Подкастът на Spotify за милиарди долари

Стрийминг услугата искаше да бъде HBO на подкастите. Новата му визия прилича повече на YouTube

09:00 | 28 юли 2023
Обновен: 11:02 | 1 август 2023
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През последните четири години Spotify Technology SA обяви поредица от забележителни сделки, показващи колко пари е готова да похарчи, за да стане доминиращ играч в процъфтяващата подкаст индустрия. През 2019 г. плати над 400 милиона долара за две подкаст студиа и компания, която прави софтуер за създаване на подкасти, след което похарчи още стотици милиони, подписвайки ексклузивни сделки с най-големите подкастове в света, най-вече с Джо Роугън. Той дори изгради подкаст кампус в Лос Анджелис с 18 студиа, театър и закрита сцена, като го нарече „Pod City“. Общо услугата за стрийминг на музика инвестира над 1 милиард долара в подкастинг.

Тази стратегия взе рязък завой, тъй като Spotify се опитва да смекчи инвеститорите, търсещи признаци, че може да започне да печели постоянни печалби. На 5 юни компанията обяви, че съкращава 2% от работната си сила, или 200 души, след предишен кръг от съкращения през януари и че съкращенията ще бъдат предимно в отдела за разговори. Сахар Елхабаши, вицепрезидент за бизнеса с подкасти, нарече последните загуби „трудно, но необходимо решение“, което ще позволи на компанията да влезе в „следващата глава“ в подкастинга.

Тази глава ще постави по-силен акцент върху предоставянето на инструменти на хората, които произвеждат подкасти и след това върху правенето на пари от реклама, с модел, който има елементи от YouTube. Това е отклонение от голяма част от това, което Spotify беше изградил, което беше нещо като HBO от подкасти, където използва първокласно съдържание, за да убеди хората да използват неговата платформа. Spotify дори започна да разпространява своя високопоставен подкаст от Ема Чембърлейн, Anything Goes, на други платформи, като Apple Podcasts. В разговори е да направи същото с Armchair Expert на Дакс Шепърд.

Като част от тази промяна, две от ранните и известни студийни покупки на Spotify, Gimlet Media и Parcast, губят съответната си марка и се присъединяват към по-широкия чадър на Spotify Studios.

Служителите не бяха напълно изненадани от съкращенията. В интервюта 11 настоящи и бивши работници, които поискаха да останат анонимни, за да обсъдят корпоративната стратегия, описват компания, която предлага моменти на надежда, като същевременно изпуска намеци за потенциално по-тъмно бъдеще.

През май някои служители пътуваха до Швеция за „Intro Days“, където бяха официално посрещнати в „групата“ на Spotify. Седмица преди обявяването, Лилиана Ким, тогава управляващ директор на Parcast, проведе среща с целия персонал, на която предложи служителите да започнат да изготвят предложения за нови програми и да обмислят начини, по които съществуващите предавания могат да се привържат по-тясно към новините. Само дни преди съкращенията да бъдат обявени, служителите работеха по нови сезони на шоута, като Conviction на Gimlet Media.

На подкаст студиата не бяха разпределени годишните им бюджети, така че не можеха да одобряват нови предавания. Сделките не бяха подновени и много топ звезди, като Барак и Мишел Обама, Брен Браун и Естер Перел, позволиха сделките им да изтекат. Почти всички основатели на придобитите компании също бяха напуснали Spotify. На фона на широко разпространената несигурност сред служителите се разпространиха слухове за предстояща реорганизация.

В Parcast в Лос Анджелис съкращенията бяха достатъчно дълбоки, за да задействат калифорнийския закон WARN, който изисква компаниите да предлагат 60-дневно предизвестие за масови съкращения. Говорител на Гилдията на писателите на Америка, Изток, синдикат, който представлява служителите в Parcast и Gimlet, който също беше силно засегнат, казва, че 47 членове са загубили работата си. WGA води разговори с компанията за това как ще бъдат представени останалите служители в двете студиа, според човек, близък до ситуацията, който пожела анонимност, за да обсъди вътрешни въпроси. Spotify отказа коментар.

Съдбата на някои гаранции, които Spotify даде на синдиката, включително бюджет от $100 000 за насърчаване на многообразието, справедливостта, включването и мерките за достъпност в Parcast, остава неясна. През февруари служителите на студиото написаха писмо до ръководството, изразявайки разочарование, че компанията е одобрила изразходването само на $5000 от този бюджет за 2022 г. След това Spotify подписа проект, за да позволи на служителите си да сформират партньорство с друга компания притежавана от Spotify, Soundtrap, за обучение на учители и ученици в държавни училища в Лос Анджелис да правят подкасти. Но докато съкращава работни места, Spotify също така обяви, че е продал Soundtrap обратно на първоначалните му собственици шест години след закупуването му, поставяйки под въпрос съдбата на партньорството.

Въпреки че ограничава някои от големите си инвестиции, Spotify обвързва по-твърдо бъдещето си за подкастинг с друго придобиване, което направи по време на етапа на свободно харчене: Megaphone, услугата за хостинг и реклама на подкастинг, която купи за 235 милиона долара през ноември 2020 г. Това идва със собствен набор от разходи. В края на юни Spotify превозва подкастъри и музиканти до Френската Ривиера за парти в Кан Лион – решаващо събитие за всяка компания, която се надява да получи време за среща с най-големите рекламни агенции в света. — Ашли Карман

В РЕЗЮМЕ Четири годишна вълна от придобивания, свързани с подкасти, Spotify намалява залога, който се надяваше да му помогне да заобиколи бруталната икономика на музикалния стрийминг.