Борба заради кредитни карти

Предложението от 35 милиарда долара на Capital One за Discover цели да предизвика Visa и Mastercard

09:00 | 10 май 2024
Обновен: 19:12 | 13 май 2024
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Десетилетия наред, изпълнителният директор на Capital One Financial Corp., Ричард Феърбанк, гледа как Discover Financial Services изгради един от най-желаните активи в света на финансите - глобална разплащателна мрежа, улесняваща десетки милиони транзакции с кредитни карти всеки ден. На 19 февруари той обяви планове да го купи.

Сделката за 35 милиарда долара – най-голямото сливане, обявено за тази година – ще обедини две огромни марки за потребителско финансиране и ще създаде най-големият издател на кредитни карти в САЩ по обем на заема, надминавайки American Express, Citigroup и JPMorgan Chase.

Почти веднага се появи опозиция от демократи в Сената на САЩ, където Шерод Браун, сенаторът на Охайо – председател на Комисията по банково дело, жилищно строителство и градски въпроси – изрази скептично мнение за размера на сделката, а Елизабет Уорън от Масачузетс изрази категорична опозиция. „Потвърдено сливане, което прави мощните финансови компании още по-големи и по-могъщи, няма да направи нищо за семействата“, каза Браун в изявление. Уорън каза, че сделката трябва да бъде блокирана, защото „заплашва финансовата ни стабилност“, намалява конкуренцията и води до по-високи разходи за потребителите. Феърбанк каза на анализатори по време на конферентен разговор на 20 февруари, че банката е „добре позиционирана за одобрение“.

Анализатори казват, че силата на пазарните лидери в плащанията прави въпроса по-сложен от просто размера на обединените компании, тъй като създаването на жизнеспособен конкурент може да се счита за плюс за търговците. Ако регулаторите блокират сделката, „ще бъдат обвинени, че защитават Visa и Mastercard“, казва Иън Кац, управляващ директор в Capital Alpha Partners.

Едно успешно сливане би било кулминацията на стратегия за растеж, измислена от Феърбанк, когато е помагал за основаването на Capital One в края на 80-те години на миналия век, за да предложи кредитни карти на потребители, пренебрегвани от индустрията. Оттогава той непрекъснато трансформира компанията в пълноценна банка, предоставяща услуги като заеми за автомобили и спестовни сметки на повече от 100 милиона клиенти.

Това, което Capital One няма – и това, което е желано от самото начало – е платежна мрежа, която да се изправи срещу Visa Inc. и Mastercard Inc. (двете най-големи), както и No.3 Amex. В разговора с анализаторите Феърбанк описа комбинацията от издател на кредитна карта и мрежа като „Светия Граал“. „Мрежата е много, много рядък актив“, казва той. „Много са малко и не мисля, че хората ще правят други такива скоро.“

Дори да има сделка, Discover ще остане много по-назад от Visa и Mastercard, казва Сенджай Сахрани, управляващ директор в Keefe, Bruyette & Woods Inc. Но той казва, че контролирането на мрежата Discover може да помогне на банката да създаде по-близка връзка с клиентите и търговците и потенциално да генерира повече доходи. „Елиминирате посредника,“ казва Сахрани. „Когато елиминирате посредника, пренасяте стойността върху собствената си мрежа.“

Capital One е третият по големина емитент на пластмасови карти Mastercard и Visa в САЩ, което представлява приблизително 10% от разходите за кредитни карти в САЩ, според Mizuho Securities USA. Въпреки че Феърбанк каза, че няма планове да се откаже напълно от тези картови мрежи, той прогнозира, че повече от 25 милиона картодържатели на Capital One, представляващи 175 милиарда долара годишни разходи, могат да бъдат прехвърлени към мрежата Discover през следващите години. Сделката ще даде на обединената компания повече от 250 милиарда долара обем на заеми по кредитни карти (дълг, който клиентите носят в картите си) към 31 декември, което я прави играч №1.

Discover отдавна се бори с проблеми с възприятието, които ще представляват предизвикателство за Capital One. Марката е основана през 1985 г. от средния търговец на дребно Sears, Roebuck & Co. и изостава от Amex в привличането на по-богати картодържатели, дори след като Sears я отдели в началото на 90-те години. Въпреки че Discover непрекъснато разширява мрежата си, за да се съревновава с размера на лидерите в САЩ, потребителите не са разбрали, така че Феърбанк казва, че Capital One ще подчертае, че картите могат да се използват практически навсякъде в САЩ, където се приемат Visa и Mastercard . Марката продължава да следва Visa и Mastercard в международен план, а Феърбанк казва, че ключова цел ще бъде да се регистрират повече търговци на дребно извън САЩ.

Преди да стартират Capital One, Феърбанк и съоснователят Найджел Морис се занимавали да намерят нови начини за оценяване на риска на кредитните карти в консултантска фирма във Вашингтон. По-късно, докато работят в картовия бизнес на Signet Bank, те са пионери в концепции като оферти, които биха примамили кредитополучателите да прехвърлят баланси от други кредитори. Signet през 1995 отделя бизнеса си, който нарича Capital One, определяйки Феърбанк за главен изпълнителен директор. Но по пътя, казва Морис, двамата се вдъхновили от работата, която изгражда Discover с платежната мрежа заедно с бизнеса с издаване на карти, което му позволи да заобиколи Visa и Mastercard. “Корените на идеята са отпреди 30 години,“ казва Морис, който сега е управляващ партньор във фирма за рисков капитал QED Investors. „Бързо разбрахме, че партньорството с търговската страна на бизнеса и създаването на затворен цикъл би било стратегически вариант в бъдеще.“ - Дженифър Сюран и Катерин Дохърти

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Опонентите настояват, че сливането на Capital One с Discover ще вреди на потребителите, но някои анализатори казват, че може да се превърне в по-жизнеспособен претендент пред Visa и Mastercard.