Тъмните петролни практики изнервящи ОПЕК.

09:00 | 28 юли 2023
Обновен: 12:33 | 1 август 2023
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.


От Преслав Райков

Петролните пазари остават привидно спокойни само на повърхността. Котировките на двата основни сорта- БРЕНТ и Уест Тексас гравитират в диапазона от 70 до 75 долара за барел, без значително да се притесняват от действията на ОПЕК+ да подкрепи цените и да ги върне обратно към 85-90 долара за барел. В дълбочина, въпреки усилията на Саудитска Арабия и страните от ОПЕК+ да повишат цените на котировките, черното злато продължава да регистрира спадове, а търсенето и предлагането са изключително изкривени през последните 12 месеца, като започват да се наблюдават и структурни изкривявания в динамиката на производство, износ, съхранение и потребление. Като необявена причина, но такава, която все повече “изнервя” ОПЕК, и най-вече Саудитска Арабия остава факта, че руския петрол продължава да достига световните пазари на много по-ниски цени от официалните, както и чрез нелегални и високорискови практики по транспортирането му. Това задоволява голяма част от световното търсене, което много добре разбира, че все още руския петрол е неизменна и незаобиколима част от потреблението, а възможността да го получим значително по-евтино блазни много от потребителите.

Всичко това води след себе си, нехарактерното поведение на ценовите движения през последните 6 месеца, които в голяма степен спряха да отразяват реалността, било то и официалните действия на ОПЕК за коригиране на производствените и експортни квоти. Забавящата се световна икономика и разочароващите данни за икономическото възстановяването на Китай са само едни от факторите, които не позволяват на цените да нарастват значително, така като повечето от страните производителки се надяваха, дори и при намалените количествата на добив, които Саудитска Арабия успя да извади доброволно от пазара. В нормални петролни времена, такъв ход би изпратил котировките с поне 10-15% нагоре, но не и днес, когато света има евтина алтернатива, а често пъти и на ръба на закона, без да има нужда да се обявава кой колко купува, складира, и съответно потребява. Данните за това как една икономика си набавя основната суровина в днешно време, колко запаси има, и как ще ги използва давата представа за потенциалните и бъдещи действия в икономически мащаб. А днес възможността да скрием голяма част от тази информация залага потенциални изненади в определени икономики, запасени с руски петрол.

Именно наводняването на пазара с евтин руски петрол води до това, че и двата основни бленда – БРЕНТ и Уест Тексас регистрират единствено краткосрочни положителни движения при намесите от ОПЕК, а след това продължават по пътя надолу или се връщат в ценовия си диапазон от 70-75 долара за барел. Това “непокорство” на цените започва съществено да притеснява Саудитска Арабия, която въпреки позицията си на основен петролен гигант, както и неограничени финанси, също е силно притисната от бюджетни проблеми в страната, с които да обезпечи щедрите държавни програми. Именно затова картела се опитва да върне цените на петрола над 80 долара, за да може да балансира държавните си разходи.

Изнервянето от страна на Саудитска Арабия и ОПЕК+, в желанието си да контролират техния основен пазар, и да изпратят цените значително нагоре е видно и нескрито. За това говори ясно факта, че на няколко от последните си срещи и събития, ОПЕК, под основното влияние на Саудитска Арабия забрани достъпа на редица журналисти от водещи световни финансови медии, които пресираха картела именно с въпроси за това дали все още има контрол над пазара, защо цените вече не ги слушат, и дали нескрито подкрепят руския петролен интерес? Забраната на задаването на всички тези въпроси обаче не ги прави невалидни, или несъществуващи, а по-скоро насочва вниманието именно върху тях.

В битка с данните, и липсата на такива.
Видно е, че ОПЕК не успява да догони всички фактори, които предопределят това да вкарат световната икономика в краткосрочна рецесия, и съответно да подтиснат търсенето на петрол. Агресивно повишаващите се лихви на централните банки, икономическите проблеми в Китай и незадоволителните данни за икономическия растеж, както и негативните сигнали идващи от нехтофимическата индустрия относно търсенето на продукти поради изпадането на редица икономики в технически рецесии са основните официални причини за това цените на петрола да се движат негативно.

Но има и един фактор, който оказва съществено значение върху това връзката между решенията на ОПЕК и цените на петрола да бъде изкривена в такава голяма степен, че анализаторите, които питат и поставят тези въпроси просто да не бъдат допускани до ОПЕК по никакъв начин. Това е евтиният руски петрол, който продължава много активно да достига до световните пазари и да запълва свободните резерви и запаси на основни страни потребителки. Въведеният на 3 декември ценови таван от 60 долара за барел за руските сортове петрол, успя да наводни пазара с евтин руски петрол, който въпреки всички санкционни и ембарго режими продължава активно да достига световните пазари и открива практики, които са добре известни, но трудно предотвратими и проследими, замъглявайки и значително изкривявайки информацията за нивата на петролните запаси и цените на тези пазари. А когато вземаш решения на база на непълна, неточна, или остъстваща информация за търсенето и предлагането на петрол в света, действията ти са погрешни и не пораждат желания ефект. Точно това се случва в момента и с политиките на ОПЕК.

Докато Русия се стреми да заобиколи западните санкции и да продължи да продава основната си суровина, на която се крепи икономиката и, а и е изключително важна в ситуацията на ужасната и кръвопролитна война, която води в Украйна, все повече петролни танкери извършват изключително рисковани операции за да могат да заобиколят санкциите, и да може руския петрол да достига до световните пазари. Флотилията от стари и вече извадени от употреба петролни танкери се е увиличила драстично през последните 12 месеца, а практиките, които са добре известни още режимите на петролно ембарго в Иран и Венецуела, сега се прилагат с пълна сила и при руския износ на петрол. Наблюдава се драстично увеличение на рискованите практики за изключване на проследяващите устройства на танкерите (AIS), прехвърлянията на петролно карго от караб на кораб, както и плаването с танкери, които вече не отговарят на изискванията за морски транспорт, и създават изключителна опасност за разливи и фатални инциденти.

Тъмната флотилия
Въпреки, че цели да бъде скрита от погледите на пазарите и регулаторите, тъмната флотилия превозваща руски петрол се увеличи драстично в световен мащаб. Спрямо анализи и данни от S&P Global Market Intelligence, включително Maritime Intelligence Risk Suite (MIRS) и Maritime Portal, се установява абсолютно чудовищно увеличение в нерегламентираните практики за превоз на петрол и съответно корабите, които го правят. С цели 225% увеличение в световен мащаб нарастват сенчестите операции на една от най-използваните практики за прикриването на танкерите и заобикалянето на регулациите. Изключването на автоматичната система за идентификация (AIS), предназначена да поддържа морската безопасност и видимост за радарите и регулаторите, както и да проследява в реално време движението на корабите, е най-използваният метод за прикриването на тъмните потоци от руски петрол, които излизат от страната. Друга изключително опасна операция, която заобикаля санкциите, е така нареченото прехвърляне от кораб на кораб. Данните показват, че 215 танкера с общ капацитет от 9,31 милиона бруто тона (dead weight tonnage) са участвали в 524 броя тъмни прехвърляния от кораб към кораб само през първото тримесечие на тази година, в сравнение със 72 танкера с 2,40 милиона бруто тона, участвайки в 161 прехвърляния за същия период година по-рано. Това съществено.

Русия беше силно засегната от международните санкции и ограничения върху цената на петрола, който продава на международните пазари, затова страната прибегна до рязко увеличение в тези нерегламентирани практики, които целят да захранят икономики, гладни именно за евтин петрол. А и не само такива икономики, защото възможността да си осигуриш основната суровина на днешния свят на по-ниски нива е блазнеща за много лидери по света.
Нерегламентираните дейности в повечето пъти се случват активно основно в териториалните води на Русия, преди да се насочат към световните пазари. Във водите на Крим, изключителната икономическа зона на Русия и морските пътища близо до Калининград, според данните от редица агенции за морски транспорт и логистика са наблюдавани 312 тъмни прехвърляния за периода януари-март. Това се сравнява с едва шест такива, година по-рано и показва, че Русия е в центъра на нарастващата глобална тенденция за използване на тъмни техники за експорт, като начин за избягване на международното наблюдение при транспортирането на петрол. И въпреки, че тези дейности не са забранени, това се прави с цел, максимално много да се загуби и закрие информацията относно произхода на петролното карго, поради факта, че вече много застрахователни компании, банки и агенти по търговско финансиране отказват да работят с петролно карго с произход Русия, поради опасения от санкции и глоби.

Блазнещи условия
В текущата ситуация на подтиснат икономически растеж, закупуването на руски петрол остава изключително печеливш бизнес, въпреки ценовите ограничения и риска от международни санкции. За собствениците на танкери това може да генерира милиони долари печалба, които правят на всяко едно такова рисково пътуване, а количествата до момента попадащи под такъв тип операции е приблизително 102 милиона барела дневно, по данни от S&P Global Commodities at Sea, или приблизително количеството петрол, което света потребява за ден. Разбира се, трябва да отчитаме и факта, че това са данни, които са трудно измерими, и обемите преминали през такива операции може да са съществено по-големи и значителни.
В ембарго режим от Европа, и на ценови такъв от страна на членовете на Г7, снабдяването на света с евтин руски петрол остава печелившо начинание за тези, които имат смелостта и капацитета да го правят, рискувайки да попаднат под ударите на международните санкции. Тези практики по нерегламентиран износ на руски петрол са изключително опасни не само поради регулаторния натиск и факта, че спонсорират кръвопролитията в Украйна, но и поради факта, че танкерите изчезват от радарите на другите участници в морското движение, което увеличава значително възможността за сблъсък и потенциални тежки последствия от разливи и пожари. В допълнение, по-голямата част от тъмната флотилия е представлявана от стари танкери, които вече не са в съответствие с международните регулации, били са изведени от употреба, или дори са били предназначени за скрап и вторични суровини. Това критично увеличава риска от инциденти свързани с разливи, или пожари, което може да застраши безопасността на екипажите, и да доведе до екологична катастрофа по маршрутите на тези танкери.

Друг интересен феномен спомагащ за прикриване на източника на руския петрол заминаващ към световните пазари е значителното увеличение и концентрация на “точките за прехвърляне”, които за момента се съсредоточават в локации, като Гърция, Малта и Гибралтар и създават “хъбове” подобни на тези, които видяхме преди три години в Обединените арабски емирства, Оман и Малайзия, в отговор на санкциите на САЩ срещу венецуелски и ирански петрол, които бяха наложени тогава. Трансферите на руски петрол от кораб на кораб се случват основно поради факта, че руските танкери не могат да влизат в пристанищата на Европейския съюз, САЩ и Обединеното кралство, което поражда необходимостта от претоварването им, или пълното заличаване на следите, че превозваният петрол е руски. Застрахователите и банките в индустрията също налагат изключително затегнати мерки за контрол, като или не застраховат съответното карго и кораб, или премиите за застраховането му са изключително високи и обесмислят превоза. След като е претоварено, руското петролно карго поема към световните пазари и тук също се наблюдава значителна промяна в дестинациите, което и отговаря на въпроса, защо света плува в евтин руски петрол, а ОПЕК не могат ефективно да подкрепят ценово суровината, въпреки всички съкращения в производството си. Света осъзнава, че все още се нуждае от руския петрол, и сега е момента да го получи на много ниска цена, въпреки рисковете, които крие това. Наблюдава се изключително увеличение на маршрутите към Китай, Индия и Турция, което потвърждава, че основните пазари, които са жадни за петрол си набавят евтина руска суровина, и съответно не генерират толкова засилено търсене от страна на официалните пазари, което и подтиска цената и поставя картела на изпитание. ОПЕК започва да губи пазарен дял на основните си търговски дестинации, като Азия и Индия, докато тези пазари биват наводнени от евтината руска суровина.

Въпреки обещанията от последната среща на пакта ОПЕК+ във Виена, в който водещ играч е и Русия, обявените количества, които ще бъдат премахнати от от пазара са за само 500 хиляди барела дневно, като те ще бъдат премахнати от експорт, а не от добив, което предполага, че просто ще преминат “на тъмно”, а продължаващото недоволство на Саудитска Арабия поради факта, че губи контрол над продукта, който движи света вещае потенциални резки промени в конфигурацията на картела и партньорството му с Русия.