FTX се целеше в местната икономика

Преди да се срине, крипто борсата виждаше начинаещите малки инвеститори като свое бъдеще

09:00 | 13 февруари 2023
Обновен: 16:47 | 13 февруари 2023
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

От Ани Маса и Ана Ирера

Рано през миналата година, криптовалутната борса FTX US се прицели в огромен набор от пари: индивидуални пенсионни сметки. „Индивидуалните пенсионни сметки днес търгуват на FTX и се стараем да обслужваме този сегмент“, написа Нейт Кланси, вицепрезидент за бизнес развитие на FTX US, в имейл през март до базиран в Ню Джърси инвестиционен съветник. Kопие от имейла беше предоставено на Bloomberg News.

Популяризирането, част от усилието на FTX Group за разширяване на базата си от ежедневни клиенти на дребно, хвърля светлина върху разрастващите се им амбиции през месеците, водещи до тяхната имплозия. Това също така дава представа как щетите можеха да са още по-лоши, ако плановете им отлежаваха по-дълго.

FTX и по-голямата крипто империя на бившия главен изпълнителен директор Сам Bankman-Fried се срина през ноември. Американските власти твърдят, че той е използвал измамно парите на клиентите си, за да подкрепи търговската си фирма Alameda Research, оставяйки много клиенти без нищо, когато FTX фалира. Обвиненията са съсредоточени върху глобалната търговска платформа на групата FTX.com, но FTX US – нейното по-малко звено за американски инвеститори – беше част от фалита.

Всяка млада компания дава приоритет на растежа и прокурорите не отнасят публично никакви зли мотиви зад тласъка на търговията на дребно, което изглеждаше като достатъчно логичен начин FTX да завладее пазарен дял. Но обвиненията срещу Bankman-Fried подчертават опасностите от примамването на неизискани спестители в слабо регулирана индустрия, налагаща силно нестабилни и непрозрачни инструменти, с често слаба защита на клиентите.

„Съвсем ясно е, че FTX разчита на непрекъснати потоци от нов капитал, навлизащ в платформата, подобно на много други финансови схеми, и търговията на дребно беше най-целесъобразният начин за привличане на тези потоци“, казва Кори Клипстен, главен изпълнителен директор на крипто стартъпа Swan Bitcoin. „Добре е, че се срина преди да се разрасне прекалено.“

Представители на FTX не отговориха на молбите за коментар. Марк Ботник, представител на Bankman-Fried, отказа коментар. Bankman-Fried, който беше освободен под гаранция, пледира невинен по обвиненията срещу него. Кланси, който не е обвинен в каквото и да е нарушение, отказа коментар.

FTX, която натрупа лоялна база от по-опитни крипто инвеститори, не криеше желанието си да се съревновава с Binance и Coinbase Global Inc. за клиенти на дребно, харчейки милиони долари за реклами на Super Bowl, спонсорства и партньорства със знаменитости като Жизел Бюндхен.

Компанията не е предоставила публична разбивка на броя клиенти на дребно, които е имала, нито е посочила цели за растеж за сегмента. През март, FTX каза, че институционалните инвеститори, като хедж фондовете, представляват около две трети от търговията както на глобалните, така и на американските платформи. Заявленията за несъстоятелност за повече от 130 субекта в FTX Group изброяват повече от един милион кредитори.

В годишен доклад за 2021 г., който Bankman-Fried публикува в Туитър през януари миналата година, компанията каза, че привличането на индивидуални инвеститори е ключова част от нейната стратегия за растеж. Усилието беше свързано с предлагането на лесно за използване приложение, пригодено за неопитни търговци. “Нашата цел е да създадем удобно за търговия на дребно приложение, което позволява на всеки да се включи, независимо дали ще се обучава, извършвайки първата си крипто покупка или изследва разрастващата се NFT екосистема”, се казва в доклада на FTX, използвайки акронима за nonfungible tokens.

Обхватът на FTX също включва инициатива за ускоряване на разширяването му чрез свързване с приложения на трети страни. Компаниите за финансови технологии, включително PayPal Holdings Inc. и Revolut Ltd., използват подобни споразумения с други компании, за да позволят на потребителите да купуват и продават крипто в техните приложения, като транзакциите се изпълняват на борса за цифрови активи. PayPal например използват компания, наречена Paxos.

Когато Dave Inc., онлайн банка, открита през 2015 и базирана в Лос Анджелис, започна да си търси партньор, за да разшири дейността си и в крипто, повече от 10 компании заявяват желанието си, според запознат човек, който помоли за анонимност, обсъждайки вътрешни работи. Но FTX - чрез своето инвестиционно подразделение FTX Ventures - се открои, като предложи да инвестира 100 милиона долара в стартъпа чрез конвертируема банкнота.

FTX US и Dave Inc. разкриха своето партньорство и инвестицията през март, но така и не стартираха съвместни крипто услуги. Dave Inc. „следи развитието и ще преразгледа как те се отразяват на отношенията му с FTX занапред“, каза говорител.

FTX US продължи да търси партньори, което завърши със сделка с GameStop Corp, обявена в началото на септември, два месеца преди борсата да банкрутира.

В прессъобщение, което беше скромно откъм разкриване на подробности, компаниите казаха, че FTX US ще „си сътрудничи с GameStop, за да представи своята клиентска база в екосистемата на цифровите активи“.

В деня, в който FTX Group подаде молба за защита от кредитори, GameStop туитна, че прекратява партньорството. Представители на GameStop не отговориха на искания за коментар.

FTX също провели дискусии относно закупуването на приложението Webull за търговия с акции това лято, според човек, запознат с въпроса, който поиска да не бъде назоваван, тъй като дискусиите са частни. Разговорите са напреднали до преговори за цените, казва човекът, но компаниите така и не са постигнали споразумение. По-рано тази година, Bankman-Fried купи 7,6% дял в Robinhood Markets Inc.

Друг начин за достигане до индивидуални инвеститори беше чрез спортен маркетинг. FTX е похарчила почти 100 милиона долара за спонсорство през 2021 г., според консултантската компания GlobalData Pic. Те също така се свързват със звезди, включително баскетболиста Стеф Къри и защитника Том Брейди. Двамата спортисти не са коментирали публично отношенията си с FTX след имплозията.

Самуел Тейлър, 24-годишен счетоводител в Аризона и запален фен на спорта, казва, че е срещал FTX „буквално навсякъде“ и е станал клиент през юли. Тейлър казва, че той и съпругата му са имали около $12 500 – по-голямата част от спестяванията им – във FTX US, когато фалира. Той успял да изтегли биткоини на стойност около $1 000 докато FTX била разклатена, но не е успял да възвърне останалите пари. „Отначало бях съсипан“, казва Тейлър. „След това бях само шокиран.“ 

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ     FTX се опитва да привлече нови клиенти с повсеместен спортен маркетинг, връзки със знаменитости и партньорства с външни компании.