Ботовете повишиха цените на фондовите пазари

AI може да е прекалено развълнуван, но дава на техническите инвеститори мощна, макар и страшна нова история, за която те да се хванат

09:00 | 28 юли 2023
Обновен: 12:26 | 1 август 2023
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Имате ли причини да сте настроени песимистично към акциите? Те са навсякъде. Инфлация, неблагоприятен Федерален резерв, безкрайни политически борби, много високи оценки, потенциална рецесия, колебливи регионални банки – всичко това е само началото. След това следва оптимистичен случай на растеж, който има повече или по-малко от едно принципно положение: зараждане на нови технологии, които са известни главно с подбуждането на страхове от масова безработица и може би от подчинение на човечеството.

Познайте на коя страна са инвеститорите?

Някак си избухна сериозно рали в американските технологични акции единствено благодарение на страстта на инвеститорите към изкуствения интелект. Повече от 4 трилиона долара са добавени към стойността на компаниите в индексът Nasdaq-100 от началото на годината - особено бързо баене за богатство, дори по стандартите на лудостта от ерата на пандемията. Досега Nasdaq се повиши с около 31% през 2023 г., а технологичните акции също помогнаха за изтеглянето на по-либералния S&P 500 нагоре с около 11%. Фокусираните върху технологиите фондове привлякоха рекордните 8,5 милиарда долара от инвеститори през последната седмица на май, според данните на EPFR Global, събрани от стратезите на Bank of America Corp.

Страхът от пропускане е класически метод за надуване на балони – вижте бума на dot-com, акциите на мемове и крипто валути – и има много още около изкуствения интелект (AI). Но това безпокойство има по-тъмен ръб. „Това не е само страх на изпусната печалба (FOMO) – моето впечатление е, че е страх от това да бъдеш изместен (FOBR)“, казва Винсент Делуар, директор на глобалната макро стратегия в StoneX Financial. „По принцип си мислим: „О, Боже мой, AI ще превземе света, той ми принадлежи. И единственият начин, по който мога да го хеджирам, е като притежавам проклетите роботи.“ Така че купувате Nvidia, купувате Microsoft. “

Скоростта, с която разказът за AI трансформира предишните мрачни настроения на инвеститорите, беше също толкова спираща дъха, колкото и самото рали. „Наистина силните седмици на AI“ настъпват към края на май, казва Лорън Гудуин, икономист и портфолио стратег в New York Life Investments. Тогава Nvidia Corp прогнозира продажби, които надминаха изчисленията на анализаторите поради търсенето на нейните AI процесори, повишавайки пазарната си стойност до близо $1 трилион, което е рядко постижение. Главният изпълнителен директор на производителя на чипове прогнозира мащабна ревизия на центровете за данни по целия свят, за да се адаптират към „генеративни“ AI приложения, които включват ChatGPT и други инструменти, които създават ново съдържание като текст или изображения въз основа на подкани.

Самият пазар на генеративен AI може да се разшири с повече от 40%, до 1,3 трилиона долара до 2032 г., според Bloomberg Intelligence. „На пазара винаги има елемент от милиони интересни идеи – но покажете ми парите, покажете ми как това ще повлияе или ще наруши работния процес, бизнес процесите“, казва Гудуин. „И хората могат да видят въздействието сега.“

Печалбите в акциите, оцветени с AI, заличават всичко останало на пазара, като компаниите, чието състояние е по-тясно свързано с реалната икономика, се представят сравнително слабо. Стойностните акции, както и тези на малки и средни компании отбелязаха по-малки печалби през 2023 г., сигнализирайки за продължителна предпазливост относно по-високите лихвени проценти и по-бавния икономически растеж. Версия на S&P, която претегля акциите еднакво - вместо да бъде заредена с технологичните акции, които инвеститорите вече ценят най-много - е малко по-добра от равна през 2023 г. Същото е и Dow Jones Industrial Average, който се опитва да бъде представителна част от процъфтяващата корпоративна Америка. Нормалната печалба на S&P 500 тази година би се изпарила без само няколко имена, включително Nvidia и Microsoft Corp., които интегрират AI в своите продукти.

Фикс идеята лансира оценки до нива, които са причинили значителни неволи на инвеститорите в миналото. Акциите на Nvidia струват 185 пъти печалбата си на акция през последните четири тримесечия, в сравнение с типичното съотношение от 19 за компаниите от S&P 500. Компанията се търгува с 37 пъти повече от последните си годишни продажби.

При нормалните компании съотношението цена-продажба от 3 може да е достатъчно, за да накара анализаторите да се замислят. „Ако си спомняте, в началото на 2000 г. инвеститорите се натрупваха в технологиите, защото пренебрегваха факта, че технологиите се търгуват при 60 пъти предварителни прогнози“ на печалбите, казва Сам Стовал, главен инвестиционен стратег във финансовия изследовател CFRA. „За съжаление на тези, които го направиха, им отне пет години, докато Nasdaq се върне на рентабилност.“ Разбира се, интернет технологията все пак промени света след срива на dot-com – това просто не винаги беше лесен начин да се правят пари.

Спрете за момент, за да помислите колко малко инвеститори - или почти всеки друг - съюзник разбира все още за AI и как ще бъде приложен в реалния свят. AI ботовете могат да водят зловещо човешки разговори, но отговорите, които дават, все още са пълни с грешки и „фантасмагорични“ и представляват измислена информация. „Лошите резултати не могат да се използват за важни функции“, казва Арт Хоган, главен пазарен стратег в B. Riley Wealth Management. „Така че до степента, в която това ще бъде вълнуващо, може да отнеме повече време, отколкото първоначално се очакваше.“

Оптимистите се радват на зрелостта на компаниите, водещи тазгодишния технологичен бум, които включват също Apple, Amazon.com и Meta Platforms. Това не са неизгодните стартъпи, осеяли мечтания пейзаж по време на миналите епизоди на балона – те са аристокрацията на американската търговия. В края на 90-те години на миналия век компаниите бяха оценявани по показатели като очни ябълки и кликвания, „които просто нямаха икономически смисъл“, казва Крис Харви, ръководител на стратегията за капитал в Wells Fargo & Co. „Но когато погледнем компаниите, които са някои от технологичните лидери в AI имат добри баланси.

Друго разграничение е покупателната способност на хората, които могат да се считат за клиенти на манията по ИИ: ковчежниците на корпоративна Америка. Паричните средства в корпоративните баланси скочиха по време на пандемията и остават високи. Паричните средства и еквиваленти за всички компании в S&P 500 достигнаха 574 долара на акция през първото тримесечие, според данни, събрани от Bloomberg. Въпреки че това е спад от пика от $659 в края на 2021 г., той все още е с около 30% над нивото от четвъртото тримесечие на 2019 г., точно преди пандемията. Някои виждат част от тази купчина пари, отиваща към проекти за ИИ.

Капиталовите разходи за AI вероятно ще надхвърлят традиционната технологична индустрия. Дженифър Чанг, портфолио мениджър в Schafer Cullen Capital Management Inc., казва, че здравните и фармацевтичните компании говорят за използването на технологията за намаляване на сроковете за изследвания. Но не всички бизнеси ще се възползват еднакво от генеративния AI, защото много от тях не желаят да направят „големите промени“, които са необходими, казва Андрю Макафи, изследовател в Масачузетския технологичен институт и съосновател на Workhelix, компания за AI. „Когато погледнете разходите за цифрови технологии от американските компании, те просто вървят стабилно нагоре – нашата жажда за цифрови неща е бездънна“, казва той. „Но технологията не е конкурентно ниво. Разликите в производителността между компаниите в индустрията след индустрията стават все по-големи, вместо да намаляват.“

И тъй като компаниите се опитват да яхнат бума, инвеститорите трябва да очакват да се справят с голямо рекламиране на AI. „Виждали сме това и преди — нещо се рекламира, компаниите започват да променят имената си, така че да можете да инвестирате директно в името AI, AI се споменава в конферентни разговори, уебсайтове на компании и публични публикации“, казва Кам Харви, професор по финанси в университета Дюк и партньор в Money Manager Research Affiliates. „Може да се издигне много бързо и да слезе много бързо. Това не са само приказки. Помислете за историята на нещата, които се рекламират, точно това се случва. — Вилдана Хайрич, с Карли Уана и Лу Уанг.