Обещахме 5G да промени всичко и това вече се случва

Интервю за Bloomberg Businessweek с Александър Димитров, главен изпълнителен директор и управител на А1България

13:54 | 16 юни 2021
Обновен: 14:01 | 23 юни 2021
Обещахме 5G да промени всичко и това вече се случва

Господин Димитров, бързаше ли А1 с въвеждането на 5G мрежата? Изпреварихте останалите телекоми, но готово ли е обществото за мрежите от пето поколение?

За да успяваш в света на бизнеса, е важно да си пръв. Не трябва да мислим, че нашите конкуренти са „бързали“ по-малко нас. Вече няколко години всички телекоми говорим за мрежата от пето поколение, но потребителите като че ли не обръщаха много внимание. Днес вече ние сме категорично първи в това състезание и това трябва да е ясно за всички.

Причината ние да сме толкова напред е, че работим усилено по внедряването на мрежите от пето поколение още от 2018 г., когато първи направихме тестове на новата технология у нас. През ноември миналата година стартирахме истинска работеща 5G мрежа, с което затвърдихме водещата си позиция на технологичен лидер.

Инвестирахме смело и действахме амбициозно, бих казал дори агресивно. Вярвам, че това ще помогне не само на развитието на компанията, но и на бизнеса и обществото. Пандемията ускори може би с години дигиталната революция - с нуждата от дистанционна работа, обучение, телемедицина. Това развитие на технологиите и дигитализацията на всяка сфера от живота поставя все по-големи изисквания към телеком индустрията. 5G мрежите са пътят да отговорим на тези очаквания и вярвам, че точно заради пандемията обществото е много по-подготвено да прегърне иновациите и новите технологии.

Ние имаме ясен план и стратегия за развитието на нашата 5G мрежа и услугите, които ще можем да надграждаме благодарение на нейните възможности. До края на 2024 година ще инвестираме 780 млн. лева, за да можем да запазим лидерската си позиция и да отговорим на високите очаквания на клиентите и обществото.

Какво всъщност променя въвеждането на 5G? Много хора казват, че и 4G свързаността им е достатъчна.

Преди 20 години мобилните телефони се използваха само за разговори. Малко хора си представяха дигиталния свят с безбройните приложения за всичко, което можеш да изтеглиш, и потока от съдържание, който преминава през съвременния смартфон. Днес пък не можем да си представим живота без него и някак го приемаме за даденост.

В момента отново сме в подобна ситуация както в началото на ерата на 4G. Тогава мислехме, че просто ще сваляме картинки по-бързо на телефона си и нямахме представа за пълната трансформация на живота ни и мобилността, която технологията ще ни даде.

Смятам, че сега ситуацията е подобна и с мрежата от пето поколение. С 5G ще дойдат технологии като виртуална и добавена реалност, телемедицина, автоматизация на производството, автономни роботи и автомобили, както и съвсем различно преживяване на мобилни дейности. Високата скорост и ниското времезакъснение правят възможно изтеглянето на цели филми през мобилна мрежа, ново поколение гейминг преживяване, прехвърляне на големи файлове и т.н. В дългосрочен план увеличеното количество обмен на информация и поддържането на по-голям брой устройства на определена площ ще помогнат за автоматизирането и оптимизирането на много индустриални процеси. Това е т.нар. „Интернет на нещата“ или IoT, за който говорим от много време.

Ползите и възможностите са огромни и макар че не са масови в момента, много скоро няма да можем да си представим живота без тях. Обещахме 5G да промени всичко и това вече се случва.

А защо казвате, че 5G мрежата на А1 е „първата истинска“? Дори започнахте да я наричате с различно име – 5G Ultra. Каква е разликата с другите?

Има три ясни критерия, около които може да се обединим за 5G мрежа. Това са: 5G oборудване, 5G спектър и 5G скорост. В А1 разчитаме на най-съвременно оборудване, доставено от доказани европейски производители. Работим на истински 5G честоти, използвайки лента с широчина от 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване. Освен че използва по-ефективно честотния спектър, това осигурява по-голям капацитет на ползване и в пъти по-големи скорости на сваляне и качване на данни. Немислимите досега скорости на сваляне от над 1000 Mbps са вече реалност при истинското 5G. В мрежата на А1 има регистрирани скорости от порядъка на 1400 Mbps. Не случайно близо 90% от операторите по света са стартирали своите 5G мрежи със специално заделен 5G спектър.

На пазара се предлагат алтернативни решения, работещи на принципа на динамичното споделяне на спектъра между 4G и 5G. Това дава негативно отражение върху представянето на двете технологии, като „изяжда“ част от капацитета им. По отношение на скоростите на сваляне и качване, DSS не предлага някакви предимства, тъй като скоростите в 5G са съизмерими с тези в 4G. То дава само 5G покритие на база на текущо изградената 4G мрежа, без да добавя от специфичните характеристики на 5G технологията.

Така че „истинската“ мрежа е основата, върху която ще се надгражда 5G технологията, за да предложи ултра ниско времезакъснение, възможности за профилиране и персонализиране на услугите и редица други нововъведения. Затова решихме да наречем нашата мрежа 5G Ultra, с което клиентите могат да я разграничат по-лесно.

А1 е и първият и телеком у нас, който предложи търговски 5G планове. Малко след като спечелихме търга за постоянна честота, започнахме с планoвете Unlimited. Те позволяват на клиентите ни да се възползват от всички възможности на 5G, тъй като предлагат неограничени мегабайти. Станахме и първият български телеком, който предложи услугата 5G роуминг, както и първият с домашен интернет през мобилната 5G мрежа с Net Box Unlimited.

Има ли риск от задълбочаване на технологичната пропаст между бедни и богати страни?

Изграждането на 5G мрежи само по себе си е предпоставка за ускорен икономически растеж. Именно затова различните страни се надпреварват в изграждането на мрежи от пето поколение. С 5G правилата на играта се променят – добрата дигитална инфраструктура привлича бизнеса. Това се случва в сектори, които търсят не просто евтина работна ръка, а инвестират в развитието на хората – IT, високи технологии, индустрии с възможни приложения на автоматизацията.

5G технологията ще трансформира индустриите, търговията и дори функционирането на цели икономики и това може да е от огромно предимство за развиващите се страни. Именно високите технологии са мостът, по който по-бедните държави могат да преминат, за да настигнат развитите страни. Разбира се, технология като 5G е свързана и с големи разходи за компанията, която я изгражда. Това обаче е инвестиция, която се изплаща в дългосрочен план, а ползите остават не само за съответния телеком, но и за обществото като цяло.

Как изглежда българският пазар на телекомуникационни услуги към днешна дата?

Телекомуникациите са изключително динамичен сектор във всяко отношение. Развитието на 5G мрежата е много добър пример за тази динамика. Не мога да не изтъкна, че телекомуникационният бранш е на световно ниво и ние внедряваме и използваме върховите постижения в областта на технологиите.

В А1 това ни позволява не само да предлагаме традиционната свързаност, но и всичко необходимо за дигитализацията на бизнеса и публичния сектор - ICT, облачни и IoT услуги. Разполагаме с два собствени центъра за данни, онлайн платформа за дигитални решения, но най-важното – с висококвалифицирани специалисти, които реализират комплексни ICT проекти и корпоративни решения от дизайн на техническото решение до имплементация и поддръжка. Дигитализацията на бизнес процесите на нашите клиенти е основна част от стратегията ни и 5G ще открие много повече възможности в тази посока.

На силно конкурентния български пазар ние категорично имаме технологично предимство в момента с вече добре изградената 5G мрежа, работеща с най-новите технологии и на лицензирани честоти. Опитът, който имаме като част от голяма международна компания в този аспект е безценен. Развитието на 5G е част от дългосрочните приоритети на А1 Group и ние ползваме опита, знанията и подкрепата на акционерите и колегите.

Доколко са основателни страховете за влиянието на технологията върху здравето?

Никога не е имало сериозно научно изследване, което да е открило някакви вреди върху човека или природата, причинени от 5G. За съжаление, особено в контекста на пандемията от COVID-19, станахме свидетели на разпространението на множество конспиративни теории. В опит да разсее страховете на хората наскоро и Министерството на здравеопазването публикува официално информация, че 5G няма общо с коронавируса. Както в България, така и по света има приети максимално допустими норми за радио излъчванията в населени места. Приетите норми в нашата страна са значително по-строги от нормите в страни от Западна Европа.

Ние се отнасяме с уважение и разбиране към всички и винаги сме се стремили да обясняваме спокойно предимствата, боравейки с факти и документи. Фактът, че в България има работеща 5G мрежа от ноември насам, а по света отпреди две години, е нагледно доказателство, че апокалиптичните предсказания за вреди върху здравето няма да се сбъднат.

Страхът от непознатото е разбираем, но 5G вече е тук и информираността за неговите ползи нараства. Следя с интерес отзвукът в общественото пространство и забелязвам, че конспиративните теории, които преди се разпространяваха вирусно из социалните мрежи, се появяват все по-рядко и по-рядко. В края на краищата истината винаги побеждава.

Как си представяте мобилните комуникации след 5-10 години?

В кръга на шегата – може би 6G ще е изместило 5G от централното място в конспирациите. Ако трябва да бъда по-сериозен – 5 и 10 години са два много различни срока. След 5 години 5G технологията ще бъде в своя апогей. Всички иновативни технологии, за които говорим сега някак абстрактно, като телемедицина, виртуална реалност, автоматизация и роботизация ще бъдат част от ежедневието ни по някакъв начин.

Какво ще се случи след 10 години е доста по-трудно да се предвиди. Може би точно тези 10 години ни делят от шестото поколение мобилни комуникации. 6G мрежите ще бъде толкова мощни, че може да очакваме почти пълно смесване на реалния и дигиталния свят, т.е. размиване на границите между реалното и виртуалното.

Изследователите говорят за приложения, които ще могат да интегрират човешкия мозък с компютър, както и за възможността да се влияе на човешката мисъл и действия в реално време чрез преносими устройства (смарт очила или лещи) или вградени в човешкото тяло чипове. Неслучайно вече се използва термина „телепортиране на сетивата“ с виртуалната реалност.

Нещо, което следя с интерес е и развитието на изкуствения интелект и на невронните мрежи. Това е модел за обработване на информация, който работи на сходен принцип като човешкия мозък. Бих казал, че след 10 години много неща от научната фантастика ще станат научни факти и се надявам да имам късмета да съм все още във телеком индустрията, която винаги е на гребена на иновациите.