Внимавайте с ястребите

Централните банки са готови да жертват растежа, за да овладеят инфлацията и да възстановят доверието към тях

09:00 | 2 ноември 2022
Обновен: 12:19 | 2 ноември 2022
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

От Рич Милър с Филип Олдрик, Зоуи Шнеевайс, Мария Елоиза Капуро, Крейг Стърлинг и Майкъл Макензи

Централните банки възнамеряват да доведат световната икономика опасно близо до рецесия.

Късно видели задаването на най-лошата инфлация от четири десетилетия и прекалено бавни, за да се справят с нея, Федералният резерв и равните на него по света сега не крият решителността си да спечелят борбата срещу увеличаващите се цени, дори на цената да видят икономиките си да се разширяват по-бавно и дори да се свиват.

Около 90 централни банки увеличиха лихвените си проценти тази година и половината от тях  са се увеличили с поне 75 базисни пункта наведнъж. Много направиха това повече от веднъж, в което главният икономист на Банката на Америка Corp. Вижда „конкуренция кой може да повишава по-бързо“.

Резултатът е най-мащабното затягане на паричната политика от 15 години насам – решително отклонение от ерата на евтините пари, започнала заради финансовата криза през 2008, което много икономисти и инвеститори вече смятат за новото нормално. Текущото тримесечие ще е свидетел на най-големите лихвени покачвания от големите централни банки от 1980 насам, според JPMorgan Chase & Co., и няма да се спре до там.

На 21 септември, Федералният резерв покачи основния си лихвен процент с три четвърти от процента, отговаряйки на инфлацията, която стигна до 8% през август. Швеция повишиха с цял пункт ден по-рано, тъй като банките в Европа се стремят да затегнат кредитните условия.

Докато те удрят спирачките, политиците започват да изпъстрят езика си с мрачни слова в публичното потвърждение, че колкото по-високо повишават лихвите, за да потушат инфлацията, толкова по-голям е рискът да навредят на растежа и заетостта. На пресконференция след решението от 21 септември за лихвите, председателят на Федералния резерв, Джером Пауъл, каза „Трябва да оставим инфлацията зад нас. Иска ми се да имаше безболезнен начин да го направим, но няма.“ Изабел Шнабел, член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, говори за „коефициент на саможертва“ – жаргон за загубата на продукция, която ще е нужна, за да се контролира инфлацията. Банката на Англия  стига дотам, че прогнозира, че рецесията в Обединеното кралство ще започне до края на тази година и може да продължи до 2024 г.

Световната банка предупреди в доклад, пуснат на 15 септември, че глобалната икономика може да изпита спад следващата година. Тъй като централните банки почти навсякъде затягат политиката, рискът е „взаимно комбинираните ефекти да доведат до по-големи въздействия от предвиденото“, се казва в него. Няма почти никакво съмнение, че валутното лекуване ще навреди. Въпросът е – колко? Анализатори от BlackRock Inc. припомнят, че воденето на инфлация обратно до целта на Федералния резерв от 2% означава дълбока рецесия и 3 милиона повече безработни. Стигането на целта на Европейската централна банка ще изисква дори по-голямо свиване.

Добавянето към несигурността е забавянето преди повишенията на лихвите да повлияят на икономиката, в допълнение към структурата на днешната инфлация, голяма част от която произтича от енергийни и други сътресения в доставките, които централните банки не могат да контролират.

Инвеститорите няма да измъкнат от спадането. По-високо от очакваното число на инфлацията в САЩ за август доведе фондовата борса до най-стръмното ѝ падане от повече от две години насам на 13 септември, воден от залози за по-строга политика на Федералния резерв. Мениджърът на хедж фонд и милиардер, Рей Далио, вижда перспективата за спад от повече от 20% на пазарите на акции, тъй като лихвите продължават да растат.

Централните банкери биха предпочели да продължат да развиват икономиките си. В даден момент може да спрат агресивната си политика, за да подсигурят това, но надделяващия им фокус сега е да избегнат повтарянето на грешката от 70-те, когато техните предшественици преждевременно отпуснаха кредит в отговор на забавящите се икономики без първо да се погрижат инфлацията да е под контрол.

Ана Уонг, главен американски икономист в Bloomberg Economics изчислява, че Федералния резерв в последствие ще трябва да докарат референтната си ставка до 5% - доза по-нататъшно затягане, което може да коства на икономиката 3,5 милиона работни места и да доведе процента на безработица до над 5%, нанасяйки допълнителни удари на вече опустошените пазари. От своя страна политиците от Федералния резерв предвиждат краткосрочните лихвени проценти да се покачат до около 4,5% до края на следващата година, а безработицата да се покачи до 4,4%.

Вероятно също така подтиква централните банкери към идеята, че те вече са атакувани за погрешна преценка на ценовия натиск от епохата на пандемията, дори ако последващото нахлуване на Русия в Украйна също работеше срещу тях. Проучване на Банката на Америка сред мениджъри на фондове този месец установи, че очакванията за глобален растеж са почти най-ниските за всички времена.

Една причина за това притеснение е, че паричната политика работи със забавяне. Тя отслабва първо финансовите пазари, после икономиката и накрая инфлацията. Така многократните увеличения на лихвените проценти стават опасни. „Отнема време да се успокои инфлацията“, казва Харис от Банката на Америка. “Ако започнете да говорите за фокусиране само върху настоящата инфлация като ваш основен индикатор, ще е късно да спрете“ цикъла на затягане. Харис предполага, че Обединеното кралство и еврозоната ще изпаднат в рецесия в последното тримесечие, тъй като растящите разходи за енергия оказват влияние върху икономиките тази зима и той очаква спад в САЩ през следващата година.

Американската икономика – и особено работният пазар – досега са се доказали изненадващо устойчиви. Но икономисти казват, че това просто означава, че Федералният резерв ще трябва да настоява много повече, за да охлади търсенето. „Инфлацията и пазарът на труда се оказаха  по-устойчиви на по-високите лихвени проценти, отколкото Федералният резерв е очаквал“, казва бившият заместник-председател на Федералния резерв, Доналд Кон. „Така че, сега трябва да качат повече лихвения процент.“

До скоро, изглеждаше съвсем логично централните банки да затегнат политиките. Инфлацията се качи до небето, пазарът на труда беше силен и лихвените проценти бяха на най-ниските нива. Но компромисите стават все по-трудни, докато високите лихвени проценти започват да окастрят икономиките, които вече страдат от последиците на продължителна пандемия и войната на Русия с Украйна.

Разходите по заемите в много икономики, включително тази на САЩ, се обръщат от стимулиращи в ограничителни. Нарастващият долар вреди на задлъжнелите нововъзникващи пазари. Рязкото съкращаване на руските доставки на природен газ повишава риска от стагфлация в Европа, тъй като цените се повишават, докато рецесията се задава.

Политиците все още изразяват надежда, че ще успеят да забавят инфлацията без изцяло да спрат растежа и в последствие ще ограничат затягането, но още не. „В даден момент наистина трябва да се помисли за баланс“, президент на Федералния резерв в Кливлънд, Лорета Местър, каза в уебкаст на MNI този месец. „Но това в момента не е на дневен ред. Това ще се мисли в бъдеще.“ Еднозначният фокус върху възстановяването на ценовата стабилност увеличава шансовете Федералния резерв и другите централни банки да прекалят. Професорът от Колеж Дартмут, Дейвид Бланчфлауър, бивш политик от Банката на Англия, обвинява американските централни банкери в „групово мислене“ и че са на път да ударят отслабващата икономика, за да се борят с инфлацията, която вече се разсейва.

Усложнявайки изчисленията на централните банкери: голяма движеща сила на инфлация са покачващите се разходи за енергия, върху което имат малък или никакъв контрол. Това важи особено за Европа, въпреки че това не е възпряло Европейската централна банка или Банката на Англия да повишат лихвите.

Централните банки по цял свят натискат в същата посока и това повишава опасността, казва Морис Обстфелд, бивш главен икономист в Международния валутен фонд. „Те рискуват взаимно да засилят влиянието на политиките си“, казва Обстфелд, който сега е старши сътрудник в Института за международна икономика „Питърсън“. Те също така ефективно участват в конкурентното поскъпване на своите валути и в този процес изнасят инфлацията в чужбина, казва той.

От 1980 година, световната икономика отбелязва среден растеж на лихвените проценти от 3,4%. В момента, когато монетарното затягане се добавя към съпротивлението от Covid-19 и руската война, Обстфелд вижда риск то да се забави до „някъде около 1%“.
Казано по друг начин, бившият управител на Федералния резерв, Кевин Уорш, сега гостуващ сътрудник в института Хувър, казва: „Имаме всички предпоставки за глобална рецесия.“

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ     Около 90 централни банки са повишили лихвените си проценти тази година. Най-широкото затягане на паричната политика от 15 години насам може да предизвика глобален спад.