Новият № 2 в Китай

Ли Цян, сподвижник на Си Цзинпин , е изправен пред сериозни предизвикателства в управлението на икономиката

09:00 | 2 декември 2022
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От Bloomberg News

Като висш ръководител на Китайската комунистическа партия в Шанхай Ли Цян помогна на Елон Мъск да открие първия завод на Tesla Inc. в чужбина. Той също така е откровен защитник на частния бизнес. Но той бе движещата сила на пълното блокиране на Шанхай заради ковид, което спря икономическата активност в най-големия финансов център на Китай.

След като бе катапултиран  до пост №2 в ККП след председателя Си Цзинпин, всички погледи са насочени към възможностите му да формира политиката на национално ниво на фона на множество предизвикателства -  от демографските промени и американските технологични санкции до последиците от мерките срещу "ковид-19" и срива в жилищния сектор. Повишението на Ли го нарежда сред кандидатите да поемат в премиерския пост от Ли Къцян - ключова икономическа роля, наблюдаваща всички министерства, включително централната банка.

През 30-одишната си кариера като локален и провинциален политик в богатия източен бряг на Китай Ли Цян успя да си изгради определено про-бизнес позиция, чрез която се стреми да насърчава икономическия растеж с инвестиции във високотехнологични отрасли, балансиран подход към опазването на околната среда и запазване на по-строг контрол върху спекулациите с недвижими имоти.

Позицията му във важния постоянен комитет на Политбюро на партията се основава преди всичко на лоялността му към Си, който миналия месец назначи свои съюзници на най-високите постове в ККП и затвърди статута си на най-могъщия китайски лидер след Мао Дзедун. Това породи съмнения доколко про-бизнес възгледите на Ли могат да определят избора му в централното правителство.

Решението на Ли да наложи болезнено и непопулярно двумесечно блокиране на Шанхай е показателно в това отношение. Макар, че първоначално предприе по-лек подход от функционерите в други големи градове, поддържайки икономическата активност, залагайки на лични контакти, той претърпя неуспех. След това премина към пълен локдаун, което доведе до недостиг на храна и лекарства в някои райони. Въпреки това - и въпреки широко разпространеното народно недоволство, което то подхрани - Ли използва политиката като възможност да удвои връзките си с върховния китайски лидер, като заяви, че Шанхай е "спечелил битката" срещу ковид и похвали ръководната роля на Си за постигането на този успех.

Кристофър Беддор, заместник-директор по изследванията за Китай в Gavekal Dragonomics, казва, че без съмнение ролята на премиера се е променила при управлението на Си и макар Ли да е възприеман като про-бизнес фигура, не е ясно какво влияние би могъл да упражнява. "Ролята на Ли Цян като премиер ще бъде коренно различна от тази на Ли Къцян през 2013", казва той. "На Ли ще се гледа основно като на съветник и изпълнител на волята на Си".

63-годишният Ли е роден в Уенчжоу, крайбрежен град в провинция Чжъцзян, който през 80-те години на миналия век се превръща в огнище на китайската икономика в частния сектор. Темповете на растеж се ускоряват, тъй като местните жители откриват малки фабрики за производство на обувки, запалки и други продукти за износ. Заема различни партийни постове, като накрая се издига до първи секретар на града през 2002.  „Сякаш костите му са просмукани от предприемаческия дух на Чжъцзян“, казва мениджър на шанхайска технологична компания, който се е срещал с Ли няколко пъти.

Въпреки про-пазарните си пристрастия Ли още от самото начало възприема мнението, че разширяването на БВП не трябва да бъде самоцел на икономическата политика, като през 2004 дори заяви, че опазването на околната среда и енергийната ефективност са еднакво важни - позиция, която той повтори, след като оглави Шанхай през 2017.

Издигането на Ли продължи с ускорени темпове през 2007 под ръководството на Си, който по онова време е първи секретар на Чжъцзян. Много скоро става второто по ранг длъжностно лице в провинцията. Малко по-късно в интервю за седмичното издание Caixin Weekly Ли казва, че най-добрият показател за състоянието на икономиката е дали частният сектор е "активен". И допълва, че макар "невидимата ръка" на пазара да трябва да се съчетава с "видимата ръка" на правителството, "през последните години понякога имам чувството, че видимата ръка се е превърнала в "свръхактивна ръка", настъпвайки бизнеса по ръцете и краката. Това трябва да се избягва."

Ли е лишен от финансовата и икономическа подготовка на Ли Къцян, който е завършил престижния Пекински университет и е защитил докторат при един от най-добрите китайски икономисти. Вместо това, преди да започне кариерата си, той изучава селскостопанска механизация в Чжъцзян и е свикнал да адаптира политики, въведени от други политици, вместо да разработва свои собствени влиятелни концепции.

Докато работи при Си в Чжъцзян, Ли се развива, като получава задочно магистърска степен от  Политехническия университет в Хонконг. По същото време посещава и курсове за обучение на партийни функционери,  от континенталната част на страната, който включва лекции по пазарна икономика на Хонконг при Присила Лау Пуикинг, бивш преподавател по бизнес, която си спомня, че Ли е бил с "твърде отворено съзнание“.

Още по време на мандата си в Уенджоу Ли насърчава задълбочаване на връзките с чуждестранни икономики. Като шеф на партията в Шанхай той се среща с десетки чуждестранни мениджъри, сред които Лари Финк от BlackRock, Тим Кук от Apple и Мъск от Tesla. Едно от основните предизвикателства пред китайската икономика е разпадането на пазара на недвижими имоти - проблем, в решаването на който Ли притежава известен опит. Преди десетилетие той се сблъскал с болезнен срив на пазара на жилища в Уенджоу, като кризата е причинена от това, че компаниите се отдалечили от "реалната икономика и се насочили към спекулации с недвижими имоти", казва той пред Caixin. Реакцията на провинцията била да се ограничи размера на кредитите, насочени към недвижими имоти. Сега това е общонационален приоритет на управлението на Си.

След престоя си в Чжъдзян Ли се премества и станал висш функционер в източната провинция Цзянсу, преди да бъде преместен в Шанхай - традиционен трамплин за издигане на най-високо партийно ниво. Докато е там, той се застъпва за разрушаването на нерентабилни фабрики, каквито изграждал преди в Уенджоу, а на тяхно място насърчавал модерни отрасли като микрочипове, биотехнологии и финанси.

Най-голямото постижение на тази кампания е откриването на първия завод за автомобили на Tesla извън САЩ. Но извън Tesla, най-големите инвеститори във високотехнологичния район  Линганг, чието развитие Ли също контролирал, били предимно местни предприятия - като държавната Semiconductor Manufacturing International Corp., компанията за изкуствен интелект SenseTime Group и гигантът на батериите Contemporary Amperex Technology.

Заедно с консолидирането на все повече власт в ръцете на Си, под въпрос остава доколко влиятелен може да бъде следващият премиер. През последното десетилетие Си прехвърли икономическата политика в ръцете на различни партийни комитети, които оглавява заедно с доверения си помощник Лиу Хе, който вече се оттегли от висшите органи на ККП. Очаква се Хе Лифън, дългогодишен сътрудник на Си и директор на Държавната агенция за планиране, да заеме мястото на Лиу, докато Ли ще бъде натоварен да следи как правителството изпълнява  плановете на Си.

В една толкова голяма икономика като китайската и с насрещните ветрове, пред които е изправена, изпълнението е от ключово значение. Според оценките на икономисти, растежът на БВП тази година вероятно ще падне до 3,3 % - далеч под целта на правителството за 5.5% и под темпото, необходимо за достигане на БВП на глава от населението на "средно развита страна" до 2035 - което е друга дългосрочна цел. Тъй като населението в трудоспособна възраст намалява, а глобалните различия се изострят, постигането на тази цел може да се окаже голямо предизвикателство за Ли и другите, натоварени да насочват пътя н Китай. 

В РЕЗЮМЕ Вторият по ранг партиен функционер Китай в миналото е имал определено про-бизнес позиция, но лоялността му към лидера Си Цзинпин  може да се окаже по-важна.