Машините от миналото

Въодушевлението на Gen Z поколението от аналоговите технологии е „носталгия от втора ръка“

09:00 | 1 септември 2023
Обновен: 16:28 | 4 септември 2023
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Носталгията вече не е само за старите хора. Въпреки че дори най-посредственият телефон днес има по-добра камера от каквито са имали хората през 80-те и 90-те, преживяването да гледаш проявяването на полароидна снимка в реално време има привлекателност, която надхвърля поколенията.

Заради това очарование, базираната в Милуоки компания Retrospekt, реставрират винтидж технологии. Компанията е най-известна с обновяването и препродаването на полароидни камери, които разглобяват напълно, често до съставни части, и после правят наново. За 50-то юбилейно издание на SX-70, оригиналният хром е премахнат и след това покрит с 24-каратово злато.

Изненадващо, 60% от онлайн продажбите на Retrospekt са от хора на възраст между 18 и 34 години, казва съоснователят, Адам Фюрст, който създава компанията през 2015 с жена си, Кори. При тези млади клиенти, много от които дори не са били родени, когато тези устройства са били нови, Фюрст забелязва, че „носталгия от втора ръка“ задвижва интереса им към неща, обичани от техните родители и баби и дядовци. „Те изпитват носталгия по нещо, което никога не са имали“, казва той. „Колкото повече се усъвършенстват нещата, толкова по-перфектни стават и снимките и толкова повече на хората им се иска да не са толкова перфектни, защото изглеждат по-автентични, когато не са.“

Анализаторът на тенденции, Джасмин Глашийн вижда подобна тенденция при Gen Z поколението и в афинитета им към телефоните с капаче. „Там няма приложения, объркване, хаос“, казва тя. „Те искат да се докосват все повече до материални неща, за да ги чувстват по-реални.“

Скоро след като компанията „Полароид“ (Polaroid), основана през 1937 от Едуин Ленд и Джордж Уилрайт III, обяви банкрут през 2001 г., консорциум с името Impossible Project започна да произвежда ленти за техните камери. От 2015 до 2019, Retrospekt реставрира около 50 000 камери на година. Сега, когато възкръсналата версия на Polaroid произвежда нови фотоапарати, Retrospekt изпълнява програма за обратно изкупуване, в която дава на клиентите кредит от $6 в магазина за очукан сив Polaroid Impulse до $550 за по-редкия SX-70 Gold Alpha 1. (Също плащат в брой чрез PayPal.)

Тъй като вътрешността на тези винтидж камери са останали непокътнати и външната обвивка е понесла ударите на времето, Retrospekt създава модели за нови обвивки. Най-продаваната им камера е Sun660 с автоматично фокусиране и моментни снимки, която има система за фокусиране, базирана на сонар. Това беше революционно, когато моделът беше пуснат през 1981 г. За този модел Фюрст прави пластмасови части, за да изглежда нов отвън, докато вътрешността е обновена.

Компанията също може да създава хибриди между нови и винтидж камери. Например, тяхната камера в бебешко розово и жълто Polaroid 600 Malibu Barbie за 169 долара е с изцяло нова обвивка и обновена винтидж вътрешност. Също така идва в комплект със стикери, за да си я украсите.

Retrospekt продава приблизително 20 000 полароидни камери на едро на търговски партньори на дребно и около 10 000 в директни продажби. Успешно се разширяват и до други ретро устройства, включително Sony Walkmen с уокмена TPS-L2, представен през 1979 г. (Оранжевите слушалки от пяна са включени.) Retrospekt също възстановява широка гама от Nintendo Game Boys и продава всички ленти, VHS касети, касетки и конзоли за игри. Всичко нужно, за да се върнете назад в аналоговото време. От 2019 насам, приходите им са нараснали с 50% до 55% от година на година, въпреки че продажбата на полароидни камери е станала от почти 100% техен бизнес до само 25%.

Компанията също се разширява и със собствени устройства с винтидж нюанси. Миналия декември те пуснаха преносим касетофон CP-81, който идва с жак за линеен вход, така че можете да правите микстейпове от старата школа, дори с телефон от новото време.