The FOMO Economy

От AMC през Dogecoin до жилищата, изглежда тревогата и надеждата са основните причините за покупка

11:32 | 3 август 2021
The FOMO Economy

Трейдърът милиардер и инвеститор Стенли Дръкенмилър купува биткойн, защото вижда, че цената му се увеличава и се страхува да не изпусне, или ФОМО (от английското Fear of missing out). „Почувствах се като глупак“, казва той през май в интервю за онлайн новинарското издание Hustle. Той продава част от $20-те милиона, които е вложил след като цените рязко се увеличават – не бях вложил „сърцето си“, но описва стадото от финансови мениджъри, които инвестират в криптовалути, като слон, който се опитва да се промуши през ключалка. 

Дръкенмилър е усещал ФОМО и в миналото. През 1999 той излива $6 млрд. долара в технологични акции и губи половината сума за 6 седмици. „Бях просто едно кълбо от емоции и не можах да се сдържа“, казва той години по-късно. Този път, той прилича повече на предвестник за един по-често срещат тип инвеститори, който панически купува активи в развитите икономики след тежката пандемична година. Всички ние приличаме на Стенли Дръкенмилър. И не става дума само криптовалути: манията обхваща и акции, като тези на  AMC Entertainment Holdings, GameStop, и Tesla, които са любими на потребителите в Reddit и Twitter. Къщи и апартаменти се купуват веднага щом бъдат обявени за продажба.

Натискът да не изоставате от всичко, което правят вашите съседи, приятели и създатели на меме-та, които изглежда са напът да станат изключително заможни, или поне говорят за това, може да ви се струва нетърпим. Това е разбираемо и както показва примерът и на Дръкенмилър, не е нещо от което са заплашени единствено дребните и неопитните инвеститори. Телекомуникационните компании, инвестираха неразумно много през 90-те години на миналия век и бяха застигнати от вълна от фалити. Малко след 2000-дната година не бяха много банкерите, които бяха склонни да ограничават все по-рисковите и екстравагантни ипотечни инвестиции. Днес, новото поколение инвеститори в акции е гледало на пазарните сривове като на краткосрочни възможности за покупка, които водят до рекорден ръст на брокерски сметки. Закотвените на дъното лихвени проценти помогнаха за реализирането на големи печалби при препродажба на имоти – близо $66 000 средно на сделка, според агенцията за проучвания Attom Data Solutions. Хората натрупали спестявани по време на еднгогодишните ограничения разполагат с широк набор от възможности да ги похарчат: приложения за търговия с нулева комисионна и без минимална инвестиция; форуми на социални мрежи; и борсово-търгувани фондове, в които може да инвестирате или изтеглите парите си също толкова лесно, колкото и в акции, включително няколко, които са кръстени със символи насочени специално към яхналите тенденцията трейдъри, като BUZZ и да, ФОМО.

Криптовалутите също имат ниски изисквания за инвестиция и търговия, което вероятно е ускорило растежа им след като се установиха на пазара. Постоянно криволичещите ценови графики могат да бъдат разглеждани през деня, през нощта и дори през уикендите. Благодарение на Twitter, WhatsApp и YouTube, вероятно сте доста по-близо до някой милионер от създадена на шега криптовалута, отколкото от Кевин Бейкън. Това, което превръща сегашната вълна на ФОМО в по-широк икономически феномен е, че нейните ефекти са толкова разпространени. Едно е да наблюдавате как пазарната мания доведе до хаос в цените на акциите на верига киносалони или магазини за видео игри. Но сега, стойността на финансовите съветници буквално се изпарява. Финансовите съветници са поставени под натиск да обсъждат криптовалути с клиентите си и се „ужасяват“ при мисълта да изглеждат глупаво, както каза един от тях за CNBC. 

Банкери, които в миналото гордо влизаха по време на управителни съвети и им казваха как да управляват компаниите си сега са изправени пред директори, чиито компании излизат на борсата при оценки от близо $1 милиард, но без никакви приходи. 
Дейвид Шермънт, ръководител на международана консултантска къща за инвестиционни съвети Inbound Capital, написа в бележка до своите клиенти, че пазарът е обхванат от „капиталов популизъм.“ Дори сред политическата класа, реториката подсказва за вълна – подобна на тези инвеститори, които твърдят, че ако сега не влязат на пазара, няма да успеят. Британският политик консерватор Том Тъгендат наскоро предупреди колегите си в парламент, че превъзходството на Ethereum над Bitcoin предстои, както и че можем да очакваме огромни иновации. 

Едмунд Шинг, главен инвестиционен директор в BNP Paribas Wealth Management определя няколко фактора, които разпалиха интереса в търговията: стимулите от централните банки и правителствата, допълнителните $5,4 долара спестявания по света в сравнение с предпандемичните модели на харчове и разликата в поколенческата разлика в богатсвото. Всички те правят всичко, което подобно на  лотариен билет може да ви изстреля в света на богатите да изглежда  още по-привлекателно, вместо работата в офис до пенсия. Същевременно билетите за истинската лотария също се радват на засилен интерес. 
Вероятно най-добрият съвет, който може да се даде на тези, които се стремят да станат милионери е да стиснат зъби, да учат много, да работят упорито и да спестяват със силата на сложната лихва. 

Но милиони дипломирани студенти се озовават на трудов пазар опустошен от  Covid-19, дори и да не броим увеличението в американския студентски дълг от над $1 трилион долара от световната финансова криза насам. Не е трудно да разберем защо известни и влиятелни личности, които рекламират схеми с криптовалути и различни подаръци са толкова популярни. Дори най-трезво мислещите млади хора се изкушават от идеята за евентуален голям удар с биткойн или опция върху акции, с който да изтрият студентския си заем, да започнат малък бизнес или да направят първа вноска за нов дом. 

Като говорим за жилища, натискът да влезете на този процъфтяващ пазар е осезаем, защото в основата на всякакви планове за пенсия или икономическа сигурност е да имате покрив над главата си. Докат гледате как цените растат, дори хора, които не обичат спекулата, биха почувствали нуждата да направят по-голяма ипотека, в противен случай ще бъдат изтласкани от високите цени в Ню Йорк, Лондон или предградие на друг процъфтяващ град. Много икономисти казват, че все още няма балон на имотния пазар и че по-високите цени отразяват подпомогнатите от стимулите доходи и ниските лихви по кредитите. Но средната цена на еднофамилно жилище в САЩ поскъпна с рекорден темп през 1-вото тримесечие според агенцията National Association of Realtors. Един задължителен урок от последния бум на имотите е, че когато покупките стават несъзнателни и инвеститорите смятат, че най-опасното решение е да не купиш, цените могат бързо да се отделят от фундаментите. Факторите, които ни карат да инвестираме имат икономическо влияние. Пандемията ускори усещането за безпомощност заедно с технологичната революция и шанса за огромни печалби. Подобно на дотком балонът, когато интернет беше важен не толкова заради технологичния си потенциал, колкото заради мощното си влияние. Тогава тази „зараза на мисълта се предаваше от човек на човек“, казват икономистите Джордж акерлоф и Роберт Шилер. Още една причина за ФОМО сега е липсата на конкурентен наратив. Предупрежденията срещу рисковите краткосрочни спекулации и изказвания, като „всичко завършва със сълзи“ набързо се пренебрегват като нещо казано от бейби-бумърите. Отчасти защото изглежда много далеч от икономическата реалност за поколението Z, но и защото цените на активите продължават да се възстановяват. 

Фактът, че биткойн загуби 80% от стойността си през 2018 г., но въпреки това през 2021 достигна рекордна стойност следван от имотите и акциите е класически повод за самосъжаление за тези, които пропуснаха възможността. Пионерът в инвестирането в индекси Джак Богъл винаги е описвал скуката като добродетел: „Ако се занимавате с инвестиции заради тръпката, значи сте пълен глупак.“ Показателен е фактът, че финансовите експерти се налага да стиснат зъби и да влязат и на пазара на криптовалути, вместо да заложат на машината за бавно забогатяване на фондовия пазар. Обикновено спекулата се развива на трудно предвидими цикли, които оставят дълбоки рани. Историкът Хенри Уилям Брандс описва как през 19-ти век, златната треска в Калифорния е изместила протестантската работна етика и земеделското мислене за сметка на стремежа да забогатеят бързо и да получат нещо даром. 
„Ел Дорадо, а не Пуританският град на хълма“, се превърна в американската мечта, пише той. Сега е лесно да пренебрегнете предупрежденията на регулаторите за подвеждащи реклами, инвестиционнни измами, но да смяте безразсъдните инвестиции в криптовалути за пуритански и старомодни. Но в един момент трябва да започнем да се питаме защо хората не забелязват мигащите предупредителни светлини. Дотогава, трябва поне да е възможно, без да се размахва пръст, да се твърди, че нещо не е наред, ако животът се върти около ФОМО. 

Скорошен репортаж на Bloomberg News относно проект за криптовалута на Масачузетския технологичен институт посочи, че някои бивши студенти са натрупали променящо живота състояние натрупано от монети, които са им били раздавани безплатно преди около 7 годинин. 
Но със сигурност една от тях трябва да бъде поздравена след като тввърди, че не съжалява, че е продала своя биткойн в началото. „Това бяха подарени пари... Получих диплома от Масачузетския технологичен институт, а това беше най-важно за мен.“ Защо трябва да поставяме тези на които се е усмихнала рулетката на криптовалутите? Някои експерти вярват, че лекарството срещу ФОМО ще бъде увеличаване на лихвените проценти когато и инфлацията се ускори. Главният инвестиционен директор на Schroders Йохана Къркланд смята, че рисковите инвестиции в амбициозни проекти ще станат много по-малко привлекателни щом доходността от безопасните активи като облигациите нарасне. През март тя прогнозира , че диверсификацията на портфейла, търпението и разума, а не биткойн скоро ще се върнат на мода. Но това не би трябвало да ни утешава, докато финансовите резултати на брокери продължават да се разменят в Reddit, а ентусиазма свързан с ваксините отслабва. Ако дори Стенли Дръкенмилър не си е научил урока за ФОМО от първия път, на какво могат да се надяват останалите?

Накратко:
Младите, които трябва да се справят с високи разходи за настаняване, студентски дълг и крайно необичаен пазар на труда може да решат, че инвестициите са лесен начин за спасение. Но дори опитните професионалисти трудно устояват на някои амбициозни проекти.