Милите за редовни пътници са новата валута това лято

С нарастването на цените на самолетните билети, пътниците нападат сметките си за лоялни клиенти, за да продължат да летят

09:00 | 1 септември 2023
Обновен: 16:49 | 4 септември 2023
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

 

Мат и Карън Мацанка правят поне две големи пътувания годишно – до Хавай и до Европа – от години и са жонглирали с използването на различни авиолинии и кредитни карти, свързани с хотели, за да увеличат максимално своите километри като лоялни клиенти и да намалят броя на билетите, за които трябва да плащат в брой. „Постоянно пътуваме и така го правим. Няма начин да си позволим да го правим без кредитните карти“, казва Мат, фармацевт от Ливония, Мичигън, предградие на Детройт.

Сега семейство Мацанка са открили, че наградите им не стигат за това, което са стигали преди. Броят километри, които някога са плащали два двупосочни билета за голямо разстояние, сега покриват един, а и обикновено двойката заминава и се връща от пътуване само през делничните дни, когато наличността на награда е по-голяма, казва Мат.

Семейство Мацанка не са единствените това лято, които разбират, че наградните места се срещат по-трудно и изискват повече километри, когато са налични. Потребителите се натрупаха в програмите за лоялни пътници на авиокомпаниите с рекорден брой километри през последните три години, увеличавайки балансите си с всички тези покупки с кредитни карти, направени по време на локдауна на пандемията.

Сега, с Ковид в огледалото за обратно виждане за мнозина, отново е време за издигане в небето, предоставяйки на авиокомпаниите възможност да повишават цените агресивно. Изправени пред цени, които могат да бъдат с почти 25% по-високи, отколкото преди пандемията, пътниците реагираха, като използваха своите акаунти за лоялни клиенти с най-висок процент поне от 2018 г.

Стойността на километрите, изкупени за пътуване в United през първите шест месеца на тази година, е нараснала с 21% (до $1,24 милиарда) спрямо 2019 г., рекордна година за пътуване, 14% в Delta и 3,2% в American Airlines, според данни на регулаторните компании.

„Хората абсолютно използват километри в наши дни, за да компенсират по-високите цени в брой“, казва Тифани Фънк, съосновател и президент на point.me, метатърсачка, която помага на потребителите да намерят най-добрия начин да осребрят натрупаните километри като лоялни клиенти. „Полетите са много по-скъпи. Потребителите започват да се притесняват – трябва ли да дам приоритет на харченето на километри за пътуване, защото те могат да се използват само за пътуване, срещу пари в брой, които могат да се използват за ипотека или други сметки?“

Пътуващите осребряват всички тези километри, за да се изравнят с рязко покачващите се самолетни билети, особено за пътувания в чужбина. Средната цена от $1365 за международен билет от САЩ това лято е нараснала с 10% спрямо 2022 г. и с 24% от 2019 г., според данни на Airlines Reporting Corp. Тъй като американските авиокомпании до голяма степен изоставиха класациите за награди с фиксиран пробег в полза на така нареченото динамично ценообразуване - където необходимите суми за обратно изкупуване на пробег вървят нагоре-надолу заедно с тарифите и търсенето - превозвачите не се срамуваха да изискват повече километри за наградни места през това време на сезонна лудост при пътуванията.

„В известен смисъл това е перфектното престъпление“, казва Брет Снайдър, президент на Cranky Concierge, фирма за планиране на пътувания и бивш анализатор на ценообразуването при авиокомпаниите. Авиокомпаниите продават километри на кредитни карти, хотели и други партньори на определена цена, имат сравнително фиксирани разходи за изпълнение на програмата и могат да определят цената за изкупуване на награди.

„Това не е програма за лоялни клиенти – това е просто поредният бизнес и те се възползват максимално от него“, казва той. „На теория това оказва по-малък натиск върху тарифите, тъй като те имат много важен вторичен източник на приходи, който е изключително печеливш.“

Километрите наистина се превърнаха в много голям бизнес. От $28,3 милиарда общи приходи през първите шест месеца на 2023 г., Delta Air Lines Inc. каза, че е имала продажби в брой от маркетингови споразумения с компании за кредитни карти, хотели, доставчици на коли под наем и други - което вероятно е предимно масова продажба на нейните километри на тези партньори - от 3,4 милиарда долара.

Delta премина към динамично ценообразуване на награди през 2015 г., свързвайки изискванията за километри на често летящи с тарифите, вместо с разстоянията на полета. Това означава, че цената на билета в километри може да се променя ежедневно. United Airlines Holdings Inc. направи промяната в края на 2019 г., а American Airlines Group Inc. завърши поетапна промяна през април, преминавайки към диаграми, които показват „начални стойности“ за еднопосочни пътувания.

„Мисля, че хората се примиряват с факта, че струват много по-малко“, казва Матю Бенет, основател на First Class Flyer, който предоставя стратегии за надграждане на полет и продажба на билети по отношение на километрите. ова означава, че потребителите дават повече за награда или променят датите или маршрутите, на които са се надявали да пътуват, за да спестят километри. „Примиряват се и плащат, или се примиряват с гъвкавостта си“, казва Бенет. „Това са изборите.“

Майкъл Саймън от Бруклин, Ню Йорк, който често лети и чийто приятели го наричат „гуруто на точките“, защото им помага да увеличат километрите си, казва, че е ясно за летящите, че километрите им са обезценени. През 2019, например, е отнемало 75,000 Delta Sky километри за летене в една посока бизнес класа от Ню Йорк, летище Джон Ф. Кенеди до Рим или Париж, казва Саймън. Тези маршрути в бизнес класа сега изискват най-малко 375,000 км за полети през юли и август.

„Преди беше... авиокомпаниите бяха определили проценти за обратно изкупуване за определени полети и вие знаехте колко струва вашата точка“, казва той. „Сега се състезавате с много повече хора и авиокомпаниите са повишили цената в километри, като на практика намаляват стойността на всяка миля или точка.“

Авиокомпаниите казват, че отпадането на изискванията за награди с фиксиран пробег също е помогнало на някои летящи. Крис Айзък, директор на американския план за лоялност AАdvantage, казва, че преминаването към динамично ценообразуване е позволило на компанията да предложи някои награди на намалена цена, намалявайки до 7 500 мили за полети в САЩ от сравнимите 12 500 преди това.

Страховете от девалвация не са навредили на инерцията на програмите за награди. Те имат повече членове от всякога – като SkyMiles на Delta добавя 1 милион на месец от февруари, отчасти защото превозвачът направи членството изискване за получаване на безплатен вграден Wi-Fi. MileagePlus на United се разшири с 8 милиона миналата година, а записванията в AAdvantage са се увеличили с 61% спрямо 2019 г. и остават на рекордни нива.

Партньорствата по кредитни карти, които носят едновременно името на банката и авиокомпанията, остават най-доходоносната част от програмите за превозвачите. Регистрациите за картите Delta-American Express са се увеличили с 25% от 2019 г., докато разходите са се покачили с 60% и се доближават до 1% от брутния вътрешен продукт на САЩ, според Delta. Плащанията към авиокомпанията всеки път, когато се използват картите, се очаква да достигнат общо над 6,5 милиарда долара тази година и да се разширят по-бързо от продажбите на билети, каза превозвачът.

Всичко това е част от стратегия за изграждане на мрежи, включително авиокомпании, банки и търговци на дребно, за спечелване на лоялността на пътниците, особено Gen Z поколението и милениълите, които започват да пътуват на по-млада възраст, осигуряват си кредитни карти по-рано и летят по-често от своите родители или баби и дядовци. Километрите могат да се използват не само за полети или надграждане на опциите за пътуване, но и за коли под наем, хотели и ресторанти. Те дори могат да бъдат спечелени чрез използване на определени компании за комунални услуги, ресторанти, бензиностанции и онлайн търговци на дребно.

Американските членове на AAdvantage могат да трупат километри и да получат желан статут по програмата, без да вземат нито един полет – като използват кредитни карти и се възползват от други партньорства, които превозвачът има.

За да помогнат на бъдещите летящи да се справят с по-високите тарифи, United и Delta сега позволяват на клиентите да плащат за билети с комбинация от километри и пари. „Бяхме малко изумени от това колко хора използват“ тази опция, казва Майкъл Кови, управляващ директор на MileagePlus. „Не е нужно да чакат, за да спестят десетки хиляди километри за полет с награди.“ Това е добър знак за превозвачите, които искат възможно най-много потребители да използват техните доходоносни програми. - Мери Шлангенщайн

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Цените на самолетните билети скочиха с нарастването на пътуванията след пандемията, особено за международни полети. За да се справят, летящите осребряват километри за лоялни клиенти с най-висок процент поне от 2018 г.