Предстои ни голяма инвестиция в България

Убедени сме, че България е нашата дестинация: На първо място, „Каолин“ е компания с дълга и горда история, стабилно представяне, дългосрочна ориентация и мотивиран и лоялен персонал.

09:00 | 22 октомври 2021
Обновен: 12:25 | 22 октомври 2021
Предстои ни голяма инвестиция в България

Интервю с д-р Волф Харлфингер, главен изп. директор на Каолин, за бъдещите планове на германската група Quarzwerke, за строителството на най-модерния и най-ефективен преработвателен завод за каолин и силициев пясък в Европа и за привлекателността на България за инвеститорите

Д-р Харлфингер, как се промени бизнес средата в България за последните 8 години, откакто Вие управлявате Каолин?

Quarzwerke придоби Каолин през 2013. Оттогава досега няма нито един момент, в който да съжаляваме за решението да инвестираме в България: страната предлага находища на висококачествени индустриални материали, има силна подкрепа от местните общности, добър достъп до основните пазари, и не на последно място добре образовани, амбициозни и бързо обучаващи се служители.

По отношение на бизнес климата в България – има много светлина и малко сянка. Бизнес средата се развива положително през последните години, но може да се развива и още по-добре. Нестабилността и непредсказуемостта на ценообразуването на енергия е предизвикателство. Също така, по-стриктното прилагане на върховенството на закона би подобрило привлекателността на България за инвеститорите.

Възстановяването на световната икономика, води и до увеличено търсене на суровини - как това се отразява конкретно на Quarzwerke, която управлява 12 завода в България, Сърбия и Украйна?

Особено през второто тримесечие на 2020 г. преживяхме значителен спад в продажбите за основните индустрии – стъкло и керамика. През това време намалихме производствения си капацитет много решително и в кратки срокове. Справихме се сравнително леко, без да се налага да редуцираме броя на служителите си.Още през втората половина на 2020 г. пазарите се възстановиха и оттогава се развиват стабилно.

Как се вписва Каолин в Групата Quarzwerke, с какво допринася България в бизнеса?

„Каолин“ е много съществена част от групата Quarzwerke. Преди да инвестираме тук, ние оценихме редица алтернативни инвестиционни възможности, както в Европа, така и на други континенти. Убедени сме, че България е нашата дестинация: На първо място, „Каолин“ е компания с дълга и горда история, стабилно представяне, дългосрочна ориентация и мотивиран и лоялен персонал. В стратегически план компанията е перфектно локализирана – тя допълва нашата мрежа от производства и предлага отличен достъп до ключови пазари като  Югоизточна Европа, Турция и Източното Средиземноморие.

По тези причини България е начело в нашия списък за дългосрочни инвестиции и очаквам, че значението на „Каолин“ в рамките на Quarzwerke Group ще продължи да расте.

Какво представлява проектът в Силистра, който стартирате?

Предстои ни голяма инвестиция в България. След години на подробно планиране и подготовка, строителството на новия ни завод в Дулово е на път да започне. До 2025 г. най-модерният и най-ефективен преработвателен завод за каолин и силициев пясък в Европа, ако не и в света, ще започне своята дейност в България!

Възнамеряваме да инвестираме повече от 80 млн. евро. Това е огромна стъпка за Quarzwerke Group, която ме прави много горд: това ще бъде най-голямата инвестиция в нов преработвателен завод в нашата история. Това е силен ангажимент към България и района на Дулово. Това е обещание за нашите клиенти, че и в бъдеще ще бъдем надежден партньор за доставка на висококачествени индустриални минерали.

Очакваме инвестицията да създаде 250 нови работни места в региона. Опитът ни също така показва, че подобен проект ще привлече последващи инвестиции - не случайно България има силна индустрия за стъкло и керамика.

Този проект няма да донесе краткосрочна възвръщаемост, той е инвестиция за следващото поколение в Quarzwerke и за следващото поколение в Дулово. Това е важно послание: ние дойдохме, за да останем като дългосрочен партньор за България и региона. Сигурен съм, че нашата визия да инвестираме в Дулово е правилна и далновидна стъпка!

Как се чувства един германски мениджър в България?

Като инвеститор, но и като човек изпитвам силна симпатия към България и българите! Работя тук от осем години, жена ми и децата ми живеят в София от четири години. България се превърна във втори дом за нас.

Работата в българска бизнес среда е в някои аспекти различна от работата в германска среда: редът и точността са високо ценени в Германия, докато в България насърчаването и поддържането на взаимоотношения е ключов елемент за успеха. Разбирането и управлението на тези перспективи е много вълнуваща и колоритна задача.