Леонид Волков: Путин е най-сериозната заплаха за света след Хитлер

Интервю на Милена Милотинова с дясната ръка на опозиционния лидер Алексей Навални за вътрешния кръг на руския президент, за виновниците за войната, за бъдещето на Европа без руски газ и съдбата на Русия

09:00 | 27 май 2022
Обновен: 14:15 | 27 май 2022
Леонив Волков, президент на Фонда за борба с корупцията, и Милена Милотинова, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Леонив Волков, президент на Фонда за борба с корупцията, и Милена Милотинова, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Визитка:

Леонив Волков е президент на Фонда за борба с корупцията, ръководител на предизборния щаб на Алексей Навални за президентските избори в Русия през 2018 , съосновател на Обществото за защита на интернет. Обявен в Русия за „чуждестранен агент“ и обявен за международно издирване като лице,  причастно към "тероризъм и екстремизъм“. Принуден да живее в изгнание в Германия.


Господин Волков, вие обявихте списък от около 6000 души изготвен от Фонда за борба с корупцията на Навални. Предлагате ЕС да им наложи санкции. Какъв ефекто чаквате и кои са тези хора?

Идентифицирахме 6000 души, за които считаме, че имат съществен принос за войната. Това са хора, които със своите преки и косвени действия направиха тази война възможна – те са ключови служители на Путин, ключови пропагандисти или ключови корупционери, които подкрепят войната и подстрекават към война. Тези хора са отговорни за ужасната война и ние искаме на първо място те да усетят страданието. Искаме те да бъдат санкционирани, да не могат да влизат в Европа, да изгубят активите си в Европа.

Освен това, ние смятаме, че наложените им санкции вероятно ще допринесат за появата на повече пукнатини в кръга на Путин. Защото за първи път нашето предложение включва не само върхушката, но и средните нива – заместник-министри, областни управители, хора от управлението и средния ешалон в държавните агенции. За тях къщата им в България, вилата им във Франция или хижата им в Латвия са не само начин за укриване на парите, които са откраднали, но и техния пенсионен план. Това е целият им живот. Те вероятно са откраднали няколко милиона евро и са ги вложили в някакъв недвижим имот. Реалният шанс те да не могат повече да пътуват и да се възползват от парите си за пенсия може да повлияе на преценките им, може да повлияе на подхода им.


Вътрешният кръг на Путин се състои от най-близките му приятели, които са учили и са работили заедно с него. Всички те са около 70-годишни, но средният ешелон в управлението на Путин са много по-млади хора. Те трябва да мислят за живота си след Путин.

Какви постове заемат те днес? Ключови постове в армията, постове в административни или в други структури?

Ключови позиции в армията, в пропагандата, в системата за масови репресии и разбира се, в системата на корупцията. Тези хора вече са започнали да мислят какво ще е тяхното бъдеще след Путин. Дали те ще бъдат считани за военнопрестъпници или за хора, които нямат нищо общо с този режим.

Какви ще са последиците за тези хора и като цяло за Русия, ако те бъдат включени в списъка на санкционираните?

Първо, според нас, мнозина от тях ще направят всичко възможно да избегнат включването им в списъка със санкционираните. Те ще подадат оставки, публично ще осъдят войната, ще напуснат страната. Това ще направи руския режим по-малко ефикасен и по-слабо успешен.

Вярвате, че те ще подадат оставки?

Силно вярвам, че за много от тях това е много вероятен резултат. Защото, пак ще го кажа, те са прагматични, те са цинични, те са млади и трябва да помислят за това какво бъдеще ги очаква.

Можете ли да сте малко по-конкретен? Дайте пример с лице, което е включено в този списък на Фонда за борба с корупцията и какви са били неговите действия, каква е била неговата роля, за да бъде в списъка?

Ето ви пример: заместник-кмета на Москва, който отговаря за транспорта Максим Лексутов. От една страна, той е олигарх собственик на голяма компания, която произвежда трамваи и тролейбуси, от друга страна, той е държавен служител, той е заместник кмет. Той е корумпиран, защото купува трамваи и тролеи от собствената си компания. Съпругата му е естонски гражданин и огромните активи на семейството му са инвестирани в Естония. Когато имаше протести в подкрепа на Алексей Навални преди година, докато той провеждаше гладна стачка през април 2021, хиляди хора по улиците призоваваха за освобождаването му, а Лексутов издаде заповед всички служители на транспортната система в Москва, които са подкрепили повече или по-малко публично Навални да бъдат уволнени. Тоест той е и част от машината за политически репресии. Това е много ясен пример. Той е много богат, той е държавен служител, корумпиран служител, който използва поста си във властта в Русия за собствени облаги, изнася парите си на запад и за да запази позицията си стабилна, той участва в политическите репресии срещу протестиращите.

Това е много типична картина. Така работят механизмите на путиновия елит. Те извършват престъпления срещу човешките права, срещу човечеството, срещу политическите опоненти или срещу Украйна, не защото са садисти, а защото искат да запазят това, което са откраднали.

Не смятате ли, че и някои изявени лица от Европа също трябва да бъдат в санкционните списъци? Като бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който оглави надзорния съвет на Роснефт, бившият австрийски външен министър Карин Кнайсел, която покани Путин на сватбата си, а след това също беше заела позиция в Роснефт, и така нататък….

Путин разполага с огромна, но подценявана мрежа на влияние в Европа. Герхард Шрьодер и Карин Кнайсел са само два много явни примера, но има още много. Путин има нещо като истинска колекция от членове и бивши членове на европейски правителства, които обслужват неговите държавни компании като Франсоа Фийон. Бившият френски министър председател е член на управителния съвет на Зарубежнефт. Сред останалите има и един бивш министър председател на Финландия. Освен това има много други членове на Европейския парламент, членове на национални парламенти, които явно получават заплати от Путин. Хората, които през 2014 посетиха Крим и после усилено се потрудиха да обяснят на Запада, че референдумът, оправдаващ анексирането на Крим, е бил перфектен и наистина демократично проведен. И така нататък. Да, наистина мрежата на влияние на Путин на Запад трябва да бъде внимателно разтурена и това е отделен голям проект. Ние, като Фондация против корупцията настояваме за разплитане на мрежата на влияние на Путин в Европа, но целта на този списък от имена, които трябва да се санкционират, е съвсем различна – той взима на прицел руски граждани, които са направили възможна тази война.

Ефикасни ли са санкциите до този момент?

Да, ефикасни са, но по един ограничен начин. Ние призовавахме за превантивни санкции, призовавахме за санкции срещу режима на Путин преди той да започне войната и всъщност, ние сме убедени, че ако санкциите бяха приложени, те можеха да предотвратят войната. Защото това е една от грешките на Путин. Когато той нахлу в Украйна, сгреши в оценката си на силата и упоритостта на украинската армия, но сгреши и в преценката си за реакцията на Европа. Той беше сигурен, че Европа ще продължи да си говори за червени линии, но ще продължи да купува неговия петрол и газ, и няма да се консолидира, няма да е достатъчно силна, за да се придържа към строги санкции. Ако те бяха превантивно наложени, смятам, че Путин нямаше да се осмели да започне война. Сега, те пак имат ефект, защото виждаме пукнатини и конфликти сред елита на Путин, виждаме членове на този елит публично да спорят един с друг – нещо невиждано до този момент. Ние призоваваме за много по-строги лични санкции, за да излязат тези сътресения извън контрола на Путин.

Споменахте природния газ. Според вас, може ли Европа да продължи без руския газ?

Това, което очаквам е животът в Европа да бъде доста труден без руския газ. Но колкото и труден да бъде, животът на хората в Харков или Мариупол и по-труден. Много по-труден. Светът си играеше игрички заедно с Владимир Путин в продължение на твърде много години. През 2014, след анексирането на Крим, Ангела Меркел произнесе по адрес на Путин известната фраза: „Той е откъснат от реалността.“ Това беше така, беше точно така. Диагнозата беше правилна и определено се отнасяше до Владимир Путин. Но какво последва? Нищо. В продължение на осем години след това светът нищо не направи. Продължиха да го канят навсякъде, продължиха да се отнасят с него като към уважаван член на международната общност. Тоест, имаме човек, който е откъснат от реалността в продължение на 8 години и позволяваме това откъсване да се задълбочи и да се развие до война. Европа продължи да купува газ и петрол и не мислеше за диверсификация за избягване на зависимостта и така нататък. И сега, когато започна войната, цената трябва да се плати, цена има и тя трябва да се сподели. Каквото и да се случи, Украйна плаща и ще плаща най-голямата част от тази цена. Но и останалите трябва да участват по някакъв начин. След като се допуснаха толкова много грешки, сега, за да се отървем наистина от Владимир Путин, да се отървем от най-голямата заплаха за сигурността на света ще бъде голямо предизвикателство. То ще ни струва много и е крайно наивно да се мисли, че светът може да се отърве от Владимир Путин просто като плати с живота на украинските цивилни. Не! За съжаление всички ще страдат. Путин е твърде мащабно зло. И да, вероятно европейските потребители ще трябва да плащат повече за природни ресурси, те ще трябва да платят миналите грешки на своите политици. Европейските предприемачи, европейският бизнес ще пострадат, всички ще пострадат. Но Украйна страда най-много, няма място за сравнение. Тази цена трябва да бъде споделена, но това е единственият начин. Не можете да спечелите войната срещу Путин докато му плащате почти един милиард евро на ден, а той използва тези пари, за да финансира своя режим, да финансира репресивния си апарат и, разбира се, да финансира оръжията, които изпраща срещу Украйна.

Продължава ли Украйна да транзитира газ към Европа?

Да.

Трябва ли да спре?

Европа трябва да спре да го купува.

А Украйна да продължава ли да транзитира?

И тогава Украйна ще спре. Вижте, не съм в позиция да казвам какво трябва да направи Украйна. Съгласен съм, че при настоящата ситуация, по време на тази война Украйна да транспортира газ, а Европа да го купува, звучи абсурдно.

Няколко странни събития привлякоха вниманието през последните месеци – неколцина олигарси и високопоставени служители са се самоубили (или може би са били убити) в Русия . Всички те са били свързани с газовите компании. Как бихте коментирали това?

Не бих искал да коментирам клюки и слухове. Изглежда подозрително, но това е всичко, което знаем. Не можем да правим изводи, не можем да кажем, че Путин ги избива. Но бих се съгласил, че такъв голям брой самоубийства на служители по върховете на управлението изглежда много подозрително.

И накрая, какво очаквате от ЕС в близко време по отношение на санкциите? Каква е прогнозата ви за войната? Колко дълго време ще отнеме да приключи тя?

За съжаление, аз не съм голям оптимист относно продължителността на войната. Тя може да продължи още много месеци, защото Москва не разполага с достатъчно военна мощ, за да победи, но и не може да си признае провала. Украйна не може да приеме  настоящото положение и ще се бие, за да си възвърне териториите. И това наистина може да бъде кървава баня в продължение на много месеци. И в това отношение е още по-важно Европа да прилага още по-силен натиск срещу Путин, защото той е най-сериозната заплаха за света след Хитлер. А може би той е и по-сериозна заплаха, защото разполага с ядрено оръжие.