември 2022
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

От Андрей Стойчев

Търговията на финансовите пазари винаги е била изпъстрена с неочаквани обрати, много положителни и отрицателни емоции, със страх и с голяма надежда. Всички тези емоционални и/или рационални състояния носят след себе си и основното за което трябва да се сещаме – риск. И тук не говорим за риск от загуба или дори по-страшно – риск от фалит. Говорим за риск, които идва и си отива заедно с неочаквани събития – финансова криза, здравна пандемия или война. Подобни моменти са най-трудни за  инвеститори, трейдъри или просто ентусиазирани спекуланти.  Повечето подобни събития са неочаквани и никой не е подготвен за тях, просто защото малцина имат опит от предишни подобни събития. Или не съвсем…

Научно погледнато, историята е категорично най-ценното средство за подготовка или  поне е насока за очакванията. Ако се опитаме да намерим нещо позитивно от световните събитията през годината, вероятно трябва да отбележим, че войната в Украйна е в сравнително малки размери и всички се надяваме да остане в тези рамки и да не станем свидетели на разширяване границите на конфликта. И без друго за последните десет години бяхме свидетели на една финансова криза, веднага след това на непозната за последните десетилетия здравна криза и още докато се колебаем – преборихме ли ковид пандемията или не, Русия нахлу в Украйна.

Интересно е да видим обаче кога започна войната и има ли прилика с предишни военни действия по света през периода 1929 – 1945 год. Преди този исторически период разделението между Запада (в лицето най-вече на САЩ) и Изтока (в лицето на Китай) имаха жестока икономическа битка, борба за геополитическо надмощие и технологична надпревара. Доста познато нали? Малката и се надявам ключова разлика е, че сега светът е много по-мъдър, солидарен, загрижен и дори бих казал разумен.

Нека сега се опитаме да съберем всички точки на пъзела и на база на опита от историята да разгледаме най-добрите места за инвестиция и най-добрите похвати в търговията по време на война. Доколкото това е възможно…

Много лесно бихме намерили два икономически цикъла, които приключват по сходен начин – централните банки улесняват кредитирането, дават лесни пари и това кара капиталовите пазари да растат . Всички очакват част от тези лесни пари и кредити да влязат в този пазар, това реално се случва и цените на водещите индекси се покачва.

В сегашната ситуация обаче нещата са доста различни, защото още преди да приключи втория цикъл вече навлизаме в трети  и повечето лостове на развитите икономики вече са използвани или са в действие. Да не говорим, че поради голямата инфлация част от мерките се налага да бъдат спрени - мерки, които при равни други условия и в друга ситуация, сега щяха да са като приоритет №1 на всички централни банки и финансови министерства.

От друга страна Първата и особено Втората световна война са предизвикали огромна и мъчителна хуманитарна, икономическа и психологична катастрофа, която и до наши дни оставя отпечатък и отеква в безбройните исторически сгради и техника използвани под една или друга форма в този жесток акт на човечеството. С развитието на технологията обаче, съвременната потенциална война може да предложи унищожителни последици на планетата ни. Освен вече познатите атомни бомби, има потенциал за използване на химични и биологични оръжия, кибер атаки и още дузина свръх опасни и модерни унищожителни пособия. Именно това прави голямата разлика с миналото и трудното използване на историческите събития за текущите ни очаквания.

Не само във военни конфликти можем да видим, че често малките неща прерастват в нещо по-голямо и мащабно. Разбира се всички се надяваме локалната война, която все още се води на територията на Украйна да свърши скоро, но риска от разрастване на конфликта не е никак малък и с проточването на боевете вероятността също се увеличава. Ако се погледне от страни – Русия не е чак толкова силна икономически за да удължава тази война много, но пък още преди да стартира операцията на водената от Путин държава, може и да има достатъчно силен съюзник (сещам се само за Китай). Дори и да не е така официално, пак изглежда, че големия печеливш за момента е най-голямата държава в Азия и света. От една страна запада се нуждае от пазар като китайския и то в двете посоки – и за изнасяне на продукция и услуги и за ползването им, а от друга Русия има нужда да увеличи търговските си отношения с държави извън западните съюзници и логично пак Китай е първа в списъка.

От всичко казано до тук става ясно, че доста трудно можем да вземем каквото и да било инвестиционно решене на база историята – най-логичното разбира се е да погледнем към европейски и американски военни и свързани с военно-промишления комплекс компании и към водещи и много добре развити търговски отношение със Запада китайски компании, но това не е ли твърде очевидно? В интерес на истината единственото сигурно нещо още преди до някъде изненадващата война беше, че 2022 и вероятно 2023 ще са едни от най-тежките години за финансовите пазари от последните десетилетия. Голямата инфлация и прекалено раздутите задължения на водещите икономики трябваше рано или късно да променят политиките на централните банки и това да направи парите по-ценни, което да мотивира повече пазарни участници да излизат от инвестициите си.

Аз бих подходил по-малко нетрадиционен начин за търсене на инвестиция в такива моменти. Ясно е, че в сравнение със средата на 2021 година сега нивата на водещите индекси са атрактивни за покупка, петролът и газта са на рекордно високи нива, а крипто валутите преживяват втория си голям стрес-тест след 2017 година. В такива много несигурни и неясни дългосрочно времена бих инвестирал в активи, достъпни от всяка точка по света и по-всяко време - достатъчно ликвидни и лесно преносими. Ако все пак се насочим към нещо по-традиционно – недвижимо имущество примерно – бих заложил на топ локации по света, там където е ясно, че икономиката ще се възстанови най-бързо и животът ще се развива най-бурно.

Рискове по време на война има при въвеждане на различни видове лимити от местни и международни банки, съвсем възможен е и капиталовия контрол в различни държави и райони, каквото сега наблюдаваме в Русия например. От Русия също можем да вземем и друг пример за риск – затваряне на финансови пазари за неопределено време – с други думи инвестициите не могат да бъдат управлявани, което може да има много тежки последици.

Като заключение колкото и да се опитваме да се предпазим от финансовата вихрушка – ще е много трудно да подберем само сухите места в такъв пороен дъжд. Важното е да следваме горепосочените важни принципи и диверсификация и да знаем, че възможностите скоро ще са много повече, затова е хубаво да имаме готовност със свободни пари за инвестиция.