Стратегия на успешната сделка

Всеки подход работи по един начин, докато пазарът е в рейдж и по съвсем друг, когато е в тренд.

09:00 | 12 септември 2023
Обновен: 14:48 | 12 септември 2023
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

 

От Андрей Стойчев

Всеки средностатистически трейдър знае, че е много трудно, дори невъзможно да имаш универсална работеща стратегия за търговия. Всеки подход, всеки инструмент, анализ или индикатор работи по един начин докато пазарът е в рейдж и по съвсем друг, когато е в тренд. Понякога една стратегия работи при висока волатилност и ниска ликвидност, но има много лоши резултати при ниска волатилност и висока ликвидност. И разбира се, всяка друга подобна комбинация също може да е вярна.

Заедно със самоконтрола на трейдъра и това колко успешно контролира емоциите си и спазва собствените си правила, промяната и динамиката на състоянието на пазара е най-големият враг на успешните сделки в дългосрочен план. Всички знаем, че може да имаш късмет и с най-нелогичната и рискована стратегия. Може да спечелиш пари в една, две, 10, дори и повече сделки. Но, за да си успешен, трябва да имаш месеци и години на успешни сделки. А през това време се сблъскваме с различи пазарни условия и оттам и стратегията или трябва да претърпи различни метаморфози и допълнителни настройки или да е наистина уникална. Лесно ли може да се постигне това?

Защо трудно може някой да си смени настройките и логиката на стратегията на база на промяната на пазара? Отговорът е много лесен – никой не знае кога пазарът се променя или ако знаеш, го разбираш прекалено късно. Всъщност, ако разбираш кога и какво е състоянието на пазара, вече имаш голямо предимство и на не е необходимо да следваш стратегия, а просто се носиш по гребена на вълната…Трудно нали?

По-лесно ли е да създадеш уникална стратегия? За да създадеш успешна, тоест уникална и независима от пазарните условия стратегия, първо трябва много опит и изследване на пазара. Трябва голямо търпение и боравене с много данни и информация, за да бъдат елиминирани неработещите параметри, трудните, безсмислени и вероятно скъпи инструменти за търговия. Трябват много тестове, много неуспешни сделки, които от опита, който имам и въпреки всички различни бектестове, е ясно, че отнемат години. И това време трябва да бъде използвано пълноценно, за да може да се мине през всички възможни състояния на пазара. Не само на книга (ползвайки исторически данни), а и на живо - с демонстрационни, а в по-напреднал стадии - и с реални акаунти, пари и сделки.

След първоначалната и груба работа, следва фината настройка и риск мениджмънта. Много е важна и психическата настройка и подготовка за старт на реалната търговия, както и челният сблъсък с действителността – много загуби, много отделено време и енергия. След това нова порция анализи и сметки, докато постепенно светлината в тунела не стане едно хубаво трейдърско слънце и спре да ни се привижда призрака от фара на насрещния пазарен влак, който досега ни е лашкал зверски по всички завой и неравни релси.

Всички тези моменти изпитах на гърба си през годините и затова сега съвсем спокойно и уверено обяснявам стъпките на изграждане на една успешна стратегия. Минах през всички фази, имах труди и щастливи моменти, загуби и печалби, но накрая се спрях на идеалния, за мен, вариант:

Търговия в удобно за мен време – 1-2 часа средно на ден между 08:00 и 10:00 централно европейско време;

Изключително и само интрадей търговия, без излишно удължаване живота на позицията и психическо натоварване;

Една или максимум 2 сделки на ден, което намалява опасността от оувъртрейдинг и генериране на излишни разходи за спред, комисионни, лихви;

Един от най-ликвидните и популярни инструменти, което минимизира шансовете за нелогични и манипулативни движения – DAX (Deutscher Aktienindex (German stock index)) - това е германският бенчмарк, съставящ 40-те най-големи и ликвидни локални, но с международно значение, компании. Общо тези компании представляват 80% от капитализацията на публичните компании в Германия;

Много популярен инструмент и лесно достъпен през повечето брокери и инвестиционни посредници. Възможност за двупосочна търговия (къси и дълги позиции) и ливъридж при нужда за определяне на по-точно и прецизно дефиниране на риска;

Ясно изразени стопове, което защитава капитала и от своя страна улеснява риск мениджмънта;

Всеки ден има три възможности – покупка, продажба и без сделка. При различни от очакваните пазарни състояния това предпазва от грешки и поредица от загуби.

Много трудно бих обяснил механизма на тази интрадей стратегия в една статия, но горещо би препоръчал да ползвате изброените предимства като се ориентирате и се оглеждате за ваша стратегия, съобразена с вашите нужди, възможности и апетит към риск.

Ако намерите комбинация от тези параметри (които са уникални за всеки индивидуален трейдър) би трябвало да имате добра основа в разработването на вашата печеливша стратегия.