Apple излиза извън границите на Китай

Тим Кук десетилетия наред участваше в изграждането на връзки със страната. Сега той търси друго място

09:00 | 11 май 2023
Обновен: 14:12 | 11 май 2023
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

От Марк Гарман

В края на март, когато Тим Кук направи първата си публична изява в Китай от началото на пандемията Covid-19, главният изпълнителен директор на Apple Inc. се обърна към него с цялата деликатност на изключително важното дипломатическо посещение. Кук заведе колеги в магазин на Apple в Пекин и се срещна насаме с високопоставени държавни служители, за да обсъдят дейността на компанията. „Това беше една симбиотична на вид връзка, на която мисля, че и двамата се радвахме“, каза той на публиката на спонсорирана от държавата технологична конференция, в изява, на която той също така обяви разширяването на програма за образование в селските райони за милиони долари в страната.

Едно от знаковите постижения в кариерата на Кук в Apple е работата му по изграждането на отношенията с Китай, които са необичайно положителни в сравнение с тези на други американски технологични компании. В продължение на повече от две десетилетия Apple изгради обширна производствена и монтажна дейност в страната, включваща хиляди бизнес партньори. Има повече от 40 магазина на Apple в континентален Китай и Apple черпи почти 20% от приходите си от своя регион „Големия Китай“, който включва Тайван и Хонг Конг.

Но китайската формула на Apple е подложена на най-голямо напрежение в последно време. Докато Кук изглаждаше нещата в Пекин, ръководителите на Apple са работили усилено, за да развиват връзки с други страни, за да намалят зависимостта от Китай, според много хора, запознати с дейността на Apple, които са говорили при условие за анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят публично. Компанията отказа коментар.

Усилията на Apple за диверсификация станаха спешни по време на повишеното търговско напрежение между САЩ и Китай при администрацията на Тръмп и след това се засилиха по време на пандемията. През 2020 г. Кук каза, че всякакви промени във веригата за доставки на Apple заради Covid вероятно ще се сведат до малко повече от „регулиране на някои копчета“. Ясно е, че нещо много по-мащабно.

Усилията на Apple са съсредоточени върху Индия като място за производство на iPhone и аксесоари, Виетнам за сглобяване на AirPods и Mac, Малайзия за производство на някои настолни Mac и Ирландия, където доставчиците в момента изграждат сравнително лесните за производство iMacs, за редица по-прости продукти. Мениджърите в оперативния отдел на Apple са инструктирали служителите да се съсредоточат върху снабдяването с допълнителни компоненти и локализирането на производствени линии извън Китай за повече нови продукти, идващи през 2024 г., въпреки че компанията също така планира да разшири дейността си в страната.

С прякото участие на Кук, Apple също събра стотици служители в това, което някои хора в компанията нарекоха „екипи на тигри“, за да се справят със слабостите във веригата на доставки. Той разшири усилията на тези екипи, които създават магазини във фабрики на доставчици в Китай и други страни, оценяват графиците за поддръжка на съоръженията и съставят по-обширни списъци с резервни доставчици за всеки компонент, чак до винтове и пластмасови вложки. Компанията работи за подобряване на своите прогнози, компонент по компонент, за да предвиди по-добре потенциалния недостиг.

Apple също така проучва начини да намали зависимостта си от Тайван, където гигантът за производство на чипове TSMC Ltd. прави много от полупроводниците от решаващо значение за всички свои продукти. Това усилие, предизвикано от опасения

над геополитическото напрежение, съсредоточено около Тайван, започна бавно; Apple се готви да произведе нищожен брой чипове в завод на TSMC в Аризона от следващата година. Преместването на производството на чипове обаче може да бъде дори по-предизвикателно от преместването на сглобяването на устройства, предвид липсата на ясни алтернативи на капацитета на Тайван. Също така може да се каже дори още по-критично. Човек, запознат с операциите на Apple, прогнозира, че ако производството на чипове там е намаляло, ще отнеме време, за да се увеличи производството на компоненти обратно.

Все пак компанията се движи внимателно. Ръководството на Apple е загрижено, че Китай може да отмъсти, ако преместят твърде голям капацитет в други страни или преминат твърде бързо. Клиентите в Китай могат да обърнат срещу продукти, създадени от САЩ, на фона на засилен национализъм. Компанията също има опасения относно способността си да гарантира високи стандарти за качество във Виетнам и по-специално в Малайзия, като се има предвид текущото състояние на производствените индустрии в тези страни.

Има и деликатен баланс, който трябва да се поддържа в самата Apple, където различните екипи имат контрастиращи приоритети и цели. Неговият екип за снабдяване, който доставя части, може да претърси света за необходимите компоненти, но голяма част от работата по установяване на производство на ново географско място се пада на екипа му за производствени операции, който трябва да отдели значителни човешки и финансови ресурси за създаване на нови производствени линии за окончателно сглобяване. Екипите за разработване на продукти на компанията може също така да отхвърлят потенциалните пропуски в качеството или характеристиките, наложени от сглобяването извън Китай. „Има компромиси между диверсификацията и инженеринга“, казва човек, близък до тези дискусии.

Експерименти за преместване на някои производствени и монтажни операции се провеждат в рамките на Apple повече от десетилетие. През 2012 г. тя си партнира с Foxconn, нейният най-голям договорен производител, за да произвежда някои модели iPhone в Бразилия, за да заобиколи тарифите върху вносните стоки. Следващата година, в отговор на вътрешния политически натиск, Apple започва да произвежда компютри Mac Pro във фабрика на Flex Ltd. в Тексас. Нито един проект не мина гладко. Apple намали производството на Mac Pro в САЩ и сега извършва само символично сглобяване на устройствата в страната.

По-трайна промяна започна през 2017 г., когато Apple започна да произвежда някои iPhone от нисък клас в Индия. В крайна сметка не правеше много, за да отслаби връзките си с Китай по това време; анализ на Bloomberg Intelligence установи, че броят на китайските доставчици се е увеличил от 2017 до 2020 г., докато броят на доставчиците е намалял в някои други страни. Тези операции, които бавно се развиват оттогава, сега са в основата на голяма част от усилията на компанията да произвежда своите характерни продукти извън Китай.

Apple успя да премине през началото на пандемията относително невредима, но предизвикателствата се натрупаха, докато Covid продължаваше. През 2022 г. компанията се натъкна на значителни закъснения и недостиг за най-важните си стартирания. Обновеният MacBook Air беше отложен с няколко седмици, след като скоковете на Covid затвориха фабриките на Quanta Computer Inc. Фабриките на Foxconn, където се произвеждат новите iPhone 14 Pro устройства на ► ◄ компанията, бяха затворени по същата причина, което доведе до усложнения в доставките, продължили през 2023 г. Приходите на Apple през празничното тримесечие на 2022 г. спаднаха едва за втори път в ерата на iPhone.

Проблемът във Foxconn подчерта риска от огромни прекъсвания, които биха тествали способността на Apple да продължи да произвежда продукти и потвърди съществуващите планове за географско разпространение на операциите. Най-амбициозните му планове са за Индия, където ще работи с редица партньори за производството на iPhone, AirPods и Apple Pencils, както и компоненти за Apple Watch, iPad и Mac. Apple вече избра трима от основните си партньори за сглобяване от Тайван за изграждане на устройства в Индия: Foxconn, Pegatron и Wistron. Освен това наскоро привлече допълнителен ключов доставчик в Индия, Tata, за изграждане на екстериори на iPhone и в крайна сметка да сглоби целия продукт.

Apple произведе повече от 6,5 милиона от 200 милиона iPhone, които направи през 2022 г. в Индия; има за цел да произведе 10 милиона единици там през 2023 г. Хората, участващи в процеса, смятат, че броят им може да надхвърли 15 милиона през следващата година; някои смятат, че Apple може да премести до 25% от производството на iPhone в Индия до 2025 г., ако се придържа към най-агресивния график. Също така имаше ранни дискусии за преместване на производството на iPad и Apple Watch там, но подобни ходове са малко вероятни в близко бъдеще, казват хора, запознати с плановете.

Разликата между стандартните телефони на Apple и телефоните от висок клас се основава отчасти на материалите, използвани за направата им. Най-високият клас телефони на Apple, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, имат корпуси от неръждаема стомана; по-малко първокласните модели и по-старите, които все още се произвеждат, използват алуминий. Компанията обсъди преместването на по-голямата част от производството на алуминиеви iPhone извън Китай. След 15 години в Китай преместиха изпълнителния директор на отдела с най-високо качество на корпуса на iPhone в Индия. В опит да преодолеят спада в сферата на пътуванията от епохата на пандемията, ръководството на Apple, включително Роб Йорк, старши изпълнителен директор в производството, отговорен за изработването на екстериори за iPhone, Apple Watch и други устройства, и Прия Баласубраманиам, която отговаря за цялостното производство на iPhone и други устройства -започнаха да посещават Индия все по-често.

През последните няколко години Apple направи първите партиди от най-новите си модели iPhone в Китай, след което постепенно добави производство в Индия. Очаква се iPhone 15 да se достави от двете страни едновременно, което ще се случи за първи път. (Моделите iPhone 15 Plus и титаниевият iPhone 15 Pro все още ще се произвеждат само в Китай.) Процесът на изграждане на корпуси на iPhone 15 в Индия започна и компонентите за устройството вече се произвеждат на местно ниво от доставчици като Jabil, който също планира да направи стилуси Apple Pencil и вече сглобява кутии за AirPods. Компанията е имала известни проблеми с контрола на качеството при своите индийски доставчици. Миналата година той одобри индийските операции да произвеждат само определени модели - като реши например, че поне някои доставчици могат да произвеждат черни и звездни модели iPhone SE, но не и червени.

Apple се стреми да създаде по-широка гама от компоненти и продукти в Индия. Съществуващите операции с такива доставчици като Salcomp Manufacturing India Pvt Ltd. за производство на зарядни устройства, кабели и кутии за iPhone се очаква да се разширят, а Apple обсъжда създаването на индийско производство на метални и пластмасови части, покривно стъкло и винтове.

Улесняването на създаването на този вид разтегателна мрежа от доставчици в Китай беше ключ към проекта на Кук за изграждане на капацитета на Apple там. Сега всичко, което трябва да направи, е да го направи отново.