Трябва ли на нацията дигитална валута?

Докато Китай използва Олимпийските игри да покаже електронния си юан, Америка започва плахо

14:36 | 27 март 2022
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

 

Китай се бори не просто за медали на Зимните Олимпийски игри в Пекин този месец. Тихо се опитва да дефинира бъдещето на парите. Въпреки че който желае може да плати на доставчиците на храна и сувернири с дебитна карта или в брой, също имат възможността на използват телефона си, като сканират баркод и платят e-CNY или електронния юан, една от така нараечените дигитални валути на централната банка, предлагана от масовата икономика.

В Main Media Centre, точно преди началото на игри, Кай Киани (Cai Qianyi), 42-годишен медиен експерт, използвал телефона си Android, за да купи печено пиле и броколи. „Много е удобно“, казва Кай. „В сравнение да носиш пари в брой, така избягвам да докосвам банкноти.“

За много потребители, които плащат с телефон, това им се струва ежедневие. Кой не е плащал по този начин? И все пак за законодателите по целия свят и някои централни банкери, пробата на Китай изглежда като ранна победа в това, което някои наричат дигитална космическа надпревара между страните за създаване на електронна форма на банкноти.

Експерти казват, че дигиталната валута може да даде на Пекин богатство от данни и инструменти за транзакции както за въвеждане на политика, така и за разширяване на наблюдението. И въпреки че електронният юан - e-CNY все още е в ранните си етапи – транзакциите към края на 2021 г. възлизат на 14 милиарда долара, определяйки стандарти за дигитални пари, в крайна сметка може да бъде начин за Китай да разгърне геополитическите си мускули. „Народната банка на Китай се опитва да спомогне нова поръчка за глобални плащания“, казва Яя Фануси, бивш анализатор на ЦРУ, който сега е сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, мозъчен тръст, фокусиран върху външните работи и националната отбрана.

В Америка, комбинация от тревога за Китай и вълнение от възможностите на дигиталната валута, привлече интереса на законодателите и в двете партии. Въпреки че разликата между ползването на електронна валута и, да кажем, Apple Pay или Zelle е малка, напълно развита централна банка за дигитална валута (CBDC) би била нещо наистина ново.

Повечето от парите с които се работи, никога не са били на хартия. Вместо това, това е част от сложната кредитна мрежа на банковата система – парите във вашата разплащателна сметка са буквално заем, който сте дали на вашата банка. CBDC е по-скоро хартиен аналог. В зависимост от технологията, може да е електронен жетон или акаунт, подкрепен от централната банка на правителството, за да няма причина за притеснение от банков фалит или да има нужда от депозитарна застраховка. На теория можете да получавате, запазвате и прехвърляте CBDC, без да имате банкова сметка, като се отървате от губене на пари от посредници.

Новата форма на парите, може да е по-евтина от сеченето на физически монети или отпечатването на банкноти и би трябвало да е по-трудно да се фалшифицира. Сенаторът от демократите от Охайо, Шерод Браун, който председателства банковия комитет на Сената, заяви, че CBDC може да осигури достъп до цифрови плащания на американци, които не са обслужвани от традиционните банки.

Или помислете как CBDC може да работи по време на пандемията. Вместо стимулиращите плащания в някои случаи да отнемат седмици, за да достигнат банкова сметка чрез директен депозит, виртуалния долар може да се появи в цифровия портфейл на потребителя в рамките на часове, казва Джош Липски, който оглавява GeoEconomics Center към Атлантическия съвет, базиран във Вашингтон. „Това е по-бърз, по-евтин и безопасен начин за предаване на пари между хората и между правителството и гражданите“, казва Липски.

Сред законодателите, има също и страх да не изпуснат нещо: Ако Америка не предложи своя дигитална валута, възможно е хората да започнат да ползват повече алтернативи на долара. Възможно е разпространението на CBDC в други страни да направи по-лесно изпращането на пари зад граница, без намесата на американски банкови ситеми и вероятността да ви застигнат американски санкции. Освен това има частни криптовалути, които хората вече използват, което може да затрудни централните банки да управляват политиката и да гарантират финансова стабилност, ако бъдат по-широко приети.

Но някои централни банкери са дълбоко скептични към CBDC. През май, 2019, Съветът за финансова стабилност, който помага управлението на финансовите политики на най-големите световни икономики, публикува доклад в който се казва, че централните банки са открили рискове в създаването на CBDC, а не са открили много ползи от него.

Докладът също казва, че дигиталните валути като цяло не са заплаха за финансовата стабилност.

„Резултатът от това разглеждане беше, че те просто не бяха важни“, казва Рандъл Куорлс, който по това време председателстваше Съветът за финансова стабилност и до декември беше в Съвета на управителите на Федералния резерв. „Те бяха новост – финансовият еквивалент на чичко-тревичко.“

Преди по-малко от два месеца, консорциум от компании, включително и Фейсбук, обявиха, че разработват дигитална монета, наречена Либра (Libra). Скоро след това, китайското правителство казва, че ще засили усилията си в разработването на своята дигитална валута.

„Изведнъж централните банки по света и особено финансовите министерства на света сякаш си изгубиха акъла и казаха „Трябва да го направим. Ние трябва да сме тези, които ще направят централна банка за дигитални валути““, казва Куарълс, който сега е председател на частна дружествена фирма - „Cynosure Group”.

Проектът Libra, после променен на Diem, вървеше в регулационна сянка и ръководителите през януари съобщиха, че проектът се закрива. Но влиянието му остана. Според Атлантическия съвет, 87 държави са пробвали CBDC през декември, като 14, включително и Китай - в пилотния етап и девет, включително Нигерия – напълно са я пуснали.

През януари Федералния резерв пусна 35 страници дискусионен документ за потенциала CBDC, очакващи оценка през май. Добрата страна е, че централната банка каза, че дигиталният долар може да забърза плащанията зад граница и да направи по-лесно ползването на долара в нови технологии. От друга страна, Федералният резерв каза, че вариантът да се държи дигитална валута, може да източи пари от банките и да вдигне цената на кредитите.“ Широкоразпространено CBDC би било близо до – или в случая на облаганото от лихви CBDC – почти съвършен заместник на комерсиалните банкови пари.“, пишат Федералният резерв.

Някои законодатели изразиха притеснения, че дигиталният долар ще даде на правителството прекалено голям прозорец към всекидневните транзакции на американците. На изслушване в Сената през януари, Лаел Брейнард, член на борда на Федералния резерв и претендент вице-председател, каза, че централната банка търси насоки от Конгреса и че „защитата на поверителността трябва да бъде взимана под внимание, независимо какъв подход ще се избере“.

Противниците на дигиталния долар се опитват да го забавят, дори да го унищожат. Институтът за банкова политика, търговска асоциация за кредитори, описа CBDC като „по-голяма промяна в политиката за нашето общество от практически всяко законодателство в живата памет“.

Банките може да намерят съюзник в индустрията на криптовалутите. Частни компании като Circle Internet Financial Ltd. създадоха свои собствени версии на дигитални долари, наречени стейбълкойни, които имат повече от 179 милиарда долара в обращение и се предполага, че са подкрепени от активи, деноминирани в долари, държани в резерв. Най-висшите финансови надзорни органи в САЩ заявиха, че са загрижени за потенциалната уязвимост на стейбълкойните (стабилни монети) към виртуални банки и призоваха Конгреса да приеме закони, които ги регулират.

За компаниите за стейбълкойни, безопасният CBDC в САЩ би бил сериозен конкурент. Те твърдят, че вече са постигнали много от нещата, които един дигитален долар би постигнал. „Хората често говорят „Трябва ли да построим нещо? Какво да правим?“ Вече има много“, каза главният изпълнителен директор на Circle, Джеръми Алер, в подкаст в края на януари. Неговата компания през февруари пусна изявени реклами в Уол Стрийт Джърнъл (Wall Street Journal), Уошингтън Поуст (Washington Post) и на други места, сочещи рисковете от Федералния резерв или други, ако продължат напред с цифровите пари. — Джо Лайт

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Централните банки за дигитални валути може да изглеждат същите като да използвате разплащателно приложение на телефона с, но има критична разлика, която притеснява комерсиалните банки.