Апокалипсисът се отлага… поне засега

Може би най-лошото вече е зад нас, дори и да не го осъзнаваме

09:00 | 2 декември 2022
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

От Николай Ваньов


Пазарите на акции през месеците от началото на руската агресия срещу Украйна са, подобно на всички финансови пазари, място за тестване на нервите на инвеститорите. Последните движения на индексите ни показва, че със сигурност волатилността не си е отишла от пазарите, но и почти сигурно апокалипсисът, за който усилено се говореше до края на септември се отлага - поне засега.

С настъпването на есента основните индекси поеха нагоре, като движенията бяха подкрепени от някои икономически и геополитически събития. Развитието на войната в Украйна пое в посока украинско настъпление, като офанзивата на изток и отвоюването на Херсон дават основания на някои анализатори да смятат, че войната може и да приключи с победа на Украйна, въпреки, че основното мнение остава за един продължителен конфликт. Европа пък трепереше (донякъде и буквално) в очакване на есента, но с настъпването на по-студените месеци този ефект се оказа по-скоро плод на абстиненция от руските енергийни ресурси. Газовите хранилища са пълни, а топлият октомври задържа потреблението на газ ниско, като така енергийният крах, който редица анализатори предвещаваха през лятото, със сигурност няма да се състои. Като негов остатъчен ефект остава бурята в чаша вода, свързана с доставките на дизелово гориво в ЕС.

Икономистите и монетаристите остават втренчени в инфлацията, но последните данни в САЩ и Европа показват едно донякъде очаквано успокояване на потребителските цени с възможност за бъдещи по-дълбоки понижения. Централните банки действаха решително с лихвите, като очакванията са бъдещите повишения да бъдат по-леки (особено що се отнася до ЕЦБ). Икономическата рецесия може и да не се състои, особено в САЩ, докато никой не се съмнява, че в първия момент на успокоение на инфлацията, централните банки отново ще действат активно за подкрепа на растежа. Миксът от тези фактори беше силно положителен за пазарите на акции. Американските измерители Dow Jones Industrial Average и S&P 500 постигнаха ръст от близо 17 % и 11 % от края на септември до сега, ограничавайки годишното си понижение до съответно по-малко от 8 %  и 16 %. В същото време обаче технологичния NASDAQ Composite нарасна с по-малко от 6 % от началото на октомври, а годишният му спад е над 28 %. Разликите в движенията на тези индекси заслужават повече внимание, но самите им движения от началото на октомври до средата на ноември (нека си припомним общият тон през май, когато се предвещаваше едва ли не апокалиптична зима) означават много.

Акциите възвръщат атрактивността си за инвеститорите, като дали това движение е корекция или обърнат тренд ни предстои да видим със сигурност. Със сигурност рисковете в опашката все още стоят с пълна сила (изостряне на войната в Украйна, използване на ядрени оръжия от Путин, дълбока стагфлация, допълнително изостряне на геополитическата обстановка по оста САЩ-Китай и др.) и водят както до допълнителна волатилност, така и до възможността за дълбоки и неочаквани загуби за инвеститорите. Само, че ситуацията сега изглежда много по-добра от тази през септември.

Навлизайки по-дълбоко в секторните различия на пазарите на акции, няма как да не ни направи впечатление разликата в поведението на индекса NASDAQ Composite спрямо по-широките пазарни измерители. Технологичния сектор се оказа по-сериозна жертва на несигурността през 2022 г. от реалния сектор. Компаниите от групата FAANG определено изненадаха инвеститорите негативно – собственикът на Facebook, Meta загуби над 66 % от пазарната си капитализация от началото на 2022, собствениците на Google, Alphabet, губят близо 34 %, Netflix се понижава с 50 %, Amazon – с 41 %, а Apple, с едва 17 %. Цените на акциите на Tesla Inc. пък губят 46 %. За сравнение, акциите на Goldman Sachs остават на почти непроменени нива от началото на годината, въпреки сериозното повишение на основните лихви в САЩ, както и дълбоките ценови спадове на пазарите на облигации, които със сигурност ще натежат върху представянето на банковия сектор. В същото време производителят на тежки машини Caterpillar Inc. добавя 15 % към пазарната си капитализация от началото на годината, а добивната компания Chevron Corp. – близо 60 %.

Това идва да ни покаже, че най-авантюристичните сектори на пазара на акции определено видяха период на отрезвяване. Дали става въпрос за метавселената на Марк Цукърбърг, за очакванията за безкраен ръст на потребителите в Netflix, за поредните опасения за устойчивостта на бизнеса на Tesla (и кондицията на Илон Мъск, който сътвори невиждано фиаско за $44 млрд. с придобиването на Twitter, което косвено струва скъпо и на инвеститорите в производителя на електромобили), акциите на широкия технологичен сектор бяха жертва на сериозно пазарно отрезвяване. Този процес е свързан с осъзнаването на инвеститорите, че част от проектите и бизнесите в тези компании могат да бъдат развивани само в среда на постоянен икономически растеж и сериозна монетарна подкрепа. При икономическата несигурност и високата инфлация, самите бизнеси изчерпват възможността за инвестиции в тези проекти, търсят реорганизации, а инвеститорите – сигурността на установените компании.

В Европа картината не е кой знае колко по-различна. Измерителят на най-големите публични компании от еврозоната - Euro STOXX 50 - се повиши с 19% от края на септември, ограничавайки годишния си спад до малко над 9 %. Цифрите при германския DAX са сходни, докато френският CAC 40 се повишава със 17 %  - до годишен спад от малко над 7 %. Най-странен на Стария континент пък е случаят с английския FTSE 100, който въпреки вътрешнополитическият катаклизъм, наречен Лиз Тръс, към средата на ноември се намира на нивата си от началото на годината. Ако не друго, тези движения и резултати идват, за да ни покажат, че инвеститорите не смятат, че Европа без услугите на бензиностанция „Россия“, е обречена на неизбежно изчезване. Както и че перспективите пред Континента далеч не са толкова мрачни.

Какво да правят инвеститорите в текущата ситуация? Все повече и повече се чува за използване на стратегията “buy the dip”, която в своята есенция означава закупуване на акции при падащи пазари. При добро разчитане на ниските нива и дъната на индексите, такава стратегия при широкия S&P 500 би могла да донесе възвръщаемост от над 50 % за инвеститорите при обратното й прилагане спрямо изминалите движения. Тя обаче е силно спекулативна, и може да доведе до сериозни загуби.

Най-разумното инвестиционно поведение в пазарите на акции, въпреки волатилната обстановка, несигурността и сериозните рискове в опашката, е определянето на дългосрочен хоризонт с постижими цели и отчитане на риска и очакваната норма на възвръщаемост. В исторически план акциите са добро убежище срещу инфлацията, при все че волатилността във високоинфлационна среда, каквато е настоящата, води до недотам добро представяне в краткосрочен план. За това е важно инвеститорите да структурират добре портфейлите си спрямо техните нужди и възможност за поемане на рискове, като не забравят, че акциите остават и са инструмент за дългосрочно инвестиране. А пазарите пък ни показаха, че, може би, най-лошото вече е зад нас, дори и да не го осъзнаваме.

В РЕЗЮМЕ Икономическата рецесия може и да не се състои, особено в САЩ, докато никой не се съмнява, че в първия момент на успокоение на инфлацията, централните банки отново ще действат активно за подкрепа на растежа.