Доджкойн поколението

Трейдингът за бързо забогатяване е като забавление, но влиянието му върху пазара е реално

12:51 | 23 юни 2021
Доджкойн поколението

Годината беше особена за старата гвардия от индустрията на финансовите пазари.

Спомнете си събитията от последните седмици: данните за заетостта в САЩ следват плътно регистрираните прогнози на икономистите, а над 130 компании в S&P 500 отчитат печалби.

А сега си припомнете кое предизвика най-голям шум на пазара: масираната подкрепа за доджкойна на фона на спекулациите, че основателят на Tesla Inc. Илон Мъск дава рамо на криптовалутата в шоуто Saturday Night Live.

Пандемията и последвалото възстановяване бяха с ефекта на камшичен удар върху базовите показатели, определящи цените на активите. Но едновременно с това се случи и нещо различно: особената развлекателна стойност на някои активи несъмнено стана причина инвеститорите да наддават и така да вдигат цените.

Доджкойнът, появил се като шега заедно с мемовете за говорещо куче с оскъден речник, едва ли е първият подобен пример. Забавните мемове изиграха огромна роля и при безумното заиграване с акциите на GameStop Corp. и други компании, които участниците в Реддит-форума „УолстрийтХаНаБас“ се заканиха да „изстрелят до Луната“ в началото на годината. Дори и след като манията Reddit затихна, GameStop поскъпна над 750% – възвращаемост, при която инвеститорите в S&P 500 би трябвало да купуват и да не продават поне четвърт век. Но и да имат късмет да ги държат достатъчно дълго, за да следват поскъпването на доджкойна с 21000% през последната година. Манията по незаменими токени или произведения на дигиталното изкуство, базирани върху блокчейн и търгувани понякога за милиони долари, е най-добрият пример за това.

Резултатът от това е, че старите традиционни финансови пазари с остарелите си котировки на ценни книжа и ниска доходност, изглеждат направо скучни в сравнение с шоуто на новия тип активи. Дори и голямата разпродажба на акции в областта на технологиите избледня в сравнение с поскъпването и спада на криптовалутите и мем-акциите през тази година. Nasdaq 100, където се търгуват технологичните акции, остава близо до пиковите стойности.

“Биткойнът е рокендролът на днешното поколение“ гласи заглавието на доклада на стратега Марко Папич от алтернативната инвеститорска фирма Clocktower Group LP, предоставяща начален капитал на хедж фондове. Сравнението с бейби-бум поколението може да накара по-младите да ококорят очи. Или обратно, да присвият очи и да потърсят приликите между бунта против финансовата система на последователите на криптовалутите и лозунга „не вярвайте на никого над 30“ от класическата рок ера. Приливът на адреналин от силния звук на китарите вече е заменен от тръпката, свързана с големи печалби или загуби от направените инвестиции. Доджкойнът е като диско-музиката за предишното поколение: просто част от купона и без никакви революционни претенции.

Всичко това очертава странната картина, която разкрива къде са новите граници на финансовия риск, независимо дали става дума за поскъпването на комична криптовалута, скок в цената на акциите на затъваща компания или пикселизирани колекционерски картини, продавани от аукционни къщи, които досега са предлагали шедьоврите на майстори като Моне.

На пръв поглед тенденцията изглежда доста безобидна, подобно на всяка модна прищявка от миналото, за която купувачите са похарчили много, а после съжаляват за това. Напук на всичко това, възвращаемостта и сумите в долари са толкова големи, че е разумно да се запитаме дали не сме свидетели на гигантска промяна за инвеститорите: край на скучните покупко-продажби на традиционния пазар, ново начало за вълнуващите, обещаващи бързо забогатяване активи.

В деня, когато се очакваше появата на Мъск в късното шоу на Ен Би Си, общата пазарна стойност на доджкойна скочи да $94 млрд, според CoinMarketCap.com - по- висока тази повечето компаниите в S&P 500. Пазарната стойност на биткойните е почти $1.2 трлн, с което биха се наредили на пето място по пазарна капитализация в САЩ, ако бяха компания.

Колкото по-големи са тези спекулативни активи, толкова по-влиятелни стават те на традиционните пазари. Въздействието на доджкойна вече е толкова силно, че мнозина го обвиняват за срива в цената на акциите на Coinbase Global Inc., най-голямата борса на криптовалути, тъй като не предлага търгуване с толкова силно спекулативни валути.

Преди време, когато GameStop бе на пангара за „изстрелването до Луната“, трейдърите напомпаха акциите с почти 2000% за по-малко от месец. Дори и поевтиняването наполовина, GameStop още държи едни от най-скъпите акции в Russell 2000 – индекс за компании с ниска капитализация, в които инвестират много пенсионни фондове.

Дори да има доза истина в метафората за „рокендрола на днешното поколение“, също така е вярно, че апетитът към стратегии за бързо забогатяване не се подчинява на поколенчески различия. Подкрепата на доджкойна от хора като Мъск, Марк Кубан и Снуп Дог показва, че тази странна глава от пазарната история не просто резултат от капризите на младостта. Тя ни показва какво се случва, когато огромни суми от долари, предоставени чрез правителствените програми за стимулира не потреблението, увеличаване на помощите за безработни и почти нулеви лихвени проценти се сблъскат с все още ограничения набор от възможности за харчене при традиционни източници на забавление. Година след като започнаха локдауните заради ковид-19, процентът на личните спестявания в САЩ е три пъти по-висок от нивата преди пандемията.

И тъй като икономиката все още се възстановява и спестяванията намаляват, възвращаемостта на атрактивните нови активи може да падне заради рисковете, така че скучните, стари инвестиционни стратегии отново да станат желани.

Що се отнася до доджкойна, поскъпването му не дочака дори появата на Мъск в съботното шоу. В неделя сутринта, след като Мъск нарече токена „“просто „шумотевица“, цената му падна с почти 40%.

И все пак Мъск не се е отказал от популяризирането на доджкойна. За капак на всичко той обяви, че компанията му Space Exploration Technologies Corp. ще приема доджкойн като платежно средство при изстрелването на спътник до ...., да, познахте - до Луната. Майкъл П. Рийган и Крити Гупта