1000-ният еднорог се присъединява към стадото

Има повече стартиращи бизнеси за над 1,000,000,000 долара от всякога

12:51 | 28 март 2022
Обновен: 12:52 | 28 март 2022
1000-ният еднорог се присъединява към стадото

Хюбърт Палан се присъедини към Zoom от дома си в Оукланд, Калифорния, на 2 февруари и се подготви да се обърне към около 400-те служители в стартиращото му предприятие Productboard Inc. Като главен изпълнителен директор той имаше големи новини: Productboard току-що бе достигнал нов етап на финансиране при оценка от 1,7 милиарда долара. Това означаваше, че компанията вече може официално да се нарече еднорог - терминът за стартиращ бизнес, който инвеститорите изчисляват на стойност над един милиард долара.

Палан, широко усмихнат 43-годишен баща на две деца от Чехия, се опитал да превърне видеообаждането в празничен момент. „Подскачах наоколо по време на срещата в Zoom“, казва той. „Казах си: „Да!“ Той извадил коледно украшение с форма на еднорог, който бил декорирал с малък стикер на логото на Productboard и бил прикрепил към дълга верижка. Закачил украшението на врата си. Той крещял и аплодирал заедно с персонала си — макар че не можел да ги чуе, защото всички били заглушени.

Да станеш еднорог може да е било голяма работа за Productboard, но това е разлика, която означава далеч по-малко в технологичната индустрия, отколкото някога е значела. Терминът се появява преди почти десетилетие, време, в което стартиращи компании на стойност 1 милиард долара са били редки и ценни, нещо, което само най-щастливите основатели и инвеститори биха могли да видят със собствените си очи. Сега производството на еднорози достига мащаба на индустриалното земеделие.

Productboard обаче е особено забележителен по един друг начин: той се превръща в 1000ят еднорог, отбелязвайки първия път, когато стадото преминава в четири цифрена сума, според услугата за проследяване на стартиращи бизнеси CB Insights. Същата седмица шест други компании станали еднорози. В деня на вътрешното обявяване на Productboard, Dune Analytics, норвежка стартираща компания за крипто анализ, печели своя рог, като събира нахалните 69 420 000 долара. През януари 42 стартиращи компании са се превърнали в еднорози, а четири станали „декарози“ – непохватното име, дадено на стартиращи компании на стойност 10 милиарда долара или повече. „Когато имате 1000 еднорога“, казва Брайън Лий, който ръководи проучванията в CB Insights, „това е почти оксиморон“.

Трудно е да не се разглежда броят на стартиращите фирми за милиарди долари като доказателство, че частните пазари са прегряли – нещо, което хората казват от години. Дори в лицето на нестабилните обществени пазари, инфлацията и нарастващите лихвени проценти, настроението сред частните пазарни инвеститори изглежда е по-бурно от всякога. Част от този неустрашим растеж е логичен, казва Лий: Тъй като все повече услуги в света стават цифрови, софтуерните компании стават все по-ценни, а инфраструктура като Amazon Web Services прави започването на технологичен бизнес по-лесно от всякога.

В миналото компании с размерите на най-ценните еднорози – ByteDance, SpaceX и Stripe – вероятно вече са щели да бъдат публични. Днес предприемачите изпитват по-малък натиск да го направят, като се има предвид колко им е лесно да наберат нужните им средства от частни спонсори. Да останат частна компания позволява на много от тях да избегнат допълнителния надзор и потенциалната загуба на контрол, която идва с първоначалното публично предлагане. Много инвеститори са нетърпеливи да влязат навреме в бързо развиващи се индустрии като криптовалутите, като повишават оценките. „Не можете да отхвърляте силата на FOMO“, казва Лий. "Хората са готови да влязат с повече капитал."

Терминът „еднорог“ започва да се използва от статия от 2013 г., която Айлийн Лий, рисков инвеститор, току-що създала фирма наречена Cowboy Ventures, написала за новинарския сайт TechCrunch. Нейната статия била за уроците, които инвеститорите биха могли да научат от разглеждането на няколко основани в САЩ технологични компании, които са достигнали оценка от 1 милиард долара. Разглеждайки частни и публични американски софтуерни компании, основани от 2003г., тя идентифицира 39 от тях, представляващи първите 0,07% от стартиращите предприятия, обезпечени от рискове. Те включват Airbnb, Dropbox, Facebook, Groupon, Linkedln, Tumblr, Twitter, Uber, YouTube и Zynga. През това десетилетие всяка година са създавани около четири еднорога, предимно в сферата на потребителските софтуерни услуги. Въпреки очарованието от младите основатели, които забогатяват от стаите си в общежитието, Лий открива, че хората, които започват еднорози, обикновено са в 30-те си години. От всички главни изпълнителни директори-основатели в списъка нито един не бил жена.

Когато пишела статията, Лий се заиграла с термини като „чудовищен удар“ и „хоумран“, за да опише мегастартъпите. Но „еднорог“ изглежда като подходяща дума за разграничение, което, както пише тя, е било „изключително рядко и много внушително“.

Името се наложило. През 2015 г. Fortune публикува на корицата си историята „Епохата на еднорозите“, в която се анализират частни стартиращи компании оценени за милиарди долари. Илюстрирано с изображение на цяла страница на бял еднорог с качулка като на Зукърбърг, в статията се споделяли притеснения, че вече има твърде много еднорози, за да може етикетът да има значение. „Истински ли е този бум?“ — пита Fortune на корицата си. Броят към онзи момент: 80.

През годините след това отговорът се превърнал в категорично „да“. През 2022 г. повече от един еднорог на ден е с отсечен рейтинг.

Има шокираща сума инвестиционни пари, които търсят дом - 621 милиарда долара в стартиращи компании от всякакъв вид през 2021 г. Това е повече от два пъти сумата за 2020 г. и надхвърля капитала, набран чрез IPO за същия период, който сам по себе си бил рекорд. Ниските лихвени проценти и рекордните дни на заплащане, когато частните компании най-накрая стават публични или бъдат придобити, привличат гладните очи на инвеститорите, които традиционно се фокусират върху публичните пазари.

Преструктурирането на икономиката от Covid-19 ускорява бума. Броят на еднорозите непрекъснато нараства до края на 2020г., когато броят в цял свят е 569. След това, през следващата година, той почти се удвоява. „Covid създаде толкова много лична загуба и болка, но внесе огромна сила в продажбите на софтуер от всякакъв вид“, казва Айлийн Лий. „Лекотата и ефективността на софтуера – това се превръща в лепилото, което управлява начина, по който общуваме и по който правим бизнес.“

Тя бърза да посочи, че сега съществуват повече еднорози, отчасти защото има много повече стартиращи фирми; крайъгълният камък все още е знак за рядък успех. „Това е ужасно трудно“ да стигнеш 1 милиард долара, казва Лий – „все още са необходими време, късмет, превъзходно изпълнение и дълголетие“. Достигането на тази оценка е силен предсказател за по-нататъшен успех, казва тя, добавяйки, че се надява повече компании, управлявани от жени или цветнокожи да достигнат това ниво, защото това е събитие, което „променя живота“.

Някои от днешните еднорози оставят своя отпечатък предимно като обслужват други технологични компании. Productboard изгражда инструменти за продуктови мениджъри – хората, които координират дизайнери, софтуерни инженери и търговци, изграждащи, да речем, нова функция в приложение или специфична корекция за голям корпоративен клиент.

Каква е стойността на еднорога?

Оценка на бранда My Little Pony $302,000,000.00

The Last Unicorn бокс офисът на всички времена $6,455,330.00

Lisa Frank Inc. Оценка на годишни продажби $5,710,000.00

The Unicorn Tapestries, 1922 покупна цена $1,100,000.00

Narwhal рог $18,500.00

Костюм на талисман еднорог $849.99

Карта Pokemon Rapidash $9.57

Еднорогско фрапучино $4.95

Данни: Brand finance, The Numbers, Dun and Bradstreet, доклади от новини, Boone Trading, Anderson’s, цени на Pokemon, цени от меню на заведение за бързо хранене

Неговите клиенти включват няколко еднорози, като Zoom Video Communications Inc. и UiPath Inc., въпреки че тези компании надраснаха своите рога, когато станаха публични през 2019 и 2021 г., съответно.

В първите дни на Productboard Палан и Даниел Хейл, неговият съосновател, се опитали да не се тревожат твърде много за етикета на еднорог, но потенциалните инвеститори винаги питали дали смятат, че в крайна сметка ще струват милиард долара. Било трудно да не мечтаят. Палан казва, че би си помислил неща като: „Когато станем еднорог, ще бъде страхотно. Най-добрите хора ще дойдат да работят с нас.”

Всъщност наемането на работа все още е толкова жестоко, както винаги, и Палан подозира, че да си еднорог не е достатъчно необичайно, за да наклони везните при набирането. „Правилата бяха променени“, казва той. „Играта е едно постоянно наваксване.“

Въпреки това, когато екипът на Productboard се събра след срещата си в Zoom на 2 февруари, настроението било ентусиазирано. Местни служители се събрали в офиса на Productboard в квартал South of Market на Сан Франциско, обядвайки от чинии с еднорог под дъгата от балони с еднорози. Ръководителите получили бутилки с балончета с празнични етикети, докато редовните служители получили тениски с еднорози, свещи и роби с малки икони на еднорози. „Това е супер първично, но е страхотно“, казва Палан за фанфарите. След това служителите ударили чашин по време на happy hour, с печено корейско на скара в японския квартал на YakiniQin в Сан Франциско и се преминали към частно караоке на следващата пряка. На следващата сутрин Палан все още сияел. Разбира се, има още 999 еднорози, но все пак се чувствал специално. „Не е като да има 1000 еднорози в пространството за управление на продукти“, казва той. "Това би било гадно."

Еднорозите през годините

Винаги е имало горещи стартове, но числата продължават да нарастват

Първата партида

Няма ясен начин за идентифициране на първия еднорог. Списъкът на Айлийн Лий включва 39 компании, но той разглежда само тези, основани от 2003 г. Той включва и публични компании, докато терминът днес обикновено се отнася за стартиращи компании преди IPO. По този стандарт някои от най-големите технологични компании в света са прескочили етапа на еднорога, включително Amazon (438 милиона долара при IPO) и Microsoft (777 милиона долара).

Най-големият

Най-ценната частна компания в оригиналния списък с еднорози на Лий е Twitter, с около 10 милиарда долара. Днес най-големият еднорог е друг любимец на социалните медии: ByteDance, родител на TikTok, на стойност 140 милиарда долара. Първоначалният фокус на ByteDance бил агрегаторът на новини Toutiao, който остава популярен в Китай. Най-известният му продукт обаче идва от придобиването на Musically през 2017 г., чиято технология той адаптира в приложение, което се превръща в TikTok.

С най-лош изход

Компаниите напускат списъка на еднорозите по един от двата начина: те завършват, като стават публични или са придобити, или се провалят. Една от най-зрелищните имплозии е тази на WeWork, чийто най-голям инвеститор го оцени на 47 милиарда долара малко преди планираното IPO да се срине внезапно - компанията в крайна сметка се възстанови достатъчно, за да излезе на борсата с нов главен изпълнителен директор при значително намалена оценка. Но е трудно да се мисли за по-голям спад от Theranos, стартиращата компания за кръвни изследвания, основана от отпадналата от Станфорд Елизабет Холмс. Theranos, някога на стойност 9 милиарда долара, се разбива след като разследване на Wall Street Journal разкрива колко прекомерни са били твърденията на Холмс относно неговата технология. През януари тя е осъдена за измама и я грозят до 20 години затвор.

Формата на днешното стадо

Най-честият фокус за компаниите в оригиналния списък на еднорогите са били потребителските интернет услуги. Девет години по-късно има повече компании във финансовите технологии, отколкото в която и да е друга категория, водени от доставчика на платежни услуги Stripe Inc. САЩ продължава да бъде водещият дом за стартиращи компании за 1 милиард долара, но има повече китайски еднорози в категории като образование , хардуер и транспорт.

В РЕЗЮМЕ  Ентусиазмът на инвеститорите към стартиращи фирми превръща оценката от 1 милиард долара от почти невъзможно постижение в обичаен етап.