Паладий или нищо

Разумно ли е да инвестираме в металите от платинената група, когато нуждата от тях може да бъде сведена до нула от настъпващата зелена икономика

13:01 | 1 февруари 2022
Обновен: 15:03 | 1 февруари 2022
Снимка: IStock
Снимка: IStock

 

От Красимир Чешмеджиев

Лондон, 1803. След като открива година нов метал и го кръщава паладий на името на току-що открития астероид Палас, полуслепият учен Уилям Уоластън решава да го обяви на света по твърде любопитен начин – като го предлага за продажба анонимно в магазин за минерали на Джерард Стрийт. Тогава той едва ли е предполагал, че от неговия „анонимен“ метал два века по-късно ще зависи ежедневието на света: автомобили, смартфони, персонални компютри, дентална медицина и бижута - във всичко това откриваме паладия.

А неговите съвременници се отнесли към успеха му с недоверие. Брошури, написани от откривателя, подобни на днешните флаери, попаднали в ръцете на редица учени, включително и при известният химик Ричард Ченевикс. Учуден от това дързостта някой да използва флаери, за да обявява откритието на нов благороден метал, обичащият полемиката Ченевикс посетил магазина в Сохо. След първоначални проучвания на закупената проба, установил, че свойствата на материала били непознати досега. Още вярващ, че това е измама и вероятно се касае за “сплав от платина и друг метал”, Ченевикс изкупува цялата наличност от магазина. Следващите многобройни и упорити опити обаче категорично му доказали, че “новото сребро”, както пишело в брошурата, е нов елемент, а не познатата платина. Два века по-късно, платината и паладият са навсякъде около нас. А цената на втория надмина дори тази на златото.

Как тези метали превзеха света? Колко биха стрували днес първите проби на паладия, продадени в Сохо? Заедно с отговорите на тези въпроси ще отговорим и на друг: разумно ли е да инвестираме в паладий и платина, когато нуждата от тях може да бъде сведена до нула от настъпващата зелена икономика.

Колкото важни са платината и паладия?

Така както “разваленият часовник е верен два пъти на ден”, така и първоначалните твърдения на двамата учени все пак съдържат известна истина. Действително, паладият и платината са от една химична група, и първият се извлича като вторичен продукт от преработката на платина. "Новото сребро" също не е съвсем невярно твърдение. Двата метала присъстват в практически всеки вид електроника. А ако четете тази статия на някое устройство - то това е възможно заради платината използвана в дисплея.

Но най-голямото приложение на паладия е за нуждите на автомобилната индустрия. 85% от добития паладий влиза употреба като част от катализаторите на колите. Светът едва ли някога ще може да се “отблагодари” на металите от платинената група за техните свойства, които неутрализират наистина вредните газове от горивния процес и ги превръщат в по-безопасни съединения.

Защо паладият стана по-скъп от златото

Днес една унция паладий се търгува за над $1900, докато унция злато струва само $1800. През последната година и половина разликите в цената им бе значително по-голяма. Макар, че не винаги е било така. Дълго време, унция паладий се търгува няколко пъти по-евтино от жълтия метал. След Дизелгейт на VW, автопроизводителите и потребителите се насочват към бензиновите коли. Резултатът: по данни на Metal Source, през 2016 недостигът на паладий става три пъти по-голям спрямо този от прочулата се с дизелгейт 2015. И така до днес, когато ценовият ръст на паладия, засенчи платината и успя да надмине дори и златото. А в информационния поток, особено през последните две години, публикациите за инвестиция в паладий не бяха рядкост.

Инвестиция в паладий - Да или Не?

На пръв поглед това изглежда като добра идея. Европа недвусмислено е показала своите намерения колите да стават по-екологични. Заради тези решения, автомобилните катализатори вече използват по-големи количествата метали от платиненатата група, за да намалят емисиите си на вредни газове. Но този процес излиза от границите на Европа. Китай също не си затваря очите за емисиите от автомобилите, а ефектът за производителите е същият - трябва да купуват повече паладий за производството на нови автомобили.

В този регулаторен контекст трябва да добавим и факта, че паладият не се добива директно, той е вторичен продукт от добива на платина и добивните компании трудно могат да отговорят достатъчни бързо на промените в търсенето. Русия и Южна Африка са основните страни, откъдето светът получава своя паладий. Заради коронавируса и особено в Южна Африка, минната дейност бе силно възпрепятствана, което ограничи предлагането на вече недостатъчния спрямо търсенето паладий. Макар и на заден план, трябва да отбележим, че динамичните процеси в развиващите се страни намекват, че няколко милиарда души тепърва ще закупят първите си телефони и електронни устройства, чието производство зависи и от металите в платинената група. Нещата обаче не изглеждат толкова розово, ако се замислим за близкото бъдеще, където зелената икономика стои на прага ни и е на път да промени традиционните отрасли.

Зелен преход - червена светлина за платината и паладия?

Според Каролина Яскевич, трейдър на редки метали в Lipmann Walton & Сo, новите потребители на мобилни устройства биха имали различен от очаквания ефект върху цената на металите от платинената група. За производителите е по-печелившо да предлагат своите чипове за мобилни устройства, вместо за нуждите на автомобилостроенето. Следователно, производството на чипове се фокусира върху нуждите на електрониката, а автомобилната индустрия остава на заден план. Всичко това влияе негативно върху цената на паладия и другите метали от платинената група, чието основно приложение е именно в автомобилите. А те не се произвеждат заради недостига на чипове за сектора.

"По цял свят бяха направени значителни инвестиции за увеличаване на капацитета на производство на чипове. Въпреки това, не можем да очакваме възстановяване на оптималното производство през 2022" - споделя Каролина Яскевич. Според нея, бъдещето крие и други "неприятности" за платината и паладия - електромобилите.

Платината отвръща на удара?

Към средата на миналото десетилетие, дизеловите коли с платина в катализаторите представляват над 50% от произведените коли в Европа. Смятани за по-икономични и по-екологични, дизеловите агрегати загубиха своята позиция след скандала Дизелгейт. Автомобилите задвижвани от водородни клетки могат да върнат платината в играта. За тяхната технология този метал е ключов елемент. И докато паладият се радваше на ръст, необезпокояван от други алтернативи, платината, като част от водородната икономика, ще трябва да се бори за място срещу електромобилите.

" Водородните автомобили имат своите предимства спрямо електрическите, включително по-голям пробег. Но заради недостатъчно развита инфраструктура за зареждане на коли с водородни клетки и малкият брой налични модели на пазара, електрическите автомобили се превръщат доминиращата технология. "

Колите на електричество не емитират вредни газове. Без емисии, които да се намаляват, няма нужда от катализатори в автомобилите, и това е една от най-големите "заплахи" за цената на елементите от платинената група. Въпреки това не всичко е загубено. " Декарбонизацията по света има нужда от развитието както на водородната технология, така и от електрическите автомобили“, казва Яскевич. „А платината е ключов елемент за инфраструктурата на водородната икономика. При бавно навлизане на електрически коли в пазара на автомобили, паладият може да запази значението си като метал за бензиновите возила."

Но да гледаме в настоящето не е същото, като да гадаем за бъдещето. Всяка инвестиция съдържа риск и експозиция към металите от платинената група не прави изключение. По всички личи, че индустриите, където тези елементи имат основно приложение, ще се реформират.

Що се отнася до откривателя на паладия - Уилям Уоластън, неговите проби оставени в магазина в Сохо се продавали за 6 пъти цената на златото. И макар днес паладият да е по-скъп от жълтия метал, още през 1803 откривателят направил наистина добра сделка.

В РЕЗЮМЕ Днес една унция паладий се търгува за над $1900, докато унция злато струва само $1800. А какво ни очаква в бъдещето?