Една парижка марка прави "зелените" маратонки да изглеждат готини

Veja се въздържат от реклама и не съобщават мерки за устойчивост докато не са сигурни, че те работят

09:00 | 1 септември 2023
Обновен: 17:52 | 4 септември 2023
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Дълго преди терминът „устойчив“ да е присъствал при продажбите на бизнесите, той е бил задвижващата сила зад парижката марка за спортни обувки Veja, основана от бивши банкери и приятели от гимназията, Франсоа-Гислаин Морилон и Себастиен Коп през 2004 г.

Дуото възнамеряват да предоставят справедливи възнаграждения и чиста доставна верига, правят нещата по различен начин от други марки спортни обувки. Те се въздържат от сделки за реклама и спонсорство; установяват производството си в Бразилия, като използват органичен и регенеративен памук от Бразилия и Перу и Амазонски необработен каучук, закупен от малки сътрудници на два до пет пъти от пазарната цена; веднъж след като се произведат, те доставят обувките от Бразилия единствено с воден транспорт – една по-малко интензивна по отношение на въглерода опция отколкото по въздух; и поверяват своята логистика на Ателие Sans Frontieres, нестопанска организация, която наема работници с увреждания и хора борещи се със социалната изолация.

Вече за близо 20 години Veja имат 500 служители и през последната година са продали 12 милиона чифта спортни обувки, като отбелязват приходи от 260 милиона евро (283 милиона щатски долара), до 44% от 2021 – без никакви външни инвеститори. Тук Коп отбелязва как B Corp - сертифицирано дружество продължава да подобрява своята устойчивост, като се фокусира върху прозрачност, проследимост и социална справедливост. Интервюто е редактирано за краткост и яснота – Линдзи Трамута

Как установихте Вашият начин на работа от създаването на Veja?

Това е една история, която няма край. Ние започнахме като се запитахме откъде идват суровините, за да се изработят спортни обувки, и как ние можем да ги направим по-екологични и с по-голям фокус върху хората – фермери, отглеждащи органичен памук, лица, режещи каучук в Амазонка, работници във фабриката, хората в склада за опаковане на обувките. Ставаше въпрос за това да погледнем върху цялата доставна верига и да променим поблемните зони колкото е възможно повече. По-късно се задълбочихме върху това как се обработва кожата. Беше ли екологично? Не, обработваше се с хром. Така че го променихме. След това проучихме алтернативи на кожата. Ние не сме догматични: Опитваме се да подобрим всеки път, по който тръгваме. За нас няма добро и лошо. Има просто нещо, което трябва да се подобри. Например, когато започнахме с програмата за рециклиране на обувки първо трябваше да съберем 10 тона изхвърлени обувки. Правейки това, ние забелязахме, че хората хвърлят обувки, които са били мръсни или са имали дефект, който е можело да бъде поправен. От тази програма ние осъзнахме, че ни беше необходима стъпката преди това: ремонт. След като въведохме програма за ремонт на обувки преди шест години, в момента имаме 20 обущари в дружеството.

Защо започнахте да говорите открито за поправката на обувки преди четири години, след като създадохте програмата?

Мислим, че е по-добре да се съобщава, когато разполагаш с следа за твой проект или иницатива, когато можеш да се учиш от успеха и провалите. Това е начин да се избягва зеленият пиар. Ние не мечтаем, ние правим нещата, ние виждаме как те се развиват. След това съобщаваме.

Вие изградихте Veja с фокус към устойчивостта и етиката. Възможно ли е вече установени марки да минат към това?

Мога да говоря само за нас. Това, което знам е, че познаването или оценяването на въздействието не е достатъчно-това е действието, това да си на земята. Ние имаме екип от 12 души базирани в Амазон, работещи изключително с необработен каучук. В североизточна Бразлия, от където купуваме органичен памук ние имаме осем души. Ние знаем колко печелят фермерите, ние знаем как се добиват суровините, и ние знаем как се произвеждат обувките, защото ние сме на земята. Тази проследимост позволява устойчиво производство и социална справедливост. Ние на първо място виждаме реалността и когато знаеш реалността, можеш да я промениш. Но не преди това, и не след това.

Как разрешавате нуждата на обществото да обуздае потреблението с растеж на продажбите година за година за Veja?

Ние правим нещата по нашия начин, и нерекламирането е един начин да не предизвикваме прекалено потребление. Ние имаме само две нови публикации годишно. И обувките са рядко в продажба. Ние не правим големи отстъпки, защото те окуражават свръхпотреблението. Отстъпките представляват повече от 50% от оборота от продажбите за повечето марки. При Veja те са по-малко от 1%. Това което е най-важно е как дадено дружество работи и как то се бори със свръхпроизводството.