Без бум на заводи тук

Производственият ренесанс на Байдън е прескочил колебаещите се щати в американския Ръждив пояс

09:00 | 21 юни 2024
Обновен: 16:26 | 27 юни 2024
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

 

Редактирано от

Сара Халзак и Кристина Линдблад

Работниците във фабриката на „Master Lock Co.“ в Милуоки изкарваха 100 000 долара или повече годишно само преди десет години, тъй като помагаха за изтръгването на катинари, които обезопасяват училищните шкафчета и навесите в задния двор на Америка.

Сега обаче заводът сигнализира за слабо място в икономическото поле на президента Джо Байдън за преизбиране. Това е така, защото на 29 март Master Lock затвори 85-годишното съоръжение завинаги, премествайки производството в Китай, Мексико и Северна Каролина и създавайки стотици работни места в профсъюзи в предимно чернокож квартал.

В основата на програмата на Байдън за първия мандат е стремежът да се върнат работните места във фабриките на средната класа у дома и предоставяне на държавни стимули за връщане на стратегически отрасли, като например полупроводниците. Той е постигнал известен успех. Икономиката на САЩ си възвърна всички работни места, които загуби след оттеглянето на пандемията от 2020 г.; това се случва за първи път от почти 50 години насам. Около 146 000 души повече отколкото преди пет години  работят в американското производство, а милиарди долари субсидии подхранват инвестиционния бум в нови фабрики, предназначени да добавят още повече работни места.

Този ренесанс е облагодетелствал някои щати повече от други. През февруари в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин — три изборни щата с гордо индустриално минало — все още имаше 39 000 по-малко хора, заети във фабрики, отколкото пет години по-рано. Това е дефицит, който заедно с инфлацията обяснява защо много гласоподаватели в тези щати не обясняват с Байдън американска икономика, която по повечето показатели е в исторически добра форма.

ДиАндре Джаксън, който работи в Master Lock в продължение на около десетилетие и половина, разбира как съдбата на такива фабрики може да носи огромна политическа ­символика. През 2012 г. той се запознава с президента Барак Обама по време на посещение, за да отпразнува завръщането на работни места от Китай. В този момент „дълго време работихме с над 100% капацитет“, казва той. „Работихме толкова много извънредни часове.“За Джаксън това вече е само спомен. Той загубва работата си през октомври, когато компанията започна да прекратява дейност в Милуоки. Съдбата му, заедно със смъртта на самия завод, илюстрира трънливите аспекти на политиката в областта на индустриалната политика: Не всеки­печели, а старите градски производствени съоръжения често се борят да се конкурират или не могат да бъдат преоборудвани за ново поколение производство. Усилията за съживяване на местата, които заемат, могат да се движат с изключително бавно темпо.

В наши дни новите работни места във фабриките се появяват най-вече в земеделските полета на юг и запад като Джорджия и Аризона, а не в среднозападните градове, които са загубили толкова много през последните десетилетия. Това може да има политически последици през ноември, особено в щат като Уисконсин, който беше решен само с 20 682 гласа през 2020 г.

Малко индустриални градове имат по-голямо политическо значение тази година от Милуоки. Освен че е надежден избор за демократите в Уисконсин, градът ще бъде домакин на републиканската конвенция през юли, на която Доналд Тръмп официално ще бъде представен като кандидат на партията.
По време на посещенията си през март и декември Байдън заяви, че икономическата му програма е от полза за места, засегнати от деиндустриализацията и политиките от миналото. „Уверяваме се, че Милуоки ще се върне — и всички от Милуоки ще се върнат“, каза той, когато беше там през декември. По-специално Байдън подчерта така наречения Индустриален коридор на 30-та улица — ивица, в която процъфтяващи някога фабрики, включително Master Lock, привличат хиляди чернокожи семейства от американския юг като част от Голямата миграция на 20-ти век. Коридорът, обяви Байдън, е финалист за 50 милиона долара федерална субсидия за възстановяване на стари заводски обекти и създаване на чираци.

Тази инвестиция не е гарантирана и последиците от нея няма да бъдат незабавни. Междувременно гласоподавателите станаха свидетели на преграда на коридора отблизо. Говорител на дружеството майка на Master Lock, Fortune Brands Innovations Inc., заяви, че производството в Милуоки се пренасочва към „другите ни производствени оператори в Северна Америка и света, както и към външни доставчици.“ Дружеството заяви, че решението има за цел „да подобри устойчивостта на веригата ни за доставки, да увеличи максимално потенциалния растеж на бизнеса и да запази конкурентоспособността ни“.

Представители на Съюза казват, че този ход идва след години на пренебрегване, по време на които Fortune Brands избра да не инвестира в завода или да замени остарялата техника. „Това е функционален музей“, казва Майк Бинк, който е накарал баща си да работи в Master Lock на 18-годишна възраст и е останал в продължение на 45 години, като в крайна сметка е ръководил United Auto Workers Local 469, която представлява служителите в Милуоки.
Fortune Brands няма да каже какво следва за обекта от близо 11 хектара, а градските служители казват, че не знаят.

„Този вид закриване на фабрики е точно причината президентът Байдън да инвестира във връзки с общностите, които бяха издълбани от икономиката на републиканците“, заяви говорителят на Белия дом Майкъл Кикукава в изявление. Субсидията от 50 милиона долара, за която Милуоки е финалист, ще създаде „добре платени работни места и икономически възможности“, каза той.

Предизвикателството да се привлече работодател, който да замени Master Lock, е отчасти физическо. Промишлените площадки на коридора на 30-та улица са срещу жилищни квартали. Сградите са стари, а маршрутите на камионите са твърде далеч от междущатската магистрала за логистични гиганти като Amazon.com Inc.

Районът също така е засегнат от схващането, че това е пустош, осеяна със социални проблеми, казва Шерил Блу, която управлява корпорацията на промишлените коридори на 30-та улица, общност с­нестопанска цел, работеща за съживяване на район, осеян с изоставени или недостатъчно използвани т.нар. кафяви промишлени терени. Групата е рехабилитирала свободни къщи и е предприела други проекти за подобрение. Напоследък тя се съсредоточава върху повторното свързване на коридора с останалата част от Милуоки, независимо дали чрез нова велосипедна пътека, за да се присъедини към мрежа, обслужваща белите квартали, или да накара недостатъчно заетото младо население да заеме добре платени работни места в предградията. „Правим обширно възстановяване на изоставени промишлени терени“, казва Блу. „Какво ще кажете и за малко възстановяване на хората?“

Наблизо има пример за това как може да работи Revitalization: долината на река Menomonee. Това, което някога беше миризливият дом на порутените кожарски фабрики и кланици, сега е ограничено от бейзболния стадион на Milwaukee Brewers от една страна и музея Харли-Дейвидсън от друга. Между тях се намират фабрики, които произвеждат замразени пици, мебели и компоненти за вятърни турбини.

По-близо до фабриката на Master Lock е казус за това колко обезсърчителни и бавно движещи се могат да бъдат тези усилия. През 2009 г. градът придобива около 35 хектара, където някога се е помещавала централата на компанията A.O. Smith.,както и производствени линии, в които работят до 10 000 работници, които изграждат рамки за автомобили и други части. Повечето от старите сгради са разрушени, а на мястото сега се помещават малък индустриален парк, депо за обществени работи и испанска компания, която строи железопътни вагони. Около 500 души са заети в различните бизнеси,­казва Бенджи Тим, който ръководи проекта за индустриален коридор на 30-та улица за Милуоки. Ако всичко върви по план, казва той, този брой може да нарасне до между 2000 и 3000. „Би било страхотно, ако всичко се случи за една нощ, но светът не работи по този начин“, казва Тим.

Администрацията на Байдън залага, че фокусираната федерална помощ за такива затруднени райони като индустриалния коридор на 30-та улица ще даде начало­ на инвестиции. Тим обаче работи за възстановяването на промишлени обекти с федерална помощ от 2006 г., когато Джордж У. Буш беше президент, и знае, че е трудно да се бори срещу глобалните сили на икономическите промени, независимо кой е в Белия дом.

Реалността е, че някои по-малко напреднали производствени­дейности — като тези, извършвани в Master Lock — няма да се върнат, казва Едуард „Нед“ Хил, професор по икономическо развитие в Държавния университет в Охайо. „Политическо самоубийство е да го кажеш на глас, но е вярно“, казва той.
Гласоподавателите в Уисконсин подкрепят икономическите аргументи на Байдън. Докато заетостта ­в производството в държавата е намаляла в сравнение с преди пет години, сравнението с преди четири години изглежда по-обнадеждаващо, с малки печалби от февруари 2020 г. насам.
Безработицата в метрото на Милуоки не е далеч от рекордно ниските нива. Градът преживява строителен бум, особено в луксозни
жилищни кули. „Тук постоянно се реже лента или се правят революционни промени“, казва Кавалиър Джонсън, който през 2022 г. стана първият избран чернокож кмет на Милуоки.

Но до голяма степен липсват богатите на работни места­производствени инвестиции, необходими за дългосрочна икономическа трансформация, или многомилиардните проекти за полупроводници и електрически превозни средства, които на други места са знакови символи на промишлените политики на Байдън. През юни 2022 г. японското дружество за тежки машини Komatsu Ltd. откри производствен комплекс в Милуоки, който трябваше да добави 400 работни места. Но инвестицията от 285 милиона долара беше обявена през 2018 г. и нищо от този мащаб не е последвало през годините на Байдън.

Данните на Белия дом не изброяват нито една голяма частна производствена инвестиция, обявена в Милуоки след встъпването в длъжност на Байдън. Най-близката е проект на стойност 170 милиона щатски долара с отпечатък в предградията на Ню Берлин, който се намира на около 25 минути път с кола западно от кметството и има среден доход на домакинството почти два пъти по-висок от този на града.

Тази липса на инвестиции обяснява защо кметът на Милуоки нарече затварянето на главната шлюз „шамар в лицето“, когато то беше обявено за първи път през май 2023 г. Джонсън е израснал с леля, работеща в Master Lock и живееща в ZIP кодове около завода. Затварянето обаче не е само лично. Това е удар за усилията му да разпространи икономическото възстановяване отвъд по-белите и богати квартали край езерото в града. „Интересувам се да добавя работни места в подкрепа на семейството“, казва Джонсън. „Производствените работни места са изключително важни.“

Инвестиционният модел на Милуоки се вписва в национална тенденция, документирана в неотдавнашно проучване на Brookings Institution. Въз основа на населението бедстващите градски райони не са получили своя справедлив дял от инвестициите при Байдън, докато богатите на земя „микрополитни“ райони в покрайнините на по-големите градове са се възползвали непропорционално, установиха изследователите.

В Милуоки производството се е преместило не само в чужбина, но и в предградията. Марк Ливайн, експерт по икономическо развитие в Университета на Уисконсин в Милуоки, казва, че 80% до 90% от­работните места в района на метрото някога са били в града. През последните години делът на града е спаднал до по-малко от една четвърт, показват данните от преброяването.

Този спад е допринесъл за класирането на чернокожото население на Милуоки близо до дъното на национално ниво  по множество икономически и социални показатели, казва Ливайн. Налице е постепенно подобрение. Процентът на бедността сред чернокожото население в града е намалял от 33 % през 2018 г. на 30 % през 2022 г. Но „Милуоки остава най-дълбоко затрудненият град в страната за афроамериканците“, казва той, а продължаващото напускане на работни места в производството е основна причина.

Факт, който може да помогне на Байдън,  е че неговият политически съперник има слабости в собствения си аргумент, че е шампион на американското производство. При Тръмп заетостта в производството в САЩ достигна най-високата си стойност от 12,8 милиона през януари 2019 г. До януари 2020 г., преди пандемията, броят на работните места вече беше намалял с 43 000, като почти 20 000 от тях бяха в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Един от всеки четири­ работни места, загубени по време на пандемията, е било в тези три щата.

Тръмп отбеляза 100-ия си ден на поста през 2017 г. с посещение във фабрика за ръчни колички „Ames Cos.“ в Харисбърг, Пенсилвания, по време на което той заяви: „Ние вярваме в „Произведено в САЩ“ и то се завръща по-силно , по-добро  и по-бързо отколкото си мислех.“ Заводът обаче се затваря, заедно с друг наблизо, със загубени 239 работни места.

В Уисконсин Тръмп приветства завод на Foxconn за 10 милиарда долара, който никога не е доставял на пазара на труда, казва Чарлз Франклин, директор на проучването на Marquette Law School. Добрата новина за Байдън може би е, че „може би неотдавнашният спад не е толкова силен“, колкото по-голямата загуба на работни места през 90-те и началото на 2000-те години, казва той.

Производствените усилия на Байдън са преднамерено насочени към работни места в профсъюзите. Това е още една причина, поради която затварянето на фабриката на Master Lock боли: В относително­здравата икономика на Милуоки съкратените работници могат да си намерят друга работа, но е малко вероятно да си намерят такава с профсъюзно заплащане и обезщетения.

Джаксън, работникът в завода, освободен през октомври, превръща политиката в следващото си житейско поприще. Той води кампания за общински съветник в район близо до завода „Master Lock“ под мотото „От завода до кметството“. Одобрението сред работещите помагат на Джаксън, лидер на градската коалиция на чернокожите профсъюзни дейци, да спечели изборите на 2 април с 61,3 % от гласовете. Клонът на UAW, която представляваше работниците на Master Lock, Local 469, отдавна оказва политическо влияние от името на демократите нагоре и надолу в броя на изборните гласове. Но смъртта на фабриката означава и разпадането на местния профсъюз - двигател на избирателната активност в град, в който избирателите ще бъдат привлечени към урните. Това ще се окаже  от решаващо значение за Байдън.

Бинк има планове за глава за колеги от клона на UAW. Не е ясно обаче дали това ще проработи или ще даде същата политическа енергия. „Знаете колко е трудно да накараш хората да вършат политическа работа“, казва той. - Шон Донън, с Марк Никет
Заключение: През февруари в Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган, които са от решаващо значение за преизбирането на Байдън, във фабриките са работили 39 000 души по-малко във фабрики отколкото пет години по-рано.